Vitorlázás

Járvány ide vagy oda, folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint foglalások is vannak már a nyári szezonra, igaz nem annyi, mint tavaly.
Ezeket a naplementés fotókat látnod kell az alsóörsi Somlyó-hegyi kilátóról

Amikor valami csodálatos dolgot lát az ember, kényszert érez arra, hogy mindenkivel megossza. Így teszünk most mi is!

Wally 101 – A többfunkciós szuperjacht

A Wally 101 az első új Wally vitorlás, amióta a Ferretti Grouphoz tartozik a neves olasz márka. Bár a Ferretti vezető szerepet tölt be a luxus motoros hajók tervezésében és építésében, ezzel az akvizícióval most a vitorlázás világába is jelentős lépést tett. A Wally 101-es egy többfunkciós szuperjacht. A márkától megszokott módon, vitorlásaik a szuperjachtregatták

Bajban a cirkusz - mi lesz velük és az állatokkal?
A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója szomorúan emlékszik vissza arra a napra, amikor Magyarországon bejelentették a vészhelyzeti intézkedéseket.
Reklám
Kerthoroszkóp: melyik illik hozzád?
Bár mindenki számára mást jelent a kert, egy biztos: szükségünk van egy oázisra, melyet a saját igényeink és ízlésünk szerint alakítunk ki.
A Kis-Balaton évezredes hagyatéka
Zalavár temploma a falu legmagasabb pontján épült fel és uralja a tájat. A szem a Kis-Balatonról nézve éppen úgy megakad kimagasló tömbjén, mint a Zalaszabar fölött húzódó szőlőhegyekről a lápi világra pillantva.
Elkészült a Balatonfüred-Balatonszőlős-Tótvázsony közötti út

A Magyar Falu Program keretében elkészült a Balatonfüred-Balatonszőlős-Tótvázsonyt összekötő 7304-es út közel 8 kilométeres szakasza. A Balaton-felvidék egy gyönyörű szakaszán halad át az út, melynek munkálatai tavaly augusztus elején kezdődtek, év végére pedig majdnem minden elkészült, a fennmaradó részt idén tavasszal fejezték be. A beruházás keretében elsősorban a burkolat került felújításra, de ezen túl még […]

Balatonvilágoson készül a folytatásra a dunaújvárosi vízilabdacsapat

A Dunaújvárosi Egyetem női vízilabdacsapatának egy része Balatonvilágoson közösen készül a bajnokság és az Euroliga folytatására. Mihók Attila vezetőedző szerdán az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy akik vállalták, azok a nyári felkészülési bázison, Balatonvilágoson elszigetelt körülmények között készülnek. Egy állóképességi, egy erőfejlesztő és egy gyorsasági edzés van minden nap a létesítmény udvarán, a többiek pedig otthon készülnek […]

Ilyen a tavaszi, virágos, lezárt Balaton-part Keszthelyen

Színes szirmok, zöldellő fák, tükörsima víztükör, ragyogó napsütés fogadott minket a Balaton-part lezárása előtt pár perccel Keszthelyen.

Mi a közös a vitorlázókban és hegyimentőkben?

Trust is earned, azaz a bizalmat ki kell érdemelni. A 36. Amerika Kupán induló American Magic csapat és a norvég önkéntes kutató-mentő csapat, a Norsk Folkehjelp ebben a szezonban a Helly Hansennek szavazott bizalmat. A Helly Hansen legújabb globális kampányában, az American Magic vitorláscsapat és a norvég Norsk Folhehjelp önkéntes kutató-mentő csapat történetei révén bizonyítja

Lezárt települések, szigorú kijárási korlátozások a Balatonnál hétvégén

A hétvégére sok települést lezárnak a koronavírus-járvány miatt, több városban éjszakára kijárási tilalmat vezetnek be. Az önkormányzatok a kormány felhatalmazása alapján újra elrendelik vagy meghosszabbítják, illetve néhol szigorítják a korábbi korlátozásokat. Nézzük, hogyan rendelkeztek a balatoni településeken. A Balatoni Szövetség közlése szerint a balatoni települések nagy részén maradnak az eddigi lezárások, amelyek többnyire strandokat, parkolókat, kilátókat, mólókat, […]

Biciklit az ékszerboltból? Keszthelyen semmi sem lehetetlen!
Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli tudósítások segítségével mutatja be nekünk a múlt században élő keszthelyi kereskedők különleges hobbijait!
„Mi még nem temetjük a Finn Dinghy - t”
„Mi még nem temetjük a Finn Dinghy - t”
Reklám
Honnan tudom, hogy átestem-e már a fertőzésen?
A járvány mostani szakaszában valószínűleg nem tudják magukról megmondani az emberek, hogy átestek-e rajta, vagy sem. Interjú Dr. Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával.
129 éves a Kelén, a Balaton legöregebb ma is közlekedő sétahajója

A Kelén sétahajó lassú járású 98.000 cm3-es SKL motorja összetéveszthetetlen szisszenő indulásával és pöfögő hangjával.

Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnökének kezdeményezésére eddig a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával.
Mi még nem temetjük a finn dinghyt
A Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy szorosabbá tegye a hajóosztályokkal kialakított kapcsolatot és aktívabbá váljon a párbeszéd, idén is kíváncsi arra, hogyan látták a versenyzők az elmúlt szezont. Megkértük valamennyi osztály kapitányát, képviselőjét, értékeljék az osztály versenyidőszakát, aktivitását, a versenyeket, és vázolják fel, milyen célokkal vágnak neki a következő időszaknak. Sorozatunkban ismertetjük az osztályok, osztálykapitányok értékeléseit. Ezúttal a finn dinghy osztály titkára, Sipos Péter összegzi a 2019-es szezont.
Újabb hétvégi lezárások – mutatjuk a balatoni településeket
Ismét dönthetnek hétvégén a polgármesterek a kijárási korlátozások szigorításáról. Az április 18-19-i hétvégére is megkapták azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. A visszajelzések szerint húsvétkor sikerült megakadályozni, hogy nagy tömegek jelenjenek meg a Balatonnál. Mutatjuk az e hétvégére vonatkozó balatoni szigorításokat. (Frissítjük!)
Éld túl a bezártságot – tippek egy tengeri vitorlázótól

Normális körülmények között a versenyzők önkéntesen izolálják magukat, nem a koronavírus kényszeríti őket karanténba. Tanácsaik segítenek alkalmazkodni az új helyzethez – most egy darabig úgyis ez a „normális”. Ahogy a kórság terjedésével fokozódik a szigor, és egyre szűkül a mozgástér, illetve a szabadság érzése, az emberen csüggedtség vesz erőt. Amory Ross fotósként sok óceáni versenyen

Vízre bocsátották a Balaton nosztalgiahajóját
Véget értek a Csobánc karbantartási munkái, a felújítást követően vízre engedték a 93 éves hajót. Elegánsan siklott a habok közé a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki telephelyén, de egyelőre még csak a veszteglő vízi járművek sorát gyarapítja.
Szigorú korlátozások lesznek hétvégén a legtöbb balatoni településen

A koronavírus helyzetre való tekintettel több balatoni település döntött úgy, hogy megtartja a húsvét előtt hozott intézkedéseket.

Összefognak a vitorlázók a sportágért
Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat.
Reklám
Indul a B- terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #7 - Egymilliárdos vis maior keret
Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Egyelőre forgalomélénkítő kampány helyett a károk minimalizálására, a felkészülésre fókuszálnak.
Kijárási korlátozás, a rendőrség válaszol.
Március 28-a óta kijárási korlátozás van és minden jel szerint ez egy darabig nem is fog megváltozni. Idő közben elkezdődött a vitorlás szezon így érdemes megvizsgálni, hogy miként hódolhatunk szenvedélyünknek a következő hetekben, hónapokban. Kérdéseimet megküldtem a rendőrségnek, ahonnan meg is kérkeztek a válaszok.
700 millió forintból építenek és újítanak fel balatoni vízicsúszdákat

Öt városban hat csúszda épül, illetve újul meg 2020. év végéig a Balaton partján.

Folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál
Eredményt hirdetett a Magyar Turisztikai Ügynökség, így öt városban hat csúszda épül, illetve újul meg év végéig a Balaton mellett. Erről is beszélt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb podcastjában.
Sarkvidéki kutatóhajóról készített fotóval nyert Horváth Eszter World Press díjat

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött.

Mutasd mit játszol! - Ti hogyan kapcsolódtok ki a gyerekekkel otthon?
Nem könnyű egész nap lefoglalni a gyerekeket. Kirakós, társasjáték, esetleg valami egyedi, kreatív játékötleted van?
Ördög Nóra és családja a Balatonnál él, és kisboltot nyit
Kisboltot újítanak fel, bő egy hónapja Balatonakarattyán él a család.
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérkő vára, Kereki

A déli parttól mindössze 7 kilométerre fekszik Kereki községe. A somogyi falucska legnagyobb büszkesége a határában álló vár, amelynek restaurált maradványai a Leveles erdő északi részén pihenik a viharos múlt megpróbáltatásait. Fehérkő várát minden bizonnyal a 14. század elején építették egy 283 méteres dombtetőre. Károly Róbert, Anjou király utasítására alapították azzal a céllal, hogy egységesítse […]

Szín- és illatorgia a tavaszi, virágos Balatonfüreden

Északról a szelíd hegyek, délről a Balaton öleli át Balatonfüredet, amely a kikelet beköszöntével parádés ünnepi virágdíszt öltött.

