Vitorlázás

Balaton Piknik 2021 – Balatonvilágos – szombati program
None
400 kilométer magasból készített egy űrhajós fotókat a Balatonról

Világoszöld víz, jellegzetes forma - így jellemezte a Balatont Thomas Pesquet űrhajós, aki jelenleg a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki tisztjét tölti be.

A Balaton 400 kilométer magasból – pazar fotókat készített az űrhajós

Világoszöld víz, jellegzetes forma - így jellemezte a Balatont Thomas Pesquet űrhajós, aki jelenleg a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki tisztjét tölti be.

Vitorlás illemtan III.rész
Jó tudni, ha vendég vagy egy hajón: Légy pontos! Senki nem szeret a másikra várni, különösen, ha remek a szél! A meghívás neked szól! Ha szeretnél barátot, gyereket, kutyát magaddal hozni, bejelentés nélkül ne tedd. Beszéld meg a kapitánnyal, általában nincs gond, bár a kutya, a hullámzás és a szőnyegpadló viszonya nem szokott harmonikus lenni.
Reklám
Vitorlás illemtan II.rész
A Hajózási Szabályzat szerint kötelező minden kishajón egy minimum 60 centiméter széles nemzeti lobogót viselni, nappal, a hajó farrészén. A továbbiakat a tengerész hagyomány és a szokásjog, tengereken pedig az ott érvényes szabályzat írja elő. Tartsuk be ezeket, hiszen ezek jelzik mindenhol a világon, hogy a hajós emberek mindenhol összetartó, egymást felismerő nagy családjához tartozunk.
Balaton Piknik 2021 – Balatonvilágos – pénteki program
None
Felfoghatatlan: magyar aranyesély olimpián vitorlázásban
A már nem éppen fiatal sportrajongók bizonyára emlékeznek rá, hogy milyen izgatottan várta mindenki a híreket a moszkvai olimpián a Detre testvérek szerepléséről. Az ugyan nem volt teljesen világos, hogy milyen sportban indultak az ikrek, de nagyon reménykedtünk az éremben. Össze is jött az a tallinni öbölben, bár akkoriban azt se nagyon tudta senki, hogy a moszkvai székhelyű olimpiának ezt a versenyszámát még csak nem is Oroszországban rendezték, hanem Észtországban. Ám ez nem is volt fontos, a lényeg, hogy a Detre testvérek bronzérmet szereztek. Repülő hollandi kategóriában, de ez az információ már tényleg csak a legmegszállottabbakhoz jutott el.
VÉRpezsdítő nyár a Balatonnál
Neked csak egy óra a szabadságból, egy betegnek az életet jelentheti a balatoni véradás.
VITORLÁS ILLEMTAN 3. RÉSZ

KÉKSZALAG LEGENDÁK: A TRAMONTANA

KÉKSZALAG LEGENDÁK: A KLASSZIKUS REKORDER NEMERE II., A SIROCCO ÉS A LILLAFÜRED

Szeretem az optimista embereket. Ilyen típus lehetett dr. Márkus Andor is, aki a második világháború alatt egy 75-ös cirkálót, az akkori kor egyik legnagyobb, leggyorsabb vitorlását rendelte meg a jóhírű Balatonfüredi Hajógyártól. A tölgyfából készült vitorlás a „legalkalmasabb” időben, 1944-ben lett kész, de szerencsésen átvészelte a háborút, a hajógyárat ugyanis elfoglalták a szovjet csapatok, stratégiai jelentőségű üzemként szigorúan őrizték (innen látták el árammal a közeli kórházat), így az üzemcsarnokokat sem bolygathatta senki. Nem csak a Nemere II., hanem a 75-ös cirkáló sorozat következő tagjai, a féligkész Big Boy (ma Sirocco), és a Lillafüred is itt vészelte át a nehéz heteket. Róluk később.

VITORLÁS ILLEMTAN 2. RÉSZ

Buli után, egy vonat tetejére mászott a 16 éves fiú - életveszélyesen összeégette a 25 ezer voltos feszültség
Testének 70-80 százaléka megégett annak a 16 éves fiúnak, aki vasárnap hajnalban egy buliból tartott barátjával Siófokról Balatonfüredre.
Reklám
Till Attila megmutatta, hogy milyen, ha elkap a Balaton közepén a vihar
None
Az idei Kékszalag mellett folytatódnak a balatoni koncertek

Csütörtökön reggel rajtol Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, idén 53. alkalommal megrendezésre kerülő Kékszalag, ahol több mint 600 vitorlás áll majd rajthoz. Emellett ezen a héten sem lesz hiány az aktívabb és kulináris programokból. Koncertek közül a Kowalsky meg a Vega ígérkezik a hét egyik nagy dobásának. A Balaton.hu ajánlja:Július 22-24. (Csütörtök-Szombat) – 53. […]

Kőfeszt 2021 Kővágóörs

2021. augusztus 4-7. között, a Kőfeszten ismét megtelik a Káli-medence népzenészekkel, néptáncosokkal, művészekkel, zenészekkel.

