Vitorlázás

Kell-e félnünk a szellemhajóktól?

A Mayflower vízre rakása nyomán ismét fellángolt az önvezető hajókról szóló vita, részben azért, mert a koronavírus-járvány nyomán még mindig 600 ezer matróz van munka nélkül. Az önvezető hajókat sokszor illetik a kevéssé bizalomgerjesztő szellem- vagy fantomhajó kifejezéssel, ami miatt nyilván nehezebb az elfogadásuk. A MayflowerNevét 400 évvel ezelőtti elődjéről kapta: a Mayflower fából épült

Bírnád, ha Garami Gábor diszkózna a szilveszteri, családi partidon? Csatlakozz a lellei online bulihoz!
Nem tudod elképzelni az idei szilvesztert? Itt egy érdekes program! Óriás online házibulira invitálnak mindenkit Balatonlellén. Bár a járványügyi helyzet miatt a személyes találkozásra nincs lehetőség, a közös, élő bulizáshoz bárki csatlakozhat otthonról.
Hosszabb idővel és átszállással tervezz, ha a Balaton északi partján vonatozol
Villamosítási munkálatok folynak a Balaton északi partján a vasútvonalon, emiatt pótlóbuszokkal kell közlekedni az észak-balatoni vonalon. Mutatjuk a részleteket.
Megoldódni látszik Ördög Nóriék boltja körüli káosz - Videó
Kisboltot nyitottak Nánásiék a Balatonnál, ezzel pedig egy csapásra közösségteremtő értéket is alkottak, hiszen emberek tömegei kezdtek Ördög Nóriékhoz kirándulni. Azonban ez a fajta megmozdulás rengeteg bosszúságot okozott az ott élőknek. A Life.hu Balatonakarattyán utánajárt, megoldódott-e Nóriék boltja körüli káosz, valamint azt is megtudtuk, Nánásiék is beállnak-e a pultba dolgozni.
Reklám
Kecskevár-kilátó Uzsa

2015. június 11-én adták át Uzsa határában, a Bakony Kecskevár csúcsán emelkedő Kecskevár-kilátót.

Kecskevár-kilátó: páratlan panoráma Bakony és a Tapolcai-medence találkozásánál

A 12 méter magas kilátóból megcsodálható Szigliget, a Szent György-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Haláp, a Tátika és a Sümegi vár is.

A Bakony és a Tapolcai-medence találkozásánál magasodó Kecskevár-kilátó

A 12 méter magas kilátóból megcsodálható Szigliget, a Szent György-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Haláp, a Tátika és a Sümegi vár is.

A balatoni történelem rajongói imádni fogják ezt a könyvet
Véghely Dezső visszaemlékezéseiből képet kapunk egyebek mellett a századforduló megyebáljairól, a veszprémi tűzvészről, valamint a balatonalmádi fürdőéletről.
Te mit szólnál, ha egy tigris vagy egy teve költözne a nappalidba?
Megváltozik az ember értékrendje, ha állatok között él és dolgozik, mert ők feltétel nélkül megbíznak benned, őszinték, soha nem támadnak hátba. Marokházi Katalin nappalijában teve, tigris, huszármajom és pávián is nevelkedett.
Böjtös Kinga enteriőr DJ mesél a legmenőbb balatoni trendekről
Böjtös Kinga régóta vezeti egyedi blogját és írja lakberendezési témájú cikkeit. Különleges otthonokat, különleges személyeket mutat be a lakásokon keresztül. Mellette a Balaton szerelmese és sok-sok balatoni ház ismerője. A balatoni lakberendezés sajátosságairól, trendekről, hangulatos vizitálásairól és arról, hogy mit is takar az enteriőr DJ-fogalom, beszélgetett vele Kovács Emőke.
Új arácsi közlekedési csomópont a láthatáron

Régóta igényelt változtatás valósulhat meg Balatonfüreden, illetve egész pontosan Arácson. Megindulhatnak ugyanis a Germering utca – 71. főút-Balaton utcai csomópont tervezési munkálatai állami támogatással – közölte Balatonfüred polgármestere, Bóka István a közösségi oldalán. Az elképzelések szerint a város bevezető szakaszán egy biztonságos körforgalmi csomópontot alakítanak ki, melynek a Balaton utcai ága külön szintben fogja keresztezni […]

