Vitorlázás

Csókolj meg! Vagy legalább ments meg! - ilyen, ha béka van a nyaraló vízóra aknájában
A vízóra aknákba és pincékbe esett békák hálásak lesznek, ha kimented őket a fogságból. Azt nem garantáljuk, hogy cserébe herceggé vagy hercegnővé változnak, de ezzel sokat teszel a környezetvédelemért.
Idén elmarad, de 2022-ben lesz újra Balaton Sound
Több európai nagyrendezvény után megérkezett a bejelentés két nagy nyárindító fesztivál, a Balaton Sound és a Telekom VOLT Fesztiválról, aminek előkészítését a járvány harmadik hulláma miatti bizonytalanság teljesen ellehetetlenítette. A Sziget fesztiválról még nincs hír.
2021-ben is elmarad a Balaton Sound

Még néhány héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. lefoglalta a Balaton Sound helyszínét Zamárdiban.

Ki hallott már erről? Fürdőkúrapoharat őriznek Hévízen
Kiss Ernő honvéd altábornagy, aradi vértanú biedermeier fürdőkúrapoharát őrzi Hermann Katalin hévízi múzeumigazgató. Az ereklyét egyik felmenője kapta ajándékba a későbbi mártírtól.
Reklám
Ébredezik a Kőtenger
Ha az igazi tengerbe nem is tudsz még csobbanni, de a Kőtenger hullámaiba már most is belevetheted magadat.
Örömtánc a Balatonnál
Az év tánc kihívását, melyre a fél világ táncol, a Master KG-Jerusalema című dala ihlette. Egyre több balatoni szervezet gondolja úgy, hogy a nehéz időkben is próbáljunk önfeledtek lenni, várjuk pozitívan a járvány lecsengését. A videókon csodálatos balatoni tájak repítenek bennünket egy képzeletbeli vakációra.
5+1 balatoni kilátó, amely kocsival is könnyen megközelíthető

Amíg a korlátozások érvényben vannak (de talán egyébként is), a legbölcsebb dolog, amit csak tehetünk, hogy kimozdulunk a szabadba legalább egy könnyed séta erejéig. Ezúttal azokat a kilátókat listáztuk, amelyekhez még a túrabakancsot sem kell feltétlenül felhúzni. 1. Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár Egyértelműen a déli part favoritja. Ennek okai nem csak a korszerű és látványos […]

Sporttámogatás eredményes fiataloknak

Az idén újra itt a Mol Tehetségtámogató Program Sport pályázata, némileg megváltozott feltételekkel! Fókuszban a 10–16 éves korosztály. A Mol Tehetségtámogató Program Sport pályázat várja azoknak a 10–16 év közötti magyarországi általános és középiskolás diákoknak a jelentkezését, akik jó eredményeket értek már el egy sportágban országos vagy nemzetközi versenyeken, de továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

Igazi kirándulóidő ígérkezik a hétvégére

Pénteken változóan felhős lesz az ég, sokfelé alakulhat ki átmenetileg zápor, hózápor. A szél veszít erejéből. Reggel nagy területen fagyhat, délután pedig 4-8 fokra van kilátás. Szombaton egy hidegfront érkezhet feltámadó északias széllel, de jelentős lehűlésre nem kell készülnünk.  Vasárnap sok napsütésre van kilátás, említésre méltó csapadék nem várható, de még élénk lesz a szél. Reggelente -6, +2, […]

Fogadj örökbe egy Folly fát!

A Folly Arborétumban március 25-én zárják a 2020/2021-es év tavaszi örökbefogadói programját. A jelenlegi tervek szerint áprilisban kerül sor a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány első örökbefogadói napjára. Az akcióval az arborétum elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek […]

...aki a Balatont angol nyelven az elsők közt írta le... - útirajza a Balatonról
1839. szeptemberébe egy angol utazó, John Paget (1808-1892) megjelentette angol nyelvű útikönyvét, Hungary and Transylvania címmel.
Az új-zélandiak nyerték az America's Cup-ot
Március 17-én, magyar idő szerint hajnalban az Emirates Team New Zealand csapata negyedik alkalommal nyerte meg az Amerika-kupát, A kormányos, a mindössze 30 esztendős Peter Burling (49er osztályban olimpiai arany-, és ezüstérmes) 2017 után immár másodszor nyerte el a világ legrégebbi, talán legirigyeltebb sporttrófeáját. Az olaszok, a Luna Rossa Prada Pirelli legénysége méltó ellenfélnek bizonyult, keményen küzdöttek az utolsó futamig.
Hírek a hídról: Az MVSZ gratulál a Gyapjas testvéreknek
Rendhagyó időpontban jelentkezik a Hírek a hídról, mert az MVSZ mindenképpen szerette volna megvárni a 470-es hajóosztály világbajnokságának végét. Sajnos a kvótaszerzés nem sikerült, de Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor nagyon büszke lehet arra, amit elért, nagyon jó eredménnyel zárták ugyanis a vb-t.
Reklám
Az Emirates Team New Zealand nyerte a 36. Amerika Kupát

Az America's Cup tizedik futamán az Emirates megszerezte a hetedik győzelmét és így 7–3-as összesítéssel megtarthatja a világ legöregebb sporttrófeáját.

