Vitorlázás

Bécsből a Balatonra vonattal?

Javában zajlik a Balaton északi partján, Szabadbattyán és Balatonfüred között a vasúti pálya villamosítása. A modernizációs projekt azonban várhatóan nem ér itt véget. Az uniós közbeszerzési közlönyben ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési felhívást tett közzé a második ütemre. A Napi.hu írása szerint ez magában foglalja a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Ukk-Tapolca vonalszakaszok villamosítását is. A projekt része mintegy 25 […]

Csodás látványt nyújt a befagyott Niagara-vízesés

A hideg időjárás miatt részben befagyott a Kanada és az Egyesült Államok határán található Niagara-vízesés. A vízzuhatag alján és a folyó partján nagy jégdarabok képződtek. A víz és a jég találkozásakor pedig gőz képződik, ugyanis a jég sokkal hidegebb, mint a rázúduló víztömeg – írta az index.hu. Egymás mellett a mozgó és a mozdulatlan részek:

Tudtad, hogy a Fradi csapatkapitánya szenvedélyes pecás? Exkluzív interjú Lovrencsics Gergővel
Elárult pár trükköt, hogy ő hogyan horgászik. De mi köze van ennek a futballhoz? Milyennek látja ő a magyar bajnokságot? S, vajon lengyel felesége és a gyerekeik szeretik a Balatont?
Szerencsétlenségek sorozata sújtja Bors Máté olimpiai felkészülését
Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülését Bors Máté windsurf magyar bajnok, azonban már az első napon partra kényszerült az Exatlon Hungary bajnoka. A légi szállítás során szörfjének fontos tartozékai törtek össze, majd a lábát kellett összevarrni egy vágás miatt.
Reklám
Bobo, a legfiatalabb átkelő

Bobo Gallagher 10 évesen a legfiatalabb lett, aki széllel hajtott járművel megtette a Hawaii és Maui közötti 30 mérföldes nyílt tengeri utat. Az Alenuihaha-átkelés legendásnak számít, a Maui-csatorna 30 mérföldjét jelenti, és az összes, szigetek közötti átjáró közül itt a legerősebb a szél. A helyiek úgy tartják, hogy aki teljesíti, igazi vízi ember. Bobo 9

Hatalmas területen ég a berek Fonyódnál – friss fotók

Körülbelül húsz hektáron ég a nádas Fonyód külterületén.

A leghasználhatóbb túraalkalmazások
Lassan mindenki kikívánkozik a természetbe és egyre többen indulnak el kisebb-nagyobb túrákra. Ha a megszokott útvonalak helyett másra vágynánk, érdemes letölteni néhány appot, amelyek nemcsak tippeket adnak, hanem a navigációban is segítenek, és hasznos információval látnak el.
Keszthelyi táncművész lehet az év Tündérszépe
A keszthelyi táncoslány is esélyes idén arra, hogy elnyerje a Tündérszépe címet. Nézd meg te is, hogy mit mond a versenyről.
Abramovics új 170 milliárdos szuperhajója

Bremerhavenban épül és rövidesen hajózhat a 460 millió angol fontot érő 140 méter hosszú Solaris szuperyacht.

Abramovics új 170 milliárdos szuperhajója

Bremerhavenban épül és rövidesen hajózhat a 460 millió angol fontot érő 140 méter hosszú Solaris szuperyacht

Csodás szigetek várják a nyaralókat

Van néhány sziget, ahová szabad a beutazás, igaz, többségüknél most némileg nagyobb felkészülést igényel a tervezés, és sok helyen elvárják a tesztelést is. Ha ezekre a mesés tengerpartokra mennénk, szükségünk lesz negatív PCR-tesztre, az pedig országonként változó, hogy hány óránál nem régebbi eredményt fogadnak el. A Dominikai Köztársaságban például a reptéren szúrópróbaszerűen tesztet végezhetnek a