Monte Carlo Yachts 105 – Túl minden határon

Az MCY 105-ös egy olasz luxusjacht, amelynek minden darabja teljesen egyedi megjelenésű. A gyártása során a legújabb technológiai megoldásokat alkalmazzák, méghozzá elképesztő precizitás mellett. Itthon a Pannon Yacht Kft. képviseli a márkát, csúcstechnológiás terméket kínálva a hazai ügyfeleknek. Hogy mitől különleges?A Nuvolari Lenard tervezőirodával zajló közös munka eredménye ez a karakteres jacht, akkora külső és

A Balatonnál is érezni lehetett a horvát földrengést

Viszonylag enyhe lökéshullámokat lehetett érezni a minap az egész ország területén. A tektonikus rengés epicentruma Horvátországban volt, ahol már másodszor fordult elő hasonló incidens az idén. Magyarországon is érezhető volt a hétfő reggeli horvátországi földrengés. A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint helyi idő szerint 06.28-kor hat kilométeres mélységben 5,4-es magnitúdójú földrengés volt […]

Reklám
A hazai hajógyártás fellegvára

A Csepeli Szabadkikötő kilencvenéves történetéről jelent meg album, amelyet letölthető formátumban is elérhetővé tettek az érdeklődők számára. A létesítménynek köszönhetően új lendületet kapott a magyar hajó- és gépgyártás. A 260 oldalas kiadvány gazdag fotóanyaggal követi végig a Csepeli Szabadkikötő elmúlt 90 esztendejének történetét. A kötet szerzője Cseh Valentin történész. A szabadkikötő históriájának kilenc évtizede a

11000 négyzetméteres új strandot alakítanak ki Balatonfüreden

Az eddig magántulajdonban lévő területet 820 millió forintért vásárolta meg a város, ahol a tervek szerint strandot létesítenek.

Új strandot alakítanak ki Balatonfüreden

Az eddig magántulajdonban lévő területet 820 millió forintért vásárolta meg a város, ahol a tervek szerint strandot létesítenek.

Túrázz télen is, de most csak a családdal!
Az egészséges immunrendszer megőrzéséhez elengedhetetlen néhány órát a friss levegőn tartózkodni. A járvány miatt ezt csak szűk családi körben tehetjük meg, ilyenkor is érdemes hosszabb sétákat és túrákat tenni.
Lélekmelengető delikátesz a város szélén
A német apától, magyar anyától a németországi Magdeburgban született férfi évek alatt megteremtette boltjában, pékségében, teraszbárjában a sanzonzenés, olasz dalos, balatonos életérzés receptúráját.
Földrengés rázta meg a Balaton környékét is
Siófokon, Balatonföldváron, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonkeresztúron is egyszerre észlelték többen is azt a földrengést, amelynek hatását Budapesten, Érden, Veszprémben, Nagykanizsán és Pécsen is érezni lehetett.
Földrengést észleltünk Keszthelyen

A rengés 6,3-as erősségű volt, 2 kilométeres mélységben pattant ki Horvátországban december 29-én 12 óra 20 perc körül.

Laposa Bence: "a Balaton varázsereje a személyességben van"
Bár 2020 nyara sok, főként belföldi vendéget vonzott a Balatonra, a tavaszi, valami őszi zárás igencsak megviselte a Balaton körüli vendéglátókat.
Szökevény bukkant fel a Balatonnál, de időben elfogták

A szökevényt, amely nem más, mint egy Amerikában őshonos kanadai lúd, 2020. december 22-én fogták be.

