Vitorlázás

Evezősök foglalják el a Dunát

A járványhelyzet miatt augusztus 8-án rendezik meg a Budapest SUP-ot, amelyre a szervezők várják a teljesen kezdőket is. Akik ezen az eseményen szeretnének megismerkedni ezzel a sporttal, azoknak egy rövid eligazítás után felszerelést is biztosítanak. A SUP-túrát rendőrségi motorcsónakok és a szervezők is biztosítják, de a rengeteg résztvevő család jelenléte is azt mutatja, hogy a

Szorossá vált élmezőny - videoanimáció!

A GPS-jelek alapján készült animációban látható, hogy szorossá vált az élmezőny, de még mindig az RSM2 az élen.

Nyugaton enyhén erősödő széllökések, keleten alig fúj a szél

Csak az élmezőnynek van némi szele az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe alapján.

Helyzetjelentés Majthényi Szabolcs tizenháromszoros repülőhollandi világbajnoktól, a Fantomasso Asso99 fedélzetéről, a mezőny sűrűjéből

"Semmi szél nem volt mostanáig, most talán elindult egy kis keleties áramlás. Még bőven a Tihanyi szoros előtt állunk, eddig ha jól számoltuk, összesen 17 hajónak sikerült vennie ezt az akadályt. Látjuk a Siroccot, ők lehetnek most a kompnál. Zenét hallgatunk, időnként hinarazunk, eszünk: kiflit, csokit, ki mit hozott. Mellé üdítő, víz. Négy ellenfelünk van előttünk, a közelünkben, ha megmaradna ez a kis szél, tudnánk valamit újítani. Egyelőre nem sok mindent tudunk csinálni, várunk, lazítunk."pp

Reklám
Elérhetőek a folyamatosan frissülő eredmények

A Magyar Vitorlás Szövetség honlapján megtalálhatóak a folyamatosan frissülő tájéjoztató jellegű eredmények.

Tánc-Öröm 2020 Hévíz

2020 augusztusában két alkalommal is szívet-lelket gyönyörködtető táncbemutatót rendeznek hévízen Tánc-Öröm címmel.

Kékszalagunk veletek - sok versenyző támogatta idén is az Autistic Art alapítványt

B-Systems Zrt. és az MVSZ a biztonságért

 Enyhült idehaza a járványveszély, de a vírus köztünk van. Elindult a vitorlásszezon, a Kékszalagra is sor kerülhetett, igaz, a tervezettnél későbbi időpontban.

Már 350 felett a kenesei eredmények

Bővültek a balatonkenesei eredmények, már több mint 350 hajó tájékoztató ideje elérhető.

A Racing Django volt a leggyorsabb a legutóbbi 15 percben

A legutóbbi 15 perc sebességi átlagai sorrendben.

Eau de Tihany – Illatok Háza Tihany

Az Eau de Tihany – Illatok Háza a tihanyi levendula közel százéves történetét mutatja be interaktív módon.

VIDEÓ - az élmezőny a Balaton nyugati medencéjében. Részletek az M4 Sport élő közvetítéséből

A Nanushka csak a dobogóval lenne elégedett

A Nanushka BMW Wallis kísérőmotorosából Dunavölgyi Tamás adott interjút az M4 Sportnak. Mint elmondta, a 4. helyen haladó Nanushka pozíciójával egyelőre nem elégedettek, hisz voltak már a 3. helyen is, és mindenképp a dobogót tűzték ki célul.

Reklám
Csökkent az éllovas előnye

Csökkent az RSM2 előnye. Az északi oldalra váltó éllovas Balatonrendes magasságában kb. 15 perccel van a Prevital előtt.

Több mint 500 hajó indult el az idei Kékszalag vitorlásversenyen
None
VIDEÓ - az élmezőny a tihanyi csőnél

Újabb két hajó hagyta el a Tihanyi-szorost

A hat hajóból álló élmezőny után újabb két egység jutott át a Tihanyi-szoroson. A Raiffeisen Opel Fifty-fifty és a Poplart így már Keszthely felé halad a Balaton nyugati medencéjében.

Elrajtolt az 52. Kékszalag tókerülő vitorlásverseny
None
Délután fél 2-es időjárási adatok

A tavi cirkuláció meghatározóvá vált, a keleti medencében mindenütt a víz felől fúj a nagyon gyenge szél (2-10 km/h), illetve főleg vízközép irányába nagyobb, szélcsendes területek alakultak ki.

Hosszú az út Keszthelyig, vezet az RSM2

Az RSM2 előnye több mint fél óra, de ők a többiektől eltérően, a déli partot választották. Az üldözők többsége, pl. a Prevital az északi part felé tart. Az MKB Prospex középen próbálkozik. Az OMSZ pillanatnyi friss adatokat mutató széltérképe alapján ez utóbbi talán a legvitathatóbb megoldás. Az "északiak" sebessége valamivel most jobb, az RSM2 déli parti áramlásban bízik, bár a parti szélre még órákat várni kell. Nem egyszerű feladvány ez... Ironikusan szólva talán az MKB Prospexnek van igaza. Oda igyekeznek, ahol most nincs szél. Hátha mire odaérnek, éppen ott lesz :)

Tudtad-e, hogy a Balaton megtelhet? A felesleget ilyenkor a Sió-csatornán engedik le.
Tudtad-e, hogy Balatonakarattyán van egy fa, melyhez a legenda szerint Rákóczi egykor a lovát kötötte?
Reklám
Tudtad-e, hogy a Balaton vize közepesen radioaktív? Persze bőven a természetes határon belül, így enyhén gyógyhatású is.
Növelte előnyét az RSM2

Továbbra  is száguld a többiekhez képest az éllovas RSM2. A GPS-jeladók alapján több mint fél óra az előnye az üldözői előtt.