A dörgicsei Levendárium új jelene és jövője
Dörgicse varázslatos falu, ahol a domboldalban zamatos szőlők sorai és szemet gyönyörködtető levendulamezők sorakoznak. A Levendárium világát 15 évvel ezelőtt Dr. Domján Ildikó és férje álmodta meg és hívta életre.
Balaton Piknik 2021 Balatonvilágos

2021. szeptember 10-12. között Balatonvilágoson rendezik meg a Balaton Piknik minifesztivált.

Egy szarkát elkaptak, kevesebb strandi lopás várható
Négy fürdőzőt fosztott meg a felügyelet nélkül hagyott értékektől a siófoki tolvaj, pénztárcákat, okmányokat, ékszereket, cigarettát lopott, de a rendőrök elfogták.
Sok munkára számítanak még nyáron a vízimentők
A szezonban minden egyes nap bevetésre készen állnak a balatoni vízimentők.
274 hajó szelte a habokat a Balaton keleti medencéjében
A balatonfüredi mólóról elrajtolt Fehér Szalag rajtja előtt felsorakoztak a Kékszalag eddigi győztes hajói, és tisztelegtek a két legidősebb Kékszalagot nyert kormányos előtt.
Új elnököt avatott a szállodaszövetség

Új vezetőt neveztek ki a szállodaszövetség élére. Július 15-én vette át a pozíciót Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója, aki eddig a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöki feladatait látta el. Az MSZÉSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: az elnök munkáját általános alelnökként a Danubius Hotels vezérigazgatója és az […]

Reklám
Grandiózus fejlesztések zajlanak a Hévízi-tó környezetében

Páratlan természeti kincsként tartják számon a Hévízi tavat mindenütt, mint a világ legnagyobb tőzegfenekű és egyben gyógyhatású állóvizét. Ezen értékünket hivatott ápolni az a 662 millió forintos tóvédelmi program, amelynek a munkálatai jelenleg is tartanak – tájékoztatott az MTI. Az MTI-nek eljuttatott közlemény ismerteti: a várhatóan jövő tavasszal befejeződő projekt részeként átadták a 2,2 kilométer […]

Továbbra is tart a frissítő időjárás
None
A héten kerül megrendezésre a Kékszalag és koncertek a Balatonon

Csütörtökön reggel rajtol Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, idén 53. alkalommal megrendezésre kerülő Kékszalag, ahol több mint 600 vitorlás fog versenyezni, de a túrák, finom borok, ízes ételek sem maradhatnak ki a héten. Hétvégén a Kowalsky meg a Vega koncertezik Siófokon. A Balaton.hu ajánlja:Július 22-24. (Csütörtök-Szombat) – 53. Kékszalag vízközelből – BalatonfüredJúlius 24. (Szombat) – […]

TISZTELGÉS A KÉKSZALAG LEGENDÁK ÉS GYŐZTESEK ELŐTT (VIDEO)

"VILLANÁSOK" A FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJRÓL (VIDEÓ)

Vegyes csapatokkal a Kékszalagon
Két ismert zászlóhajóval népszerűsíti a női vitorlázókat és a vegyes csapatokat a Women On Water Hungary (WOW) a július 22-én Balatonfüredről rajtoló 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Az egyik legismertebb balatoni cirkáló, a 75-ös cirkáló Sirocco és a Soponyai Géza építette Nautic 44 CR típusú vitorlás, az Avatar egyaránt nőkkel a fedélzeten vág neki Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyének. A szervezet arra bíztatja a versenyen résztvevő vegyes csapatokat, hogy tűzzék ki a WOW magenta zászlóját a hajójukra, ha nőkkel/lányokkal együtt, vegyes csapatokban, vagy tisztán női csapatokkal indulnak el a tókerülőn.
Vitorlás illemtan I.rész
„Nem azért fizettem harminchat misit ezért a hajóért, hogy itt most téged kerülgesselek!” Ez a mondat állítólag egy gyenge szeles Kékszalagon a kenesei bójánál hangzott el. A kisebb hajónak útjoga volt, ám a kormányosa az idézett mondatot hallva, arról lemondott. Féltette a hajóját… és magát.
Augusztustól tényleg lőttek az óceánjáróknak

