Vitorlázás

Trianon 100. évfordulójára emlékeznek a Balaton-parti településeken

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezéseket tartanak szerte a Balaton-partján.

Mutatjuk mennyit kell fizetni idén a balatoni strandokon
None
Virágba borult Keszthely vízparti rózsakertje

A keszthelyi Balaton-part az egyik legszebb tóparti szakasz a nagy tó körül: a strandoláson kívül remek helyszín egy kellemes sétához is.

Villamosított vasúti pályán lehet majd utazni a Balaton körül
Idén megkezdődik a Balatonfüred–Tapolca–Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ezzel válik majd teljessé a Balaton északi partján a korszerűsítés. Jelenleg a Balatonfüredig tartó sínpár fölé építik ki a vezetéket, de a nyári szezonban szünetel a munka.
Reklám
Levendula Szedd magad - Lesenceistvánd
None
Így várják a látogatókat a Balaton népszerű turisztikai célpontjain
Megmutatjuk, hogyan készül néhány nagyobb település, népszerű turisztikai célpont a látogatók fogadására. Összeállításunkból kiderül az is, a településeken élők összefogásával, az önkormányzatok és a helyi szolgáltatók közötti együttműködéssel és hatékony, szakértői támogatással, kormányzati programokkal, még a rendhagyó helyzetben is eredményes, egyúttal élményekben gazdag szezon elé néznek mind a turizmusban működő vállalkozások, mind pedig a belföldi utazást tervezők.
Ilyen árakra készüljünk az idei strandszezon alatt

Kiderült, hogy mennyibe fognak kerülni a balatoni strandok az idei szezonban. A legdrágább belépő 1700 forint lesz a füredi Esterházy strandon. A járvány hatásaira különbözően reagálnak az üzemeltetők. Van, ahol a tavalyi árakkal igyekeznek elnyerni a a potenciális strandolók szimpátiáját, de valahol erős drágításokkal kompenzálják a gazdasági visszaesésből fakadó deficitet. Az árak 500 és 1700 […]

Görögországban várják a turistákat

A hotelek és szállodák június elsején, hétfőn megnyitottak. A repülő- és hajójáratok jegyárai csökkentek, ez pedig még vonzóbbá teheti Görögországot a külföldiek számára. Mivel a gazdaság bevételeinek mintegy 20 százaléka a turizmusból származik, az ágazat beindítása létfontosságú az ország számára. A kormány reméli, az, hogy megfékezték a vírust, hitelessé és biztonságossá teszi az országot a

Szezonnyitó szedd magad hétvége és falatozás a Szent Balázs-hegyi Levendulásban

Dúsan virágzó levendula bokrok- bódító illatok- szikrázó napsütés- pazar kilátás- grillen készült fogások- levendula fröccs- és levendula szörp – mindez a Balaton egyik legrejtekesebb, és legszebb kilátású magán-levendulásában. Idén újra, 3 hétvégén át! Szentantalfa mellett Laszip Tamás informatikus telepített háza mellé hobbiból levendulákat, a birtokot évről évre megnyitja szedd magad 7végékre. Nem lesz máshogy idén […]

Máris sok dolga akadt a vízirendőröknek

A hétvégén több alkalommal is elsőfokú viharjelzésben kellett intézkedniük a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak. Szám szerint négyszer volt szükség a segítségükre, az északi és a déli parton is 2-2 alkalommal. Az északi part közelében egy vitorlást és egy horgászt sodort el a csónakjával az erős szél miatti hullámzás, míg a déli parton két vitorlás futott […]

