Vitorlázás

Sűrű a forgalom Badacsony környékén

A GPS nyomkövetők adatai alapján mindkét irányba sűrű a forgalom a hajnali órákban Badacsony környékén.

Csak az RSM2 teljesített 18 órán belül

Elsőként a Vándor Róbert által kormányzott RSM2 haladt át a balatonfüredi célvonalon az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A győztes hajó 17 óra 52 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

Fotók a célba érkezésről

Képgalériánk az élmezőny célba érkezéséről.

Frissített keszthelyi eredmények

Már elérhetőek az 1-39. helyezettek tájékoztató jellegű keszthelyi időeredményei a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

Reklám
Célban a második és harmadik helyezett is

Hajnali 3 óra 36 perc 25 másodperckor nagy hajrával a New Black Jack (Roland Gabler) érkezett meg másodikként a balatonfüredi célba. Nem sokkal utána pedig az MKB-Prospex (Kaiser Kristóf) futott be a harmadik helyen.

Vándor Róbert: „2010 óta erre vártunk”

„Végig tudatosan vitorláztunk, megvolt a sebességünk, nem kockáztattunk, jó ritmusban voltunk a mezőnnyel, a széllel, a természettel, úgyhogy igazából jól kijött minden. Együtt, közösen értük el ezt az eredményt. Rengeteg munkánk van ebben a sikerben. Ezt a hajót három évvel ezelőtt hoztuk be. Ez már a harmadik katamaránunk 2010 óta. Nagyon sokat fejlesztettük ezt a hajót, mire ilyen tempót ki tudtunk belőle hozni, amire most szükség volt” – nyilatkozta Vándor Róbert, az RSM2 kormányosa az M4 Sportnak a célba érkezés után.

VIDEÓ - Az RSM2 célba érkezése

Gratulálunk az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj győztesének!

Az RSM2 az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 győztese!

Hajnali 2 óra 52 perc 57 másodperckor elsőként a Vándor Róbert által irányított RSM2 ért be a balatonfüredi célba!

Az Orange-Utan is az élmezőnyben

A dobogósok nyomában halad jelenleg egymást szorosan követve a Racing Django, a Raiffeisen Ope Fifty-fifty, a Nanushka BMW Wallis és az Orange-Utan. Utóbbi hajónak nincs GPS nyomkövetője, de a kísérőhajótól kapott információk alapján a másik három hajóval együtt vannak a tihanyi kompkikötő után.

Az utóbbi 10 év leglassabb győztes ideje lesz, de 12 órát is verhet az 1936-os időre

Az utóbbi 10 év leglassabb Kékszalagja még mindig gyorsabb, mint az 1936-os győztes ideje.

Tömegnyomor Györöknél - VIDEOANIMÁCIÓN

Tömegnyomor Györöknél. Egy nagyobb csoport közelít Keszthely felé a középmezőnyből.

Újra megindult az RSM2

Hosszú állás után az éllovas RSM2 újra szelet talált, és elindult a füredi cél felé. Siófoknál már fúj egy keleti szél a met.hu szerint.

Az RSM2 az élen Tihanynál. Videoanimáción az elmúlt bő egy óra változásai!

Az RSM2 az élen Tihanynál. Videoanimáción az elmúlt bő egy óra változásai. Az RSM kísérőmotorosa szerint kettő körül várható a befutó.

Reklám
Tihanyhoz közeledve észak felől előzhet a feljövő New Black Jack

Esti tihanyi hangulatképek a vízről

A Raffica megelőzte a Previtalt

A GPS-jeladók alapján a Prevital (a kép bal alsó sarkában) továbbra is lassabban halad az éllovasnál, úgy tűnik, a Raffica is megelőzte. Az RSM2 és a Racing Django Balatonszárszó magasságában jár.

Óriási csata az élen. Videoanimáció az RSM2 és a Racing Django legutóbbi bő egy órás taktikázásáról.

A siófoki frissített eredmények elérhetőek

501 hajó hagyta el Siófokot, a tájékoztató jellegű eredményeket frissítettük a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

Naplementés képek az élmezőnyről

Eddig 16 hajó jelezte, hogy feladta

22:30-ig 16 hajó jelezte a versenyrendezőség felé az 52. Készalag Raiffeisen Nagydíj feladását.

Naplementés képeink

A középmezőny Zamárdinál járt a Naplementében. 

Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter, az OMSZ meteorológusa frissítette prognózisát.

Reklám
Helycsere az élen?

A GPS nyomkövetésből (a sötétedés miatt egyre inkább erre kell hagyatkoznunk...) úgy tűnik, az RSM2 beragadt Badacsony alatt a bizonytalankodó szélben. A Prevital Litkey Farkassal elhagyta a bolyt, húzott egy merész délies takkot, és pillanatnyilag 6 csomós sebességgel az első helyen látszik. Ismét egy bátor és intuitív Litkey húzás? Azért messze még a vége...

Milyen szélviszonyok várhatók a füredi befutóra?

Játsszunk el ezzel a gondolattal az Országos Meteorológiai Szolgálat éjfélre számolt szél előrejelzési térképe segítségével. Nos, az előrejelzés jellegzetes "Kékszalag mintát" követ. A vezető hajó(k) a Tihanyi szorosban lelassulnak, és azután is idegtépő várakozás lehet a jellemző, Füred fényei már látszanak, de szinte elérhetetlen távolságban... Majd egyszer csak bejön az északi (látszik a térképen is), és a vezető hajó, illetve ha szoros a küzdelem, akkor az, aki nem ragad be a Tihanyi hegy alá, szépen dőlve befut a célba. Láttunk már szóról szóra ilyet...