Így könnyű megúszni a koronavírust

A szupergazdagok közül néhányan úgy próbálják elkerülni a megfertőződést, hogy egész szállodákat bérelnek ki, amelyek általában a kevésbé sűrűn lakott területeken találhatók. A Massachusetts államban lévő Blantyre Country Resort luxus-üdülőhotelben például lehetőség van arra, hogy akár egy egész birtokot kibéreljenek maguknak, napi 38 ezer dollárért. A Maine állambeli Cape Arundel Innben heti 19 500 dollárért

Továbbra is folyik a Balaton-átúszás szervezése

A BSI hírlevelében úgy készülnek, hogy a június végi esemény megrendezhető lesz. A Budapest Sportiroda aktuális hírlevelében jelezte, továbbra is folynak a június 27-re meghirdetett Balaton-átúszás szervezési munkálatai, hozzátéve, “nehéz bármit is mondani egy nyárra tervezett szabadidősporteseményről”. A 38. Balaton-átúszás előtt a szervező leszögezi, “még van két és fél hónap” addig, sok minden történhet. Ha […]

Te mit tennél, ha örökölnél egy 170 éves házat? Ők csodássá varázsolták!
Ez a csopaki ház remek példa arra, hogyan lehet megőrizni és ápolni a ránk maradt értékeket. Nézd meg belülről is!
Cholnoky Sára útja a jövő évi olimpiára
Az első magyar, aki megszerezte a tokiói olimpián való indulás jogát, a szörfös Cholnoky Sára: az ő helye az olimpiai mezőnyben már biztos, de a felkészülését a nemzetközi járványhelyzet miatti halasztás szintén átírta. Sasit is megkérdeztük aktuális helyzetéről:
Időjárás a Balatonon – Április 17-19.

Csütörtökön még a délnyugati szelet kísérhetik élénk, erős lökések, majd pénteken egy hazánkat érintő hidegfront hatására északnyugatira fordul és ismét megélénkül a szél. A pár fokos, csekély lehűlés csak szombatra érkezik meg, ekkor 18-25 fokig emelkedik a hőmérséklet.A meleg periódus végét ezúttal a vasárnap hozza meg. Erős lesz az UV-sugárzás országszerte.

A Lagoon idei újdonsága a Sixty 5

A korábban megjelent 620-as és a Seventy 7-es közé ékelődő modell bár méretében kisebbik testvéréhez van közelebb, elnevezése egyértelműen azt sugallja, hogy inkább a zászlóshajó mellé pozicionálja a francia gyár. Ha pedig közelebbről megnézzük, külső és belső jegyei is egyértelművé teszik ezt. Ergonómia és kényelemKarcsú, remekül állja a szelet és a hullámokat. Precíz és könnyed.

Időjárás a Balatonon – Április 10-12. Copy

Nagypénteken egy hidegfront hatására feltámad az északi szél, melyet élénk, több helyen erős lökések kísérhetnek. Kissé megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadékra nem nagyon készülhetünk. Kora délután 17-24 fokos maximumokra van kilátás. Szombatra sokat gyengül az északias szél, és túlnyomóan napos időre készülhetünk. A Dunántúlon lehet kicsit gomolyfelhősebb az ég. A csúcshőmérséklet 18 és 23 fok között […]

A balatoni települések fenntartják a korlátozó intézkedéseket

A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet szerint az önkormányzatok fenntarthatják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét.

2020-ban az ősz lehet a balatoni esküvők igazi szezonja
A szakemberek szerint az ősz lesz idén az esküvők igazi szezonja és a Balaton különösen alkalmas lesz e jelentős nap megünneplésére. Mutatjuk a szervezők, vendéglátók és esküvői ruhaszalonok működtetőinek jóslatait.
A fenyőliget között megbúvó vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna

A hét arkangyal egyike, Szent Mihály nevét viseli a Vonyarcvashegy fölé magasodó Szent-Mihály domb, illetve a tetején álló kápolna.

Indul a B- terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #6 - Nagy István
A jelenlegi járványhelyzet segítheti a Balaton négy évszakossá válását. Nagy István optimistán tekint a jövőbe, bízik abban, hogy a törzsvendégek mellett egyre többen jönnek majd Badacsonyba az őszi-téli időszakban is.
Több balatoni település fenntartja a szigorúbb korlátozásokat

A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet szerint az önkormányzatok fenntarthatják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét.

Igazi mesevilág a köveskáli álomotthon
Már a kertbe belépve is úgy érezhetjük, hogy elvarázsolt, titokzatos helyre érkeztünk és ez csoda tovább folytatódik a házban is.
Íme, a CIA kémműholdjának felvételei a ’60-as évek Balatonjáról

Elérhetővé váltak az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének térképpé szerkesztett képei. A CIA “Corona” nevű műholdja 1960-ban készítette a felvételeket. A CIA hat évtizeddel ezelőtt végigfotózta az űrből a szocialista Magyarországot, a felvételeket egységes térképi változatát 1995-ig titkosították – tájékoztatott a balatontelevizio.hu. Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az […]

Környezetkímélőbbek lehetnek a hajók

Egyetértési nyilatkozatot írt alá az ABB és a Hydrogène de France: közösen fejlesztenek majd hidrogénhajtású óceánjáró hajókat. A hidrogénhajtás nem újdonság, az autózásban lassan elkezd terjedni, és több gyártó is ezt várja hosszabb távon befutónak a hagyományos belsőégésű motorok után, az elektromos hajtás helyett. Csakhogy egyetlen konténerszállító hajó több millió autó környezetszennyezését okozza. Globálisan az

Reklám