Reklám
Osztálybeszámolók 2020: Optimist
Osztálybeszámolók 2020: Optimist
Egyszerűsítik a szabályokat a vállalkozások talpon maradásáért

Nemcsak adókedvezményekkel, hanem a vonatkozó szabályok egyszerűsítésével is igyekszik támogatni az állam a vállalkozók versenyben maradását a Covid-19 második hulláma alatt – nyilatkozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-nek. Elkezdődhet a vendéglátóegységek új, korszerű osztályozása, változtak az utazási irodák árazására és a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok, a járulék- és bértámogatások kedvezményeit pedig buszos magánvállalkozások is […]

Pásztor Anna: "a földi lét virtuális valóság, minden illékony" - interjú
Pásztor Anna gyerekkorában meztelenül ringatózott a Balatonon. Van egy guruja. Az élet akkor adja vissza a játékodat, ha már túltetted magad az elvesztésén. Anna is így van a tánccal. Hagymalekvár, démonok, valóságok, karácsony, segges.
Így lett az enyészeté a balatonfüredi görög falu

Csak a környékbeliek számára evidencia a Füred határában álló görög hatást keltő épületegyüttes. A jelenleg többnyire egy kisebbfajta szellemvárosként kísértő tematikus építészeti koncepció létezése azonban sokakban kelt meglepetést a mai napig. Viharos történetét kérészéletű vállalkozások és nagyravágyó vendéglátóipari ötletek szövik át – ahogy azt Bán Dávid részletezi az epiteszforum.hu portálon.  1994-ben történt meg Balatonfüred határában egy […]

Sneci, az úszó ház

Bene Tamás építész a tiszai halászladikok formavilágát idéző úszó házikót tervezett egy fiatal pár számára a Tisza-tóra. A Sneci energiaellátásáról napelemek gondoskodnak. Alapesetben egy ilyen úszó háznak nincs külön tervezője, általában a tulajdonos formálja azt, a saját igényeinek megfelelően. És bár nincs egységes dizájnkoncepció, a végén valahogy mindegyik festőivé válik. Igyekeztem megmaradni ezen a vonalon,

Szenteste gyulladt ki a badacsonytördemici panzió
Szenteste nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók Badacsonytördemicre, egy panzióhoz.
Milyen vitorlás jollét vegyek?

Sokat lehet hallani sikeres versenyzőktől, hogy igazán jól megtanulni vitorlázni csak kisvitorláson lehet. A hazai hajótárolási lehetőségek szűkössége és a vitorlázószezon rövidsége miatt megéri áttekinteni a bérlési, valamint egyéb közösségi hajóhasználati lehetőségeket, de sokaknak észszerű és reális választás egy jolle vásárlása a sportba való belépéshez. Még egy kishajó kiválasztása és vásárlása is nehéz döntés, általában

Nyáron startvonalhoz áll a magyarországi turizmus
Jövő nyáron újraindul a magyarországi turizmus: az óvatos belföldi nyitást követően a teljes ágazat felsorakozik a nemzetközi startvonalhoz, mégpedig az élére, mert a célunk az, hogy 2022-ben már elérje a tavalyi szintet a turizmus teljesítménye – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán.
Egy hét a Balatonnál csak haverokkal - Doktor Balaton tényleg imádja a tavat
Dr. Balla-Tóth András, azaz Doktor Balaton szerepében tűnik fel a TV2 új teljes egészében saját fejlesztésű napi sorozatában Mészáros András. A színésznek sok kalandot, izgalmas felkérést hozott az év, de ő nem decemberben, hanem nyaranta szokott visszatekinteni – erről és a sorozatról, a forgatásról mesélt.
A déli óceánok titka – 2. rész – Kopár István

Az Antarktisz körüli vizeken vitorlázni, hajózni a legkeményebb óceáni próba. Hideg, monoton, tele veszélyekkel. Mégis, aki járt arra, többnyire visszavágyik, visszatér. Miért? Ha valaki, hát Kopár István talán tudja a választ!

Fontos helye van az ünnepben a kézműves termékeknek és a hagyományoknak
Túl sok már az impulzus, ezért karácsonyra nem tudatosan vásárolunk, hanem érzésből. A tapolcai gyertyaöntő, Gál Zsolt teológusként vallja, hogy az idei ünnep furcsább lesz a korábbiaknál. Nem lesz bensőségesebb, viszont annál inkább csendes.
Rekreációs közpark létesült Sümegen

A parkban 5 kültéri fitnesz eszközt állítottak fel és egy 400 méter hosszú, speciális gumiborítású futókört alakítottak ki.