Két ultrafutó verseny is lesz idén Balatonalmádiban
Április tizedikén Balatonalmádiban rendezik meg mindkét hosszú távú ultraversenyt, de vajon miért döntött így a szervezőség és mit kell tudni a versenyekről? Mutatjuk.
Nyárra megújul a Fülöp-hegyi kilátó Révfülöpön
Egy évvel ezelőtt villámcsapás következtében gyulladt ki a révfülöpi Millenium kilátó, és a fából épült részek megsemmisültek. A település sikere, hogy egy év alatt megtörtént a kárfelmérés, és a biztosítói díj mellett állami támogatással újjáépítik a Fülöp-hegy jellegzetes kilátóját.
Reklám
Új korszak kezdődik a balatoni hajózásban

Sorra újulnak meg a hajók a Bahart flottájában, miközben az új hajók gyártása is folyamatban van. A társaság több mint 200 millió forintot fordít korszerűsítésekre annak érdekében, hogy modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosítson az utasoknak a szezonkezdetre. A 2021-es, 175. jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a Bahart hajóflottájának felújítása, fejlesztése […]

Kézilabda Magyar Kupa – Debrecen-Siófok rangadó a női negyeddöntőben

A Debrecen és a Siófok női csapatának mérkőzése ígérkezik a legszorosabb párharcnak a kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében, amelynek párosításait csütörtökön sorsolták ki a magyar szövetség székházában. A két együttes a mostani bajnoki idényben már kétszer találkozott egymással, Debrecenben 30-25-ös, Siófokon pedig 35-33-as hazai siker született. A férfiaknál a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged, a […]

Részlegesen kinyithatnak a budapesti gyógyfürdők

Több mint 200 dolgozóját oltatta be Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák az úgynevezett gyógyászati egységeket. Annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg, úgy csökkentik, hogy időpontot kell foglalni, a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik az osztrák példát. Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik. Tavaly

Imádja a Balaton környékét a csúcsragadozó
A viszonylag kis testű aranysakál még a vaddisznó malacot is elkapja, nem gondoltad volna, de ő az ország csúcsragadozója! Kedvelt élőhelye a Kis-Balaton, és a Balatontól délre eső területek.
NAU-TEN: az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált. És nem csak – elsősorban a hazai vitorlástársadalomnak szánt – hajók, hanem a vitorlások utóéletét, hajóosztállyá válását menedzselő, a vásárlókkal személyes kapcsolatot ápoló habitusa teszi egyedivé a munkáját. Pillanatnyilag négy aktív nemzeti osztályban versenyeznek az általa épített egységek, ezek az 50-es cirkáló, a Nautic (itt a Nautic 311-esek mérik össze erejüket), a Nautic 330 és a Nautic 370 Run.
Versenynaptár 2021: Elfogadva!
Bár egyelőre a koronavírus világjárvány állítja össze a mindennapok programját, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége - ahogy eddig, úgy most is - előre tekint és egy fontos döntés meghozatalával erősítette meg azt, hogy igenis reménykedhetünk abban, hogy a – terveknek megfelelően – a tavasz beköszöntével a vitorlás szezon is elindulhat.
Versenynaptár 2021: elfogadva
Az MVSZ elnöksége elfogadta ugyanis a Magyar Vitorlás Szövetség 2021.évi versenynaptárát.
NAU-TEN: Az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált.
Megtisztították a legnagyobb sirályszigetet

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megtisztították a dankasirályok ezreinek fészkelőhelyet nyújtó Korom-szigetet, hogy a madarak márciusban birtokba vehessék a rendbe hozott területet. A szegedi Fehér-tó 11. tóegységén található Korom-sziget hazánk egyik legnagyobb dankasirály-kolóniájának ad otthont. Több ezer dankasirály mellett szerecsensirályok egy kisebb állománya fészkel itt, de előfordul küszvágó csér is. Mivel a sirályok kedvelik,