Belecsöppentünk a keszthelyi kastélymesékbe
Különleges idegenvezetőkkel sétáltunk a keszthelyi kastély parkjában, Daru Domonkos, Bogoly Bonifác és a Szederkényi cicák mutatták meg nekünk az évszázados titkokat.
Elkészült a módosított versenynaptár
Miután az idei esztendőben május 13. helyett június 1-vel kezdődhetett a hazai vitorlázás hivatalos versenyversenyszezonja, módosítani kellett a korábban összeállított versenynaptáron. A regatták új listája már meg is jelent a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.
Jó szélben, szólóban a 2020-as tókerülőn
Ébredezik a világ a koronavírus után és ébredezik a Balaton is, egyre többen vannak az éttermekben, kikötőkben és a vízen is. Május utolsó hetében tókerülő egykezes túrára indultunk a Balatonmáriafürdő Túravitorlás SE-t képviselve Joó Tamás – Nimfa/Jouet 760, Simó Béci - Jackpot/Dynamic 35) és jómagam ViNo-Bá 3.0 FPC30.
Reklám
Elő a határidőnaplókkal: elkészült a módosított versenynaptár
Elő a határidőnaplókkal: elkészült a módosított versenynaptár
Erre számíthat, aki legközelebb szállodába megy
Eltűnik a svédasztalos reggeli, a medencében való fürdéshez időpontot kell kérni, a szájmaszk használata pedig kötelező – ez csak néhány azok közül a változások közül, amelyekre a vendég a világ szállodáiban számíthat, ha a koronavírus-járvány lecsengése után ellátogat valahova. A szigorítások hasonlóak itthon is.
30 év után újra lehet szörfözni a Tiszán

A rendelet a Magyar közlöny  104. számában jelent meg, és 2020.06.08-án lép hatályba.

Balatoni kilátok – 30 helyszín amit látnod kell

A Balaton környéki kilátók, amelyeket ha megmászunk, csodás kilátás nyílik a tóra és a part menti térségre. Utazz, és örökítsd meg a balatoni panorámát.

Kendernay: Tönkreteheti a Balatont a kormány mohó politikája
Az LMP képviselője szerint figyelmen kívül hagyják a tó természetes ökoszisztémáját.
Gőzerővel készülnek Balatonboglár egyik legnagyobb fesztiváljára
None
Elvétette a lehajtót az M7-esen, döbbenetes, amit ezután felvett a kamera - videóval!
Az M7-es autópálya új balatoni lehajtójánál követett el durva szabálysértést egy autós. VIDEÓ!
Kutyás strand nyílt Keszthelyen, a déli szabadstrand helyén
Nem kell belépőt fizetni, és lehet kutya nélkül is menni, a járvány miatt viszont lehet létszámstop.
Egy rendhagyó családtörténet balatoni fotográfiák tükrében
Méhes Károly író nagyapja, dr. Méhes Gyula a Limnológiai Intézet igazgatójaként az 1930-as években családjával Tihanyban élt. Hangulatos tavi fotók maradtak fent a családi albumban, de mindemellett a Méhes-család története is igen érdekfeszítő. Róluk, sorsukról és a Balaton-szeretetről beszélgetett a család leszármazottjával, Méhes Károllyal Kovács Emőke.
Reklám
Június 16-tól várnak a balatoni táborok
A zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark, a gyerekek egyik kedvenc ott­alvós tábora idén nyáron is feledhetetlen élményekkel várja a diákokat.
Villamosított vasúti pályán lehet majd utazni a Balaton körül
Idén megkezdődik a Balatonfüred?Tapolca?Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ezzel válik majd teljessé a Balaton északi partján a korszerűsítés. Jelenleg a Balatonfüredig tartó sínpár fölé építik ki a vezetéket, de a nyári szezonban szünetel a munka.
Gyászruhát ölt Keszthely főtere Trianon emlékére

Emlékező mécsesek világítanak majd Keszthely gyászruhába öltöztetett főterén, a Nagymagyarország installáción 2020. június 4-én.

Vitorlabontó Ünnepség Balatonfüreden

A szokásos évadnyitó ceremóniával nyitották meg az idei hajózási szezont Balatonfüreden. Bár a koronavírus erőteljesen átírta a forgatókönyvet a társadalom szinte összes szegmensén, az éves Vitorlabontó Ünnepség szerencsére idén is rendben lezajlott. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpia fájdalmasan érintett mindenkit, de a szövetségben az a feladat, […]

