Vitorlázás

Feltámadhat a hátborzongató remetelak - Újjáéled az Emmaus kápolna?
A Balaton-szeretők kultikus helyként tartják számon a festői környezetben fekvő Szent György-hegyi Emmaus kápolnát. Ify Lajos egykori fonyódi plébános magánkápolnája egyre inkább pusztuló romhalmaz. A kápolna sorsa kérdéses, de ez nem tántorítja el Bögös András keszthelyi építészt, aki a rekonstrukciós tervek elkészítésébe kezd a jövőben. A remetelak esetleges megmentéséről beszélgetett vele Kovács Emőke.
Keresik a legjobb balatoni strandot

A héten meghirdetik a balatoni Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyt, a különdíjat idén a járványügyi szempontból legbiztonságosabb strand kapja. Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára elmondta, hogy a június végén helyszíni bejárást végző bíráló bizottság tagja lesz a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselője, valamint a kormányhivatal népegészségügyi szakembere is. Az eredményhirdetésre a járványhelyzet okozta csúszás

Láttál már karón varjút? Keszthelyen szelfizhetsz is vele!
Rudolf, a fészkéből kiesett dolmányos varjúfióka nem csak nagy hangjával hívja fel magára a figyelmet, de szívesen szelfizik és barátkozik is a keszthelyi madárpark látogatóival.
A YS számok frissítésével kezdődik a szezon és a tesztidőszak
Fontos változások történtek a tavasszal elfogadott és jóváhagyott YS számokkal kapcsolatban. Ennek oka, hogy a hajótulajdonosok bejelentései alapján sikerült kijavítani az eddigi hibás típusbesorolásokat, valamint a hiányos, vagy rossz adatokat tartalmazó regisztrációs lapokat.
Reklám
Érdi Mária: Jöhetnek a versenyek!
Júniusban már ismét indul versenyen Érdi Mária. A tokiói olimpiára készülő magyar tehetség a tervek szerint a Balatonfüredi Yacht Club Kupán ül hajóba.
Ennyit kell fizetnünk a balatoni strandokon

Fonyódon és Csopakon lesz a legnagyobb áremelkedés, de vannak olyan partszakaszok is, ahol még mindig a három évvel ezelőtti áron válthatunk jegyet. Az idei szezonban is füredi Esterházy strandon lesz a legmagasabb a belépő, itt 1700 forintot kérnek el egy felnőttjegyért. A második legdrágább a csopaki strand, ahol 1600 forint lesz egy jegy, köszönhetően a

Feltámadt a balatoni turizmus
Túlzás nélkül állítható, egy ország mozdult meg a pünkösdi hétvégén, és ez a hazai turizmus új rajtját jelentette. Szinte minden szálláshely és szolgáltató, így a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is kedvező tapasztalatokról számolt be, és a reményteljes folytatást alátámasztják a foglalási adatok.
Nemzetközi Verkli Fesztivál 2020 Keszthely

Nyolcadik alkalommal szólalnak meg a hagyományos zenegépek, a verklik Keszthelyen 2020. szeptember 5-6-án a Nemzetközi Verkli Fesztiválon.

Völgyhétvégék 2020 Kapolcs

2020 szeptemberében és októberében összesen négy hosszú hétvégén új programsorozat indul Kapolcson, a Völgyhétvégék.

Bondoró Utcaszínház Fesztivál 2020 Kapolcs

2020. augusztus 28-30. között rendezik meg Kapolcson a Bondoró Utcaszínház Fesztivált, ahol színvonalas programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Cabrio stílusban nyit szombaton a balatonfüredi SunCity
Június 6-án ingyenesen nyitja meg teraszait Balatonfüred legnagyobb szórakozóhely komplexuma, a SunCity. Balatoni naplementével, koktélokkal, ínycsiklandó falatokkal és két sztár dj-vel, Yaminával és Metzker Vikivel indul a nyár!
3 szalag, ami nélkül nincs otthoni felújítás
Hirdetés - A felújítás költséges dolog, így sokan saját kezűleg állnak neki. A mesterfogásokat viszont nem ismerik, pedig sok fejfájást meg lehet spórolni néhány apró trükkel. Ezekből szemeztünk most néhányat.
Sun City - Cabrio Opening
None
Reklám
Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár 2020 Gyenesdiás

2020. december 12-13-án gesztenyeillat lengi körbe a gyenesdiási Községháza előtti teret az Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásáron.

Visszavonul a Balaton-átúszás rekordere? Papp Márk mesél
Szünetet tart az úszásban az Európa-bajnoki bronzérmes Papp Márk, a Balaton-átúszás rekordere, aki az elmúlt hónapokban – a járvány ellenére is – belekóstolt a hétköznapi életbe.
SunCity Cabrio Opening
None
VillaSéta Balatonfüreden
None
RUN Balatonfüred 2020 - Éjszakai futás
None
Megfőzzük Almádit - Ínyenc szezonnyitó
None
Tudtad, hogy egy ideig egy filmcsillag is a Veszprémi Állatkertben élt?
Az országban harmadikként alapították a Veszprémi Állatkertet és napjainkban még a távol-keleti országokból is szívesen jönnek ide ötletet meríteni a különböző állatkerti megoldásokhoz. Létrejöttének története igazi társadalmi összefogásról szól, hiszen 5 hónap alatt építették fel különböző gyárak, szervezetek munkásainak együttes fáradozásával.
Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandminősítő versenyt, a különdíjat az idén az a strand nyeri el,  amelyet járványügyi szempontból a legbiztonságosabbnak ítél a zsűri – döntött az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöksége szerdán, Balatonakaliban tartott ülésén. Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára hozzátette, a június végén helyszíni bejárást végző bíráló […]

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban megannyi rejtett kis gyöngyszem is a város kagylóhéjában. A Veszprémi út lejtőjén áll például egy kis, fehér templom barokk hagymasisakkal, melynek kőfalainak meséje nem biztos, hogy beleférne egy délutánba. Vörösberény (középkori nevén Szárberény) 1971 óta része Almádinak. Veszprém 1552-ben került Török kézre és […]

Reklám
Utánajártunk, mi van a balatoni gyógyszermaradványos hírek mögött
A Balatonban található gyógyszermaradványok mennyisége elenyésző, így például a fürdőzőkre nem jelent veszélyt. De vajon milyen gyógyszerhatóanyag-maradványok fordulnak elő a Balatonban és vízgyűjtő területein? Mik a szennyezés forrásai és milyen terhelést jelentenek a vízi környezetükre? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Maász Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója, aki szakmai anyagával nemrég elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia ifjúsági pályadíját.
Ne felejtsetek el hajóbiztosítást kötni!
Bár a kormányzat további könnyítései nyomán a vitorlázók élete könnyebb lett, az online működés nagyon sok területen fennmarad, a személyes érintkezéseket ezután is kerülni vagy minimalizálni célszerű. A vitorlás versenyek azonban hamarosan beindulnak, az ezeken való részvétel egyik feltétele a hajók felelősségbiztosításának megléte. Ez azt is jelenti, hogy aki eddig nem kötött biztosítást, jó eséllyel a következő napokban teszi ezt meg.
Off Road Hungary Festival 2020 Gyenesdiás

2020. augusztus 28-30. között rendezik meg Gyenesdiáson az Off Road Balaton Festivalt.

Húszmilliós hajót talált egy nő a tengerparton

Legeltetés közben talált egy hajót a tengerparton Rhoda Munro, a skóciai Mull szigetén élő pásztor. Most kiderült, megtarthatja a járgányt. Amikor Rhoda Munro 2019 áprilisában megtalálta az algával és iszappal borított, partra mosott hajót, az inkább nézett ki hulladéknak, mint bármi másnak, de ez nem is csoda, miután hónapokon át hányódott a tengeren. A nő

Melyik lesz most a legjobb balatoni strand? Idén a korona elleni védekezés a szempont
A héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandminősítő versenyt. A különdíjat az idén az a strand nyeri el, amelyet járványügyi szempontból a legbiztonságosabbnak ítél a zsűri - döntött az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöksége.
Érdi Mária: Jöhetnek a versenyek!
Érdi Mária: Jöhetnek a versenyek!
A Kis-Balaton szimbóluma, a Kányavári-szigetre vezető fahíd

A Kis-Balaton hosszúkás szigetét, a kányavári-szigetet egy gyalogos fahíd köti össze a balatonmagyaródi Fenyvespusztával.

Új Balatonos applikációval segítenek a vízimentők
Pár napja elérhető: kibővült csomagkínálat és gyorsabb applikáció. A BalatonHelp a vízimentők új fejlesztése, egy egyedülálló, professzionális szolgáltatás, melyet azért hoztak létre, hogy a Balatonon vízi járművel közlekedők egy gyors, kiszámítható és megbízható segítségnyújtási rendszerhez jussanak. Mutatjuk!
13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei idén nyáron
Idén nyáron a partok mellett a peronokon is hallhatók versek a Balatonnál, a Vers a peronon címmel már 13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei, mutatjuk az állomásokat és a további részleteket.
Balatonboglári középkori templomrom

A 13. században épült Balatonboglár első temploma, melynek romjai a Kék kápolna udvarában találhatók.

Idén is minősítik a balatoni strandokat a Kék hullám zászló versenyen

A verseny különdíját az a strand nyeri el, amelyet járványügyi szempontból a legbiztonságosabbnak ítél a zsűri.

Földrengés volt érezhető Somogy megyében

A Richter-skála szerinti 3,5-ös erősségű rengés rázta meg Somogyszob térségét, melyet az emberek is éreztek. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint szerda délután 17 óra 51 perckor földrengés pattant ki a Somogy megyei Somogyszob közelében, mintegy 9 km-es mélységben. A földrengést a lakosság is érzékelte, károkról szerencsére eddig nem érkezett bejelentés.

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalban 13-18 fok várható. Délután 19-28 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szombaton már sok lesz a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. A délies szél nyugaton megerősödik. Délután 22-27 fokra készülhetünk. Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakulhat […]

Jövőre lesz legközelebb Szent György-hegy hajnalig

A koronavírus utóhatásai miatt sajnos lemondani kényszerültek a szervezők az idei Szent György-hegy hajnaligot. A rendezvény sajnálatos elmaradásáért a jövő év izgalmas és még gazdagabb konkrétumai kárpótolnak. Ez az év a kisebb megmozdulásoké, családias rendezvényeké. A jövő évi Szent György-hegy hajnaligot már most kitűztük, 2021. június 5-én újra találkozunk – lesz egy szakmaibb, borokra fókuszáló 0. […]

Balatoni őrület! Saját teste melegével keltette ki a talált hattyútojást
Hihetetlen, de igaz a kis hattyú története! A madár egy Balaton vizén ringatózó tojásként került egy lakásba, és megtalálója saját testhőmérsékletével keltette ki. Totó azóta is embernek gondolja magát, a Festetics-kastély Madárparkjában találkozhatsz vele!
Módosult a versenynaptár

Mivel az idén június 1-jén kezdődhetett a hazai vitorlásszezon, módosítani kellett a korábban összeállított versenynaptáron. A Magyar Vitorlás Szövetség a veszélyhelyzet okozta károk enyhítése miatt engedélyezte, hogy a szervezők a versenyeiket új időpontokban rendezhessék meg, ugyanakkor a versenyszezon indulásának eltolása miatt több szervező a regatták törlésére kényszerült. Emiatt a hajóosztályok ranglistaversenyeit is át kellett szervezni.

A Balaton és a Hold románca
A Hold vízre gyakorolt hatásáról régóta tud az ember, ahogy asztrológiai szemmel az ember vizes - vagyis érzelmi - életterületeit szintén befolyásolja a bolygónkat kitartóan kísérő égitest. A Balatonnak is különleges kapcsolata van Naprendszerünk óriásholdjával, és hogy mi születhet meg románcukból, az kiderül a cikkünkből.
2020. év nulladik vitorlásversenye
Pünkösd vasárnap került sor az év „nulladik” Balatoni regattájára. Azért nem az első, mert az első verseny hivatalosan az Ezüstszalag lesz.
Balatonföldvári Pünkösdi Vitorlásverseny
A hétvégén 24 egység részvételével, jó hangulatban, sportszerűen zajlott a Balatonföldvári Pünkösdi Vitorlásverseny. A viharossá váló szélben senki sem kényszerült a verseny feladására, azonban néhány vitorla kisebb-nagyobb sérülésekkel ért csak célba.
Rózsák között a keszthelyi Balaton-parton

A keszthelyi Balaton-part az egyik legszebb tóparti szakasz a nagy tó körül: a strandoláson kívül remek helyszín egy kellemes sétához is.

Kéthetes lesz a francia vitorlásünnep

Az idén huszonkettedik alkalommal rendezi meg a Societe Nautique de Saint-Tropez a Les Voiles de Saint-Tropez regattát. Szeptember végén a világ legnagyobb klasszikus flottája gyűlik majd össze a Côte d’Azurön. A verseny eleganciájáról és emelkedett színvonaláról legyen elég annyi, hogy ez az, ahol még John Fitzgerald Kennedy hajója is megjelenik. A szeptember 26-tól október 3-ig

Idén csak fokozatosan kezdjünk napozni, mondja a szakember
Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek - erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Mutatjuk a részleteket.
Új irodalmi akció indul a balatoni peronokon
None
Orvhalászokat kaptak el a Balatonnál
Orvhalászat miatt emeltek vádat két szombathelyi férfi ellen, akik 2020. március végén badacsonyörsnél halászati engedély nélkül próbáltak halat fogni a Balatonból.
Reklám