A verseny belülről - ez történt a Get The Reden
Eljött az este, ennek apropóján bemutatjuk, hogy amíg sütött a nap, hogyan versenyeztek a Get The Red Sailing Team tagjai.
A verseny belülről - ezt történt a Get The Reden
Eljött az este, ennek apropóján bemutatjuk, hogy amíg sütött a nap, hogyan versenyeztek a Get The Red Sailing Team tagjai.
A legjobb helyen haladó egytestű, a Raffica libera Györöknél

A Raffica az abszolút 9. helyen, pillanatnyilag 6 csomós sebességgel halad Györök előtt, a Tihanyi szoros felé. Érdekesség: a katamaránok közül az RSM2 majdnem 12 csomóval, a Prevital 10 csomóval halad.

VIDEÓ - a keszthelyi forduló. Részlet az M4 Sport élő közvetítéséből

Több katamarán 10 csomó fölötti sebességgel, egy takkon halad a Tihanyi szoros felé a Szigligeti öböl vonalában

A pillanatnyi sebesség rekorderek: RSM2, Prevital, Racing Django, Nanushka BMW Wallis

Az RSM2 vezet visszafelé, a sarkukban a Prevital

Vándor Róbert és Litkey Farkas párharcát hozza a keszthelyi pályajel utáni szakasz, egymás mögött, északias széllel halad a két vezető hajó. Az RSM2 sebessége ebben a szélben kicsit jobb, mint a Previtalé. (Rsm2 majdnem 10 csomóval, a Prevital 8 csomóval halad pillanatnyilag.)

Az RSM2 tette meg a legtöbb kilométert

Érdekesség: a vezető RSM2 tette meg a legtöbb kilométert az élmezőnyből. A track-live.com munkatársai összegyűjtötték a pontos számokat, ki mennyit vitorlázott Keszthelyig.

Milyen szél várható 23 óra környékén?

Erre az Országos Meteorológiai Szolgálat szél előrejelzési térképe nyújthat támpontot. Eszerint addigra bejön a könnyű északias szél, ami - és ez fontos lehet - kiolthatja a lassan felépülő, ellentétes irányú parti szelet. Tehát a térkép szerint - ha a helyszínen valóban látszik ez a szél - nem éri meg kockáztatni a déli parton, inkább az északias irány látszhat jónak...

Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter, az OMSZ Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissítette prognózisát.

Az élmezőny elérte a keszthelyi fordulót

1. RSM2 11 óra 8 perc 29 másodperc

A Raiffeisen Opel Fifty-fifty az élmezőny nyakán

A Raiffeisen Opel Fifty-fifty, a Raffica és a Poplart megközelítette az élmezőnyt. A Fifty-fifty 9 és fél kilométeres hátránya 1300 méterre fogyott a New Black jack mögött. VIDEOANIMÁCIÓ

A Balaton őrei: nők, akik garantálják a biztonságot
AAhogy a Kékszalagon is rengeteg női versenyző indult, a Balaton biztonságát garantáló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) csapatából sem hiányoznak. Bagyó Nóra, Bene Lili, dr. Dajka Dalma és Timm Andrea beszéltek a mentés ritkábban látható oldaláról.
Vízről nézve a Kékszalag rajtja - videós élménybeszámoló
Csütörtök reggel 9-kor elstartolt Európa leghosszabb tókerülő versenye, az 52. Raffeisen Kékszalag Nagydíj. A viadalon összesen 535 hajó állt rajthoz és 27 hajóosztályban indultak nevezők. Voltam olyan szerencsés, hogy egy erre a célra indított hajóról nézhettem a rajtot, és gyönyörködhettem a színes vitorlák kavalkádjában - a távolból.
Keszthely közelében az élmezőny

Hét kilométerre a keszthelyi bójától az élmezőny. Ha tartják a jelenlegi tempót, akkor egy órán belül oda is érhetnek. Az RSM2, a Nanushka BMW Wallis és z MKB Prospex az északi part, a Prevital, a Racing Django és a New Black Jack  a déli közelében próbálkozik. Úgy tűnik, az északiak előbb kapták a szelet, és talán egy kis előnyt tudnak kovácsolni belőle.

Képeink madártávlatból a középmezőnyről

A középmezőny Zamárdi környékén halad.

Ilyen a Jazz - Palota Koncertek
None
Közel 11 csomóval száguld a Fifty-fifty

Szelet talált a Raiffeisen Opel Fifty-fifty, amely mai sebességrekordnak számító 11,5 csomóval száguld Badacsony és Fonyód magasságában az élmezőny felé.

Feladta a Mimóza-Róza

9 óra 29 perc után feladta a Mimóza-Róza a "reménytelen időjárás" miatt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A hajó ugyanis ennyi idő alatt sem érte el a kenesei bóját.

A Prevital előzése videoanimáción

Közel 300 siófoki eredmény elérhető már

Frissült a siófoki eredmények listája, ahol már 298 vitorlás ideje tekinthető meg.

Az élmezőny átlagsebessége

A legutóbbi 15 perc átlagai. Lelassult az élmezőny.

VIDEÓ -  a mezőny kenesei fordulójának összefoglalója

Reklám