Vitorlázás

Bakancslistás kirándulások #4 - Koloska-völgyi Vadaspark
Balatonfüred mellett kényelmesen nyújtózik el a Koloska-völgy, ami erdejével, ösvényeivel és tűzrakóhelyeivel kedvelt kirándulóhely a környéken. A völgyben megbúvó vadasparkot a Bakonyerdő Zrt. alakította ki 2013-ban, hogy a hazánkban leggyakrabban előforduló vadfajokat közelről szemlélhessék meg az erre járók.
“A színek számomra egyet jelentenek az élettel és az örömmel” – Valter Viktor interjú

Autodidaktaként csöppent a fotóművészet világába. Mára lélegzetelállító fényképei mellett a drónfotózásba is belekóstolt. Többek között a mi borítóképünk is neki köszönhető. Felvételeinél csak határtalan lelkesedése és optimizmusa lenyűgözőbb. Valter Viktor, fotóssal beszélgettünk. Mikor jött el az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy komolyabban veszed ezt a hobbit? A fotózás gondolata talán még egészen kiskoromra vezethető […]

Olajkatasztrófa Szibériában

Húszezer tonna olaj ömlött a szibériai Norilszk közelében lévő folyórendszerbe egy olajtároló tartályból. A katasztrófa a város szélén fekvő hőerőműnél történt, és az üzemeltető Nornickel szerint a tartóoszlopok hirtelen összeomlása okozta a balesetet. A Nornickel a Rosprirodnadzor orosz környezetvédelmi ügynökséggel közösen a levegőből követi nyomon a szennyezést, az orosz Közlekedési Minisztérium pedig a helyszínre vezényelt

Időjárás a Balatonon – Június 12-14.

Pénteken a Dunántúlon naposabb lesz az idő. A maximum-hőmérséklet 21-28 fok között alakul. Szombaton sok napsütés várható. Nem lesz szél sem jellemző ezen a területen. A legmelegebb órákban megközelíthetjük a 30 fokot. Vasárnap és hétfőn egy hidegfront hatására újra több viharra kell készülni. Az északias szelet erős, zivatarok környezetében viharos széllökések kísérhetik. A csúcshőmérsékletek 22-28 fok körül alakulnak.

Reklám
Időjárás a Balatonon – Június 5-7. Copy

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalban 13-18 fok várható. Délután 19-28 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szombaton már sok lesz a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. A délies szél nyugaton megerősödik. Délután 22-27 fokra készülhetünk. Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakulhat […]

Mesterséges ívóhelyek kerültek telepítésre a Balaton vízterületén, Tihany és Szántód térségében
A Tihanyi-félsziget környezetében lévő veszélyes helyek (Mesterséges ívóhelyek) kitűzése merev vörös háromszög alakú zászlóval ellátott sárga bójákkal a hajózás biztonságának fenntarthatósága érdekében történt
YS ELŐNYSZÁMOK: FÓKUSZBAN AZ OBJEKTÍV SZEMPONTOK!
Mivel az előnyszám rendszer nagyon sok vitorlázót érint, így a Magyar Vitorlás Szövetség és a Hajózástechnikai és Nagyhajós bizottság egy szakmai alapokra épülő cikksorozatban próbálja meg érthetővé és elfogadhatóvá tenni a dinamikus YS-számolással kapcsolatos döntések hátterét.
Eltűnhet a Fertő tó?

Burgenland munkacsoportot nevezett ki a helyzet kezelésére, de a krízis elhárításához a magyar társszervek segítségére is szükség lehet. Aggasztóan kevés a víz a Fertő-tóban és egyelőre az osztrák szakemberek sem tudják, mit kellene tenni. A gond az, hogy nincs elég eső, márpedig az adja a fő utánpótlást. A következő évek kilátásai sem túl jók, figyelembe

Kisebb áremelés a balatoni kompon
Az elmúlt években változatlan díjszabással lehetett igénybe venni a Balatoni Hajózás Zrt. (BAHART) által üzemeltetett kompot. Idén azonban kisebb áremelés történt.
Balaton Classic veteránautó verseny 2020 Balatonalmádi

Tizenharmadik alkalommal rajtolnak el a veterán autók 2020. augusztus 29-én a Balaton Classic versenyen.

Dűlőre Futunk 2020 – Jótékonysági futás a Badacsony körül

2020. augusztus 29-én 10 órakor rajtol a Dűlőre Futunk Jótékonysági futás a Badacsony körül.

Délutáni túra a Nagy Pán teremtette Badacsonyon

2020. június 20-án délutáni túrát tartanak a Nagy Pán teremtette Badacsonyon, melyen érdekességek, titkok derülnek ki Badacsonyról.

Nyári túra a Tóti-hegyen 2020

Szakvezetéses élménytúrát rendeznek 2020. június 13-án a kevésbé ismert balatoni tanúhegyen, a Tóti-hegyen.

Reklám
Vonyarci Búcsú 2020 Vonyarcvashegy

2020. szeptember 13-án 29. alkalommal rendezik meg Vonyarcvashegyen a Vonyarci Búcsút.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás
A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is. A jelentős nemzetközi összefogással megvalósult kutatás során öt kontinens 31 tavát érintő adatokat hasonlítottak össze, melyek közé dr. Weiperth András, a Szent István Egyetem kutatójának közreműködése révén a Balaton is bekerülhetett, írja a SZIE közleménye.
Strand rögbi nemzetközi torna 2020 Vonyarcvashegy

2020. augusztus 8-9. között a strand rögbi kapja a főszerepet Vonyarcvashegyen, hiszen a Lido strand ad otthont a nemzetközi tornának.

40 halász emléknap – a balatoni halászok napja 2020 Vonyarcvashegy

2020. július 31-augusztus 2. között rendezik meg Vonyarcvashegy több helyszínén a 40 halász emléknap - a balatoni halászok napját.

Beach Fesztivál 2021 Balatonfűzfő

2020. augusztus 4-8. között rendezik meg Balatonfűzfő hagyományos nyári zenei programját, a Beach Fesztivált.

50 méter magas óriáskerék épül Keszthelyen, a Balaton-partján

2020. június 19-től szeptember végéig forog majd az 50 méteres óriáskerék a keszthelyi Balaton-parton, a móló előtt.

Balatonfüreden újra fizetni kell a parkolásért

2020. június 10. szerda, 9.00 órától, az önkormányzat vonatkozó rendeletének megfelelően, a parkolási díjfizetés újra megkezdődik.

A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban
None
Egy csendes fürdőváros bűnös titkai
None
Reklám
Szabadon utazhatunk Horvátországba június 12-től, és karantéba sem kell vonulni

Péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen.

10 érdekesség, amit nem tudtál a Pogány Madonnáról
Kis túlzással minden magyar látta ezt a szórakoztató, balatoni filmet, amelyben Ötvös Csöpi elintéz minden gonosztevőt, és még vitorlázni is van ideje. Itt a nyár, indul a szezon a tónál. Aktuális a film, érdekességeket mutatunk a Pogány Madonnáról. Milyen filmre mondott nemet Bujtor István? Hány évvel korábban volt meg a történet? Miért állt le hosszú időre a munka? Lássuk!
Pénteken pörög először a Lelle Eye

A Balatonlellén épülő óriáskerék június 12-étől várja az érdeklődőket káprázatos panorámájával. A Balatonlelle Óriáskerék – Lelle Eye Facebook oldal tájékoztatása szerint Balatonlelle szívében, a Móló sétányon, a kikötővel szemben épül fel a 30 méteres panoráma óriáskerék – számolt be a barcsihirek.hu.A szerkezetet már leszállították a helyszínre és kedden kezdték építeni, az elektromos átvétel holnap lesz. […]

Az utolsó óceánjáró is kikötött

Hat hónap után nyolc utasával végül kikötött a legutolsó óceánjáró, az Artania. A hajó december 21-én Hamburgból futott ki 140 napos körutazásra. Márciusban kitört a koronavírus-járvány a hajón, és amikor a nyugat-ausztrál Fremantle-ben kikötött, az egészségügyi tisztviselők ellenőrzése során 36 utasnak pozitív lett a tesztje. Az érintetteket a helyi kórházakban karanténba helyezték, ám hárman életüket

Három balatoni állomása is lesz az idei Strandkézilabda Bajnokságnak

A Magyar Kézilabda Szövetség idén is megrendezi a Strandkézilabda Bajnokságot, még ha valamivel kevesebb tornával is. Három torna is Veszprém megyei, egészen pontosan balatoni településen kerül megrendezésre. A strandkézilabda tornákon Veszprém megyei játékosok is évek óta részt vesznek. Nemzeti Strandkézilabda Bajnokság 2020-as programja: 2020. június 20-21. Alsóörs – MAGYAR KUPA 2020. július 4-5. Agárd – Kvalifikáció […]

Várhatóan dübörögni fog a balatoni főszezon
Hatalmas az érdeklődés a Balaton iránt, egyre több a 10-15 éjszakás szállásfoglalás. Most már elmondhatjuk, hogy a koronavírus-járvány utáni várakozások beváltak, valóban sokan szeretnének a magyar tenger partján üdülni. A parti bisztrók újdonságokkal készülnek, az egykori ikonikus Villa Gréta cukrászda pedig másfél év után éppen most nyit újra, méghozzá a kőröshegyi völgyhídnál.
Kannabiszból építenek napelemes hajót

Ahogy a hajósszektor élete visszatér a hétköznapi kerékvágásba, úgy a kapcsolódó iparágak és az innováció területén is mozgolódni kezdtek a résztvevők. Ilyen innovációs termék például a kannabisz anyagú hajó, ami az isztriai Kaštelir városában készül. A meghajtásához szükséges energiát a tetejére szerelt napelemekből nyeri, így igencsak környezetbarát közlekedési eszköznek tekinthető. Szülőatyja Luciano Beg, a Marservis

Családi íjászat kicsiknek és nagyoknak
None
Videón, ahogyan újra megtelik élettel a Balaton
Ugyan még a szezon elején vagyunk, és a járvány miatti korlátozásokat is csak a közlemúltban oldották fel, de egyre többen merészkednek le a Balatonra. Videón mutatjuk!
Ezeken a Balaton-parti ingatlanokon adna túl az állam
A Bahart fő részvényese, a Magyar Turisztikai Ügynökség el- vagy bérbe adna több értékes területet is. De ez a terv nem mindenkinek tetszik.
Folyamatosan húzódik vissza a balatoni nád
Részben az illegális feltöltések csökkentik a nádas területét. Pár év alatt 40 hektár tűnt el.
Új menetrend szerint közlekednek június 8-tól a balatoni személyhajók

A BAHART alkalmazkodva a kormányzati rendelkezésekhez, kéthetes periódusokban hirdeti meg személyhajózási menetrendjét.

Ez ám a kihívás! Babettával motorozták körbe a Balatont
Balatonfenyvestől Balatonfenyvesig. 214 kilométer, kilenc óra alatt. Babettával kerülte meg a „magyar tengert” egy négy fős társaság.
Ingyenes lesz a keszthelyi kutyás park és fürdőhely
Megnyílt a Balaton harmadik kutyás fürdőhelye, már a nyugati-medencében, Keszthelyen is fürödhetnek a kutyusok.
Vulkánok kupaca a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéken évmilliókkal ezelőtt tüzes ménkűt vető, mintegy ötven tűzhányó forrongott, az utolsó vulkán nagyjából 2,5 millió éve csendesedett el.

Mi a CBD, és hogyan lehet hozzájutni?
Hirdetés - A kannabidiol, más néven CBD, egy a kannabiszban azonosított 85 aktív kannabinoid közül. A kannabinoidok olyan kémiai vegyületek, amelyek kölcsönhatásba lépnek a szervezetünk kannabinoid receptoraival.
Kultúrát a buszváróterembe! – Galéria és könyvsarok lett a kapolcsi buszmegálló

Kultúrát a buszváróterembe! címmel megnyitott a kapolcsi Buszmegálló Galéria, ami az év minden napján könyvekkel és művészeti alkotásokkal várja a helyi és környékbéli látogatókat, a művészetkedvelő közönséget, a Balaton-felvidéken kirándulókat vagy a véletlenül arra járókat. A galériába előadóként, kiállítóként is jelentkezhet bárki a Kapolcs Faluház facebook oldalán vagy a konyvtarkapolcs@gmail.com címen. A galériát ma nyitotta meg […]

Jön az E-vitorlás Nemzetek Kupája

A World Sailing és a Virtual Regatta az e-vitorlázásban vadonatúj koncepció mentén indította el a nemzetek kupáját, egy az országok közötti kieséses versenyt, amely végén a világ legeredményesebb e-vitorlás nemzetét díjazzák. A projektben Böröcz Bence versenyszabály-szakértőként vesz majd részt. Az E-vitorlás Nemzetek Kupáján minden olyan ország, amely nemzeti bajnokságot is tart, nevezhet egy 10(+1) fős

A Balaton felé is forgalomba álltak az új IC+ kocsik

Forgalomba állt a 10. és a 11. új belföldi IC+ kocsi a szombathelyi és a zalaegerszegi vasútvonalon szombaton, a nemzetközi vonalra gyártott 20 új IC+ kocsival együtt így már 31 új járművel találkozhatnak az utasok – tájékoztatta a MÁV Zrt. pénteken az MTI-t.A balatoni Aranypart/Ezüstpart expresszvonatokon és a Kék Hullám gyorsvonatokon is közlekednek majd. A […]

Mégis ingyen csobbanhatunk Fonyódon
Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem lesznek fizetősek a fonyódi strandok, ugyanis a korábbi fejlesztésére forrást biztosító Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nem járult hozzá a fizetős beléptetéshez.
Lovas szabadidőközpontként épül újjá Keszthely határában a fenékpusztai majorság

Az 1,4 milliárd forintos beruházás komplex és élményelemekben gazdag szolgáltatásokat kínál majd a fenékpusztai majorságba látogatóknak.

Itt vakációznának a magyarok

Eltérő, ki mennyire hamar kelne útra: a fővárosban élők a járványhelyzet elmúltát követően azonnal, míg a vidéki régiók közül az észak-magyarországiak tervezik a legkorábbi nyaralást, pár hónapon belül. Nyár elejére a rövid, egynapos belföldi kirándulások kerülnek középpontba, a tavalyi 36 százalékhoz képest az idén a válaszadók 51 százaléka választaná ezt a kikapcsolódási formát – derült

Nyaralás tisztes távolságban a többiektől? Idén nyáron te hogyan tervezed?
Elvárják az utazók a biztonságos körülményeket és színvonalat. A vírus miatti óvatosság, a kényelem, az ár, a biztonság szempontjai számítanak idén a belföldi utazók körében, akik közül sokan a külföldi nyaralás helyett választják a magyarországi, főként a balatoni lehetőségeket – mutat rá egy friss kutatás.
Darvas-tói bauxitlencse

A mintegy 200 méter széles, 500 méter hosszú, legmélyebb pontján is maximum 20 méteres lencse alakú bauxittelep a földtörténeti középkorban keletkezett.

Reklám