Reklám
Lefoglalták a helyszínt a Balaton Soundra
Ez még mindig nem jelenti, hogy biztosan meg is tartják a fesztivált.
Vörös bivalyokkal dagonyáztunk Keszthelyen
Hogyan jutottunk el egy dzsungel mélyén fekvő dagonyába, miközben csak Keszthelyen jártunk? Mekkora egy őserdei elefánt, milyen a csíkos bongó? Gyere velünk, mutatjuk!
Június végére lefoglalták a szervezők a Balaton Sound helyszínét Zamárdiban

A zamárdi kultúrházban megtartott ülésen úgy döntöttek, engedélyt adnak arra, hogy a nyáron – szigorú járványügyi feltételek mellett – két fesztivált rendezzenek a településen.

Májustól újra megnyit az északi part legnagyobb szabadstrandja
None
Három énekes hattyú is élvezi a Kis-Balaton vendégszeretetét

A dallamkürtre emlékeztető, kellemes, trombitáló hangú vízimadarakból december óta vendégeskedik három példány a Kis-Balaton déli csücskében.

Dubajból a honvágy hozta haza a balatoni hajóépítőt
Bejárta a világot, nagy hajóépítő cégeknél és versenycsapatoknál dolgozott, de a honvágy hazahozta Bali Istvánt a Balatonra, ahol felnőtt. Rengeteg munkát tett bele a Kékszalag elhódításába, s továbbra is Somogyban képzeli el a jövőjét.
Videón, ahogy ripityára töri a mólót a szuperjacht

A 77 méteres motoros Sint Marteen-en, a Simpson-öbölben vált irányíthatatlanná, és eltrafálta a Sint Maarten Yacht Club mólóját. Kétszer. A GO szuperjacht február 24-én kifelé tartott (volna) az öbölböl, amikor valamilyen számítógépes probléma miatt a kormányműve meghibásodott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hajó kis sebességgel haladt, illetve, hogy a mólón senki sem tartózkodott. Történt mindez

Szív küld szívet, szíveket

Samantha Davies versenyen kívüli befutója különleges záróüzenettel. Imádnivaló!

Három énekes hattyú vendégeskedik a Kis-Balatonon
December közepe óta három énekes hattyú telel a Kis-Balatonon – adta hírül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI).
Keszthely Libás strandját plüssök lepték el
Hetek óta illatos, szép, puha plüssök bukkannak fel időről időre a város különböző pontjain. De Cserszegtomajon, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson is találkozhattál kis csomagokkal. Mindegyiken ez a felirat áll: "Nem elveszett játék vagyok! Rád vártam..."
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi – az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén – talán nem szorul különösebb bemutatásra, de a város peremén még így is hemzsegnek a kevésbé egyértelmű látványosságok, amelyek önmagukban is megérnek egy misét. Ezen intimebb helyszínek táborát gyarapítja az Óvári Messzelátó is, amely tökéletes célpont azoknak, akik a balatoni város csendesebb arcára is kíváncsiak. […]

Megszámlálták a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyokat

Összesítették az erdei fülesbaglyok teleléséről készített lakossági felmérés adatait. A visszajelzések száma idén rekordot döntött, amelyek alapján nagyjából 16 455-re becsülik az állatok számát hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás […]

A természet visszavág a sok beton miatt

A Balatonnál is azt játsszuk, amit más területeken, hogy a fejlesztést betonból szeretnénk megoldani. Turisztikai létesítményeket építünk, minél közelebb a parthoz, lebetonozzuk a partot, irtjuk a nádat. A természeti tőke fenntartása nem szerepel megfelelő helyen a fejlesztési elképzelésekben, ami megbosszulja magát – kemény szavak, de nem akárki mondta őket, dr. Bartus Gábor*, a Nemzeti Fenntartható