Siófoki eredmények

A siófoki pályajelnél az 1-21. helyezettek tájékoztató jellegű eredményei itt érhetőek el. Az első tízről korábban itt írtunk.

A Principessa libera, az első egytestű hajó, a Tihanyi szoros közelében

Ahogy az várható volt, az egytestűek közül a szuperkönnyű, rendkívül nagy vitorlázattal rendelkező Liberák lesznek elöl. A Principessa jelenleg egy gyalogló ember sebességével, 2-3 csomóval halad a nagyon gyenge szélben még a szoros felé. (Közvetlenül a Raiffeisen Opel Fifty Fifty mögött...) Üldözi (ebben a helyzetben ez azért túlzás) a másik legendás balatoni libera, a Raffica. 

Siófok, Plázs: a nyár biztos bulipontja
A balatoni ellazulás „epicentruma”, a siófoki Plázs biztos pontnak tűnik azoknak, akik a hétvégéken - ha nem is teltházas, de a korlátozásokat betartó – bulikra vágynak.
Elérhető a Top100 eredménye a kenesei bójánál

Már letölthető a Top100 hajó tájékoztató jellegű eredménye a balatonkenesei fordulónál.

Száguld az RSM2

Szelet talált az élen az RSM2. Jelenleg csaknem 9 és fél csomóval halad.

Megszületett a döntés: augusztus 1-én megtartják a Balaton-átúszást

Szombatra száraz, napos idő várható, így a szervezők úgy határoztak: az előre tervezett napon, azaz augusztus 1-én megrendezik a 38. Balaton-átúszást.

Búcsúzunk idén a balatoni nagy fesztiváloktól - jönnek a garázskoncertek
A csütörtöki Kormányinfón nem közöltek új híreket a fesztiválokkal kapcsolatban. Illetve pont az volt a újdonság, hogy minden marad a régiben: augusztus 15. után is érvényben maradnak a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedések, tehát az 500 fő feletti fesztiválok elmaradnak, mint a például a Zamárdiban évek óta hagyományos Strand és B my Lake.
Helyzetjelentés a mezőnyből

 A top 100-on kívül is van élet. A 363-as Papagena jelentkezett a mezőny sűrűjéből. 2,5 csomós sebességel haladt Sóstó magasságában. Íme a saját készítésű fotóik.

Mi történik a Kékszalagon? (frissítve)
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Majd olykor frissülő, de alapvetően gyenge szélben megy előre a mezőny. A Get The Red Sailing Team Virág Flóra kormányzásával a tizennegyedik helyen vette a siófoki bóját.
Káli Feszt 2020
None
VIDEÓ - az élmezőny Siófoknál

Az RSM2 meglógott a Tihanyi-szorost is

A siófoki pályajelek után a Tihanyi-szoroson is az RSM2 (Vándor Róbert) jutott át első helyen és 10-12 percre növelte előnyét az élen. A dobogós helyeken jelenleg még a PreVital (Litkey Farkas) és az MKB-Prospex (Kaiser Kristóf) áll, de a New Black Jack (Roland Gabler), a Racing Django (Petrányi Zoltán) és a Nanushka BMW Wallis (Váradi Szabó János) is szorosan követi őket.

Képek a Kékszalagról
Néhány kép az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról - kommentár nélkül.
Elmarad a Strand Fesztivál, a Balaton Piknik, a Paloznaki Jazzpiknik és a B my Lake Fesztivál

Újabb fesztiválok kerültek ki a balatoni rendezvénynaptárból a koronavírus-járvány miatti rendeletek értelmében.

Séf Fesztivál Tihanyban
None
Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissített prognózisát.

Információk a tihanyi iránybójáról

PP

VIDEÓ - a kenesei forduló

Két keréken a Balaton körül #5: Suhanás és szárnyaló gondolatok
Tekerés és suhanás a tó körül – felejthetetlen élmény egy Balaton körüli bicajtúra. Elmesélem, milyen volt az a négy nap, mialatt körbetekertem a Magyar Tengert. Az első részben a készülődésről és felkészülésről írtam, majd a következő két epizódban látnivalókat is ötleteket is javasoltam, meséltem magasságokról és mélypontokról is, a negyedik részben pedig varázslatos vidékeket mutattam be. Most következik az utolsó nap útinaplója - de a történetnek még nincsen vége. Ez az utolsó előtti epizód.
Az RSM2 vette elsőként a siófoki pályajelet, 11 óra 53 perc 53 másodperckor

Méghozzá jelentős, körülbelül 200 méteres előnnyel. Vándor Róbert csapata egy AC45-ös, eredetileg az America's Cup sorozatra kifejlesztett, alaphelyzetben foilos ("repülő") katamaránnal versenyez, amelyet idehaza ők alakítottak ki a balatoni szélviszonyokra. A legfontosabb változtatás: víz alatti szárnyak helyett sima sverteket szereltek a hajóra. Az AC45 a legnagyobb katamarán a mezőnyben.

Fotók a mezőnyből

Tájékoztató adatok a kenesei bója eredményeiről

Innen letölthető a tájékoztató jellegű eredmény a kenesei bója 1-24. helyezettjéről.

Reklám