Az olasz kormány kitiltja a tengerjáró hajókat a velencei lagúnából, hogy megvédje a térség ökoszisztémáját, kulturális örökségét. A lépéssel többévnyi tétovázásra tettek pontot, a lakosok és a kulturális intézmények követeléseit a turizmus érdekei elé helyezve. A kormány azt követően hozta meg a döntést, hogy az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kilátásba helyezte, veszélyeztetett

III. Balaton Off Road Festival
None
Óriási razzia volt Siófokon éjszaka
Több mint háromszáz embert igazoltattak szombatról vasárnapra virradóra a Petőfi sétányon.
Tátrai Tibor és Horváth Charlie Balatonbogláron
Tátrai Tibor és Horváth Charlie neve klasszikusnak számít a magyar könnyűzenében, amelyben világszínvonalon muzsikálnak. Legutóbb Balatonbogláron tették ezt, a járvány okozta hosszúra nyúlt kényszerszünet után, a Jazz és a Bor fesztiválján.
Bolti sikkasztással lopta a népvagyont a Balaton körül a füredi banda
Történeti-gazdasági visszatekintésünkben egy, szinte a feledés homályába veszett, tanulságos történetet mutatunk be. Kiderül belőle, hogyan vezetett egy megfélemlített, megzsarolt boltvezető, kezdő és visszaeső bűnöző öngyilkossága a hatvanas évek egyik legnagyobb sikkasztásának és az ügyeskedő bűnbandának lelepleződéséhez.
A veszprémi vasútállomáson is megszólaltak a versek
Senkit ne érjen váratlanul, ha a vasút­állomáson a vonatra várva a hangszórókból Kányádi Sándor, József Attila vagy akár egy kortárs költő versét hallja. Remek program indult ugyanis: a Vers a peronon elnevezésű projekt célja, hogy minél több emberhez eljussanak a jól ismert, klasszikus, illetve a kortárs költemények.
NYOMKÖVETÉS: REGISZTRÁCIÓ ÉS ELINDÍTÁS IS KELL HOZZÁ!

Kékszalag Nyomonkövetés

Mindkét irányban élénk a forgalom az M7-esen
Torlódás még nem alakult ki, de sokan keltek útra vasárnap a Balaton felől és a fővárosból is.
Estig még téged is vár! - 25 éve áll a templom ezerszínű oltára a Krisna-völgyben, búcsút rendeztek a tiszteletére
Huszonöt évvel ezelőtt építették, mára pedig gyakran látogatott és közkedvelt turistacélponttá vált a Krisna-völgyi templom. Oltára megnyitásának emlékét őrzi a háromnapos rendezvény, amely Krisna völgyi búcsúként vonult be a köztudatba.
Gyulai Attila: Női princípiumok - kiállítás a balatonfüredi Villa Gyetvaiban
None
"egész éjjel a színpadon akartunk maradni" – interjú a Depresszió zenekar énekesével, Halász Ferivel
A Depresszió zenekar énekese, Halász Feri elmondja, hogy milyen fesztivált szervezne a Balatonnál és hogy milyen zenét hallgat nyaralás közben, de mesél a RockBalatonos élményeiről is.
Fehér Szalag: A Fifty Fifty győzött az utolsó erőfelmérőn

A Raffeisen Fifty Fifty katamarán érkezett célba elsőként a rekordlétszámú mezőnnyel indult Fehér Szalagon

Vitorlás illemtan 1. rész

Van régi balatoni vitorlázós fényképed?
Vitorlázáshoz kapcsolódó, eddig otthon őrzött régi dokumentumokat és fotókat várnak az 53. Kékszalag Nagydíj idején a Veszprém Megyei Levéltár munkatársai Balatonfüreden.
Együttműködés és kölcsönös segítségnyújtás a Balaton jövője érdekében

A vízminőség változásának hatékonyabb nyomon követése érdekében ötéves együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a három dunántúli vízügyi igazgatóság (KDTVIZIG, DDVIZIG, NYUDUVIZIG). A résztvevő szervezetek vezetői július 13-án, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton házában írták alá azt a megállapodást, melynek célja a balatoni mérési adatok egységes kezelése, az […]

Ismét látogatható a felújított révfülöpi kilátó
Újra avatták a Fülöp-hegy felújított Millenniumi kilátóját, amelynek elődjét szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt állították, azonban tavaly egy villámcsapás következtében leégett a faszerkezete.
Több mint félmilliárd forint támogatás balatoni klímavédelmi fejlesztésekre

A kormány több mint 538 millió forintot biztosít balatoni önkormányzatok számára. A pályázati úton elnyerhető forrás a klímavédelmi intézkedésekkel összefüggő beruházások megvalósítását segíti a magyar tengernél – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium pénteki közleménye szerint. A kormány nemcsak beszél a klíma és természet védelméről, hanem […]

Reklám