Betoppant a tél, irány a sípálya!
Az ünnepek alatti enyhe időjárás miatt az eplényi sípálya kénytelen volt ideiglenesen bezárni, hiszen a hóágyúzáshoz hideg idő kell, és az sem baj, ha éjszaka fagyok vannak. A múlt hét legvégére azonban végre megjöttek a mínuszok, veszprém és Eplény környékére megérkezett az igazi télies idő, ami tökéletes a síeléshez, havas sportokhoz.
Nem változnak 2021-től a balatoni horgászjegy árak!
A 2021-es évre vontakozó horgászrendi változásokról még nem adott információt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., de azt már közzétették, hogy jövőre nem változnak a Balatonnál a horgászjegy árak.
Metzker Viktória interjú: "több, mint 1000 kalória ég el egy fellépésem alkalmával "
Viki mondhatni a Balaton Dj-je. A Plázs a második otthona és beachelni ugyanúgy imád, mint buliztatni. Elmeséli, hogyan éget ennyi kalóriát egy fellépés alkalmával és hogy a párja, BSW hogyan viszonyul a cicáihoz. S hogy miért áll náluk már december elején a karácsonyfa? Mutatjuk.
Hotel nyílik Star Wars-rajongóknak

A fanatikus rajongók két éjszakát tölthetnek el a Star Wars: Galactic Starcruiser hotelben olyan környezetben, mintha a Csillagok háborúja világába csöppentek volna. A Walt Disney World felépített szállodája egyszerre nyújt élményeket és kikapcsolódást. A hotel jövőre nyit, és két éjszakás szálláshelyeket kínál majd a Disneyland szórakoztatóparkban, a floridai Orlando mellett, ezzel a cég a víz

Elindult az ország digitális családi albuma

A Kézai Simon Program küldetése olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket. A program szerencsére evidenciaként kezeli a veszprémi és a balatoni régió vizuális örökségének bemutatását is a www.kezei.hu címen elérhető weboldalán. Lehetővé teszi fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését és elősegíti, […]

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Galamb-sziget, Balatonföldvár

Úgy tűnik túléltük az idei karácsonyt is valahogy, de épp itt az ideje, hogy kimásszunk a bejgli-kómából a Szilveszterre. 2020 nem volt túl kegyes hozzánk, így a búcsú sem valószínű, hogy szomorkodással fog telni. Ha lemozognád a felszaladt kilókat, íme egy remek tipp egy könnyed kis kiránduláshoz, akár a családdal is. A Balaton egyetlen mesterséges […]

Hangolódás az új évre koncertekkel és változatos online programokkal

Idén otthon töltjük a szilvesztert, de számos online elfoglaltság vár a héten. A Balaton.hu ajánlja:December 29. – HAVASI Online KoncertDecember 31. – Jazz Szilveszter 2020 // Online közvetítés és rendelhető ételek December 28. (Hétfő)Online pilates gerinctréning Ingyenes online zserbógyilkos alakformáló edzés Noémivel élő adásban Az időnk rövid története | Online Manna MatinéHáztűznéző ONLINE előadás – Katona József […]

Dolgozzon luxuskörülmények között Görögországban!

A CV Villas cég pályázatot indít, amelynek nyertese másodmagával négy hétig lakhat egy luxusvillában Korfun, ahonnan dolgozhat is távmunkában. Olyanokat keresnek, akiknek az otthona nem a legalkalmasabb a home office-ra és akik valóban profitálhatnak a kényelemből és a luxuskörülményekből, amelyet az öt hálószobás Indiana villa nyújt vendégeinek. Innen mindössze egy rövid sétára található a Coyevinas

Változik a közösségi közlekedés szilveszterkor
Változik a vonatok és a Volánbusz járatainak közlekedése szilveszterkor.
Együk a friss, hazai halat!
Magyarország Európán belül kiemelkedő édesvízi haltermelő ország. A tógazdasági haltermelésből származó halak a legegészségesebbek, mégsem eszünk eleget belőlük. Sőt, míg a világátlag húsz kiló, nálunk száz emberből négy még soha nem evett halat – mutat rá az elképesztő helyzetre Lévai Ferenc halászati szakmérnök, a halfogyasztás hazai szószólója.
Összeállt a csapat
Évzáró elnöki interjú – Gerendy Zoltánnal
Osztálybeszámolók 2020: Optimist
Az Optimist osztály ez évi beszámolóját Rutai Andreának köszönhetjük.
Reklám