A kupa Új-Zélandon marad

A 36. America's Cup tizedik futamán az Emirates Team New Zealand megszerezte a hetedik győzelmét és így 7–3-as összesítéssel megtarthatja a világ legöregebb sporttrófeáját

Körbehajózták a leszakadt antarktiszi jéghegyet

A Polarstern kutatóhajó néhol 500 méter keskeny csatornákat is érintve 1290 négyzetkilométeres területet járt körbe, kihasználva egy ritkán adódó lehetőséget. Az A74 kódjelű jéghegy a Brunt-hátságról vált le a közelmúltban, a megnyílt csíkon keresztül pedig olyan helyekre jut napfény, ahová ötven éve nem. Ezt komoly lehetőségként értékelték a Polarstern tudósai, és mivel egy tervezett expedíció

Ez a nyár már nagyon más lesz, ha vonatozni akarsz a Balatonnál
A nyáron már FLIRT motorvonatok viszik a nyaralókat Balatonfüredre, ám az északi parti vasút korszerűsítése folytatódik Tapolcáig és Keszthelyig. Ha elkészülnek a fejlesztésekkel a kivitelezők, villanyvonattal körüljárhatóvá lesz a magyar tenger.
Címvédéssel zárult a világ leggyorsabb vitorlásversenye
Az Emirates Team New Zealand csapata megvédte címét a 36. vitorlázó Amerika Kupában.
Tudtad, hogy Petőfi felesége Keszthelyen született?
Szendrei Júlia nemcsak felesége, múzsája volt a költőnek, hanem támogatója is a forradalmárnak. Hajdani szülőházában több mint egy évtizede emlékszoba működik, gyere, fedezzük fel a múlt titkait!
Lenyűgöző a Helikon Kastélymúzeum megújult modellvasút kiállítása

Ötszáz négyzetméter, három kilométeres sínrendszer, több tucat vasúti szerelvény, húsz állomás, több mint ezer épület.

Lenyűgöző a Helikon Kastélymúzeum megújult modellvasút kiállítása

Ötszáz négyzetméter, három kilométeres sínrendszer, több tucat vasúti szerelvény, húsz állomás, több mint ezer épület.

Kerek évszámot ünnepel a hévízi piac
A műanyagok, „ipari hulladékok” után a helyi piacok megteremtették az egészséges, minőségi élelmiszerek kultúráját – véli Benkő Lajos, a szinte napra pontosan 10 éves Hévízi Termelői Piac vezetője.
Reklám
A MOME új szabadon választható tárgya az EKF projektek megvalósítását segíti
A MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. stratégiai megállapodást kötött.
VonyArts Folkart népzenei és világzenei fesztivál 2021 Vonyarcvashegy

2021. augusztus 24-29. között a folk- és világzene szerelmeseit várják Vonyarcvashegyre, a VonyArts Folkart népzenei és világzenei fesztiválra.

Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny 2021

2021. november 13-án rendezik meg a 14. Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő versenyt.

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál 2021 Vonyarcvashegy

2021. augusztus 19-22. között zamatos szőlőkből készült borok és ízletes falatok változatos sora kínálja magát a 15. Bor- és Csemegeszőlő fesztiválon, Vonyarcvashegyen.

40 halász emléknap 2021 Vonyarcvashegy

Többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1792 telén történt eseményre, a 40 halászra, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból.

Itt vannak a legkorábbi méhek! Már szorgosan gyűjtögetnek a Kis-Balatonnál
Zömök, hangosan zümmög és fekete, fehér, sárga, szalagos "bundát" visel. Ő a poszméh, aki ezekben a napokban megkezdi szorgos munkáját. A cserjék barkavirágzatainak virágporával táplálkozik, így a korán előbújó rovarok egyike.
Különös fehér permet a tihanyi kastély fáin

Olvasói levél hívta fel a Telex figyelmét arra, hogy szokatlan fehér anyag borítja a fákat József főherceg kastélyának udvarán, Tihanyban. A portál természetpusztítás gyanújával kezdett a utánajárni az ügynek, a jegenyéket borító fehér permet titka azonban túlnyúlik az első feltételezéseken. Mint a Telex olvasója írta, a tihanyi hajóállomásról jól látszik, hogy a telken álló, part […]

Ma is kísért a balatoni szellemváros

A Balatonról a legtöbben egyfajta kellemes, pezsgő nyári életérzésre asszociálnak először, mégis akadnak olyan helyek a tó környékén, amelyeknek láttán nem a magyar Riviéra ugrik be először. A Sármellék melletti elhagyatott szellemváros például egy karnyújtásnyira található a magyar tengertől, mégsem ez a térség első számú turista attrakciója. A Zala megyei Sármellék és Zalavár között ugyanis […]

4500 fészektartó várja a hazaköltöző gólyákat az E.ON jóvoltából

Saját fejlesztésű madárvédelmi berendezésekkel, gólyafészektartókkal és hálózati átépítésekkel készül az E.ON Hungária a költöző madaraink hazatérésére – olvasható az áramszolgáltató társaság közleményében. Idén tavasszal is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a gólyákat az E.ON . Korábban összesen 4 399 védőeszközt telepítettek, idén márciusra újabb 48 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. A […]

Fogadj örökbe egy különleges fát!
A Folly Arborétumban március 25-én zárják a 2020/2021-es év tavaszi örökbefogadói programját. Több száz fa és cserjeféle közül választhatnak az érdeklődők, köztük vannak a Folly büszkeségei: a cédrusok és a ciprusok is.
Új-Zéland megvédte a Kupát – 36. America’s Cup

A világ legrégebbi sporttrófeájáért zajló küzdelmet a koronavírus-járvány sem tudta megakasztani. Új-Zélandon tömegek nézték a helyszínen a vitorlás versenyt. A Luna Rossa Prada Pirelli az American Magic és az INEOS Team UK legyőzésével nyerte el a jogot, hogy Kihívóként léphessen fel a Védő Emirates Team New Zealand ellenében. Első nap, első futam: Első nap, második

36. America’s Cup – 7. nap – Élő közvetítés

Ma akár be is fejeződhet a verseny. AZ Emirates Team New Zealand 6-3-ra vezet a hét győzelemig tartó párviadalban

36. America’s Cup – ETNZ Meccslabda

A hatodik versenynapon rendezett egyetlen futamot az Emirates Team New Zealand nyerte, így egy győzelemnyire vannak a kupavédéstől

Felújítják Balatonfüred egyik látványelemét, a hullámházat

A hullámházat, amely eredetileg esőbeállónak készült, egy szélvihar rongált meg, jelenleg használhatatlan.

Vonyarci Boros Forgatag 2021 Vonyarcvashegy

2021. július 28-augusztus 1. között rendezik meg a 28. Vonyarci Boros Forgatag rendezvényt Vonyarcvashegyen.

Értékelik a balatoni vizet

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. március 23-án online formában rendezi meg Víz Világnapi Konferenciáját a Balaton Régióban. Az idén a víz világnap középpontjában a víz értékelése „témakör” áll, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a víz globális hidrológiai körforgásáról, a vízlábnyom fogalmáról, az általuk használt termékek, élelmiszerek előállításának vízigényéről, a Balaton vízgyűjtőjén

Egyre több futó fedezi fel a Balathlont
A Balaton körül teljesíthető 211 kilométeres kör, az 59, 33, 56 és 63 kilométeres szakaszok már nem csak a kerékpárosok és a túrázók körében népszerűek. A profizmust az öttagúra bővült szervezői csapat biztosítja.
4500 fészektartó és fonott fészekalap várja a gólyákat a villanyoszlopokon
Idén tavasszal is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a gólyákat a Balaton környékét is ellátó E.ON Hungária Csoport.
Ha már home office, irány a Balaton
A Balaton Turizmusszövetség elnöke szerint rendeljen több árut a boltos, ha több a turista.
Másképp járnak a vonatok az északi parton március végéig
Közel két héten keresztül módosul az északi part vonatközlekedése. Mutatjuk a változásokat és a módosult menetrendet.
Ébredő Vulkán park Zalahaláp

Modern kőszobrok, bazalt emberi alakok lenyűgöző hatással idomulnak bele a természetbe a Haláp-hegyen, az Ébredő Vulkán szoborparkban.

Utazás korona után: a magyarok 86 százaléka csak saját autóval indulna el
A magyarok több mint 90 százaléka tervez nyaralást, amikor újra szabadon lehet majd utazni: a legkedveltebb belföldi úticélok a Balaton és Eger. A felmérés szerint legtöbben saját autóval indulnának útnak, mert ezt tartják jelenleg a legbiztonságosabbnak.
Ismét tele volt a Balaton-part a hosszú hétvége alatt

Akár egy nyári hétvége is lehetett volna a mostani a Balatonra látogatók számának tekintetében. A nemzeti ünneppel megtoldott pihenőidő alatt emberek tömege lepte el a strandokat és a sétányokat a Balaton partján, az M7-esen pedig gyakorlatilag folyamatos volt a forgalmi dugó – írja a hirbalaton.hu. A balatoni kompok folyamatosan jártak a hosszú hétvége első napján, […]

Körbehajózta a gigantikus A74 antarktiszi jéghegyet a Polarstern német kutatóhajó

A hajó a hétvégén kerülte meg az 1290 négyzetkilométeres fagyott tömböt.

Reklám