Növekszik a túrázás népszerűsége a járványhelyzetben

Környezettudatosabban élnek és a fenntartható megoldásokat preferálják, akik szabadidejüket gyakran töltik kirándulással – tudtuk meg a nemzetközileg talán legpopulárisabb túra, a svéd Fjällräven Classic vándorainak bevonásával készített kutatásból, melyről a hellovidek.hu számolt be. A járványhelyzet kezdete óta a globális trendekkel összhangban Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a különböző túraútvonalak és a nemzeti parkok látogatottsága, ami pozitív […]

Nagyböjt idején a kálváriajárás tökéletes a lelki tisztulásra
Elkezdődött a húsvétig tartó böjti időszak. Ilyenkor a testnek és a léleknek is szüksége van a méreganyagoktól való megtisztulásra és a feltöltődésre. Már egy kis idő önmagunkkal vagy egy nyugodt séta is tökéletes kikapcsolódást nyújthat. Bejárhatunk szép kálváriautakat, amelyekből mutatunk néhányat a Balaton körül.
Tavaszi felújításon az óriáshajó

A Gitana csapat 2020–21-ben kétszer is megpróbálkozott 40 napon belül megkerülni a Földet, de a technika mindkétszer kibabrált velük. Most három hónapos műhelymunka következik. A 32 méter hosszú trimarán teste most csatlakozik az árbóchoz és a nagyobb alkatrészekhez, amiken már napok óta dolgozik a technikai személyzet. „Hagyományos” ütemezés szerint efféle karbantartásra télen kerülne sor, de

Téli álmából ébredezik a Balaton-part
Egy héttel korábban még jégtömbök úszkáltak a Balatonban, de február végére tavasziasra fordult az idő.
Interaktív impróshow és farsangi vacsora a heti programok között Copy

A Momentán társulat egy pörgős estével készül nekünk tele nevetéssel, de bepillanthatunk – egyelőre még online – egy bőséges farsangi vacsora elkészítésének folyamatába is. A Balaton.hu ajánlja: Február 24. – RögvEst impróshow a Momentán Társulattal Február 26. – Farsangi Főzés Február 22. (Hétfő)Online Tangó Technika TréningHáború, régészet és kulturális örökségvédelem – Online konferenciaNamaste | Online […]

A balatoni turizmus beindulása jelentős lendületet adhat a szállodaszektornak
Magyarország belföldi turizmusra vonatkozó statisztikái továbbra is kiemelkedőek régiós viszonylatban, így a nyárra várt újranyitás eredményeként a balatoni és borturizmus beindulása jelentős lendületet adhat.
Zárva maradnak a balatoni éttermek és múzeumok, a rendezvényekre is várni kell

A koronavírus-járvány harmadik hulláma elérte hazánkat, így a kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja az eddigi korlátozásokat.

Így néz ki Abramovics új luxushajója

Vízre tették Roman Abramovics újabb hajóját. A Chelsea tulajdonosa négy luxusjachtja mellé vett egy ötödiket is. A Solaris névre keresztelt gigajachtot a Németországban lévő bremerhaveni Lloyd Werft cég készítette, a 140 méter hosszú hajó átszámítva közel 180 milliárd forintjába került az orosz milliárdosnak. Két 9 megawattos villanymotor gondoskodik a mozgatásáról, amit szintén a német ABB

Siófoki melósok állnak a bíróság elé, mert részegen összetörték főnökük autóját
Három férfi annyira berúgott még 2020 novemberében, hogy engedély nélkül elvitték el munkáltatójuk autóját. Később egyikük három parkoló autónak is nekiütközött. Most vádat emeltek ellenük.
Sokan várják a Balatonig levezető bicikliutat
Lehet olajozni a bicikliláncot? Jövő nyáron már a Balatonig kerekezhetünk? – firtattuk néhány napja. Úgy tűnik, erre még várni kell.
Jégvitorlázás – idén nincs rá esélyünk itthon

Ha már nincs jég itthon, legalább nézzegessünk egy különleges 360 fokos belső kamerás videót a lengyel bajnok egy futamáról

Reklám