Elkezdődött a versenyszezon

Bár a vitorlázók már egy ideje vízen vannak, edzéseket tartanak, az évadot a koronavírus miatt az eredetileg tervezett május 13. helyett május 30-án nyitotta meg Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. A Balatonfüreden, a Vitorlás téren a koronavírus miatt csak szűk körben tartott évadnyitón az elnök optimista volt a versenyszezon beindulásával kapcsolatban. „Hiszek benne,

Siófokon nem újdonság a strandjárőr

Siófokon nem újdonság a strandjárőr, idén a távolságtartásra is figyelnek. Egyenpólós strandjárőröket a korábbi években is alkalmazott a siófoki strandokat fenntartó Balaton-parti Kft. a város fizetős strandjain, az idei szezonban csak kibővül a feladatkörük azzal, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét a biztonságos strandolásra és a távolságtartás betartására – nyilatkozta Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője. […]

Változik a balatoni vonatok menetrendje

Elindul mától a MÁV-Start előszezoni menetrendje. A vonatokon 50 százalékos értékesítési korlátot vezetnek be a balatoni forgalomban, tehát minden második ülőhely üresen marad, így biztosítható az utasok közötti 1-1,5 méteres védőtávolság. Ez azt jelenti, hogy a gyors- és sebesvonatok a gyorsvonati pótjegy helyett csak vonatra szóló (vonathoz kötött) pótjegy használatával vehetők igénybe. A vonathoz kötött pótjegy […]

Ezt nem hiszed el! Csodás az orchideavirágzást a Balatonnál!
Imádod az orchideákat? A Balaton körül túrákat is tehetsz ezeknek a virágoknak nyomában, és gyönyörűeket láthatsz!
Így várják a látogatókat Magyarország népszerű turisztikai célpontjain
A járvány eredményes visszaszorításával, az élet szigorú szabályok melletti újraindításával és a nyárias idő érkeztével élénkül a belföldi turisztikai forgalom. Idén nyáron is sokan indulnának felfedezni Magyarország kulturális és természeti értékeit, ezt a tendenciát pedig a járvány miatt gyorsan átalakuló utazási szokások és elvárások is felerősíthetik. Az Origo a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével bemutatja, hogyan készül néhány nagyobb település, népszerű turisztikai célpont a látogatók fogadására, idén is élményeket kínálva számukra a biztonságos pihenés mellett. Összeállításunkból kiderül az is, a településeken élők összefogásával, az önkormányzatok és a helyi szolgáltatók közötti együttműködéssel és hatékony, szakértői támogatással, kormányzati programokkal, még a rendhagyó helyzetben is eredményes, egyúttal élményekben gazdag szezon elé néznek mind a turizmusban működő vállalkozások, mind pedig a belföldi utazást tervezők.
A név a kupán: James Joseph Giltinan

Több mint nyolcvan éve, 1938 januárja óta a JJ Giltinan 18ft Skiff Championshipet tekintjük a 18 lábas osztály világbajnokságának, és azóta igen sok nagy nevet véstek fel a trófeára. Ezek közül sokan sokat ismernek, kevesebben vannak azonban tisztában a névadó történetével. James Joseph Giltinan a sport nagy rajongója, támogatója és népszerűsítője volt, és akkor tett

Fix traffipaxok a Balatonnál
Balatoni nyaralásunk alkalmával is figyeljünk a közlekedési szabályokra. Összegyűjtöttük a tó körüli fix traffipaxokat, ahol érdemes lassítani.
A pünkösdi hétvége beindította a belföldi turizmust
A mérések szerint a belföldi vendégek idén országhatáron belül nyaralna. Naponta 2000-2500 foglalás érkezik júliusra és augusztusra.
Másképpen ünneplik a levendulát idén Tihanyban
Lehet szedni a félsziget ikonikus növényét, a levendulát, és meg lehet látogatni majd az apátsági majort is, de idén a veszélyhelyzet miatt visszafogottabbak lesznek a Levendula Hetek programjai június 13. és 28. között – erről beszélt Petróczi Orsolya a szervezők képviseletében.
Balatonfűzfő és Balatonalmádi között panorámás bicikliutat adtak át
Hozzájárul a Balatoni Bringakör felújítása is ahhoz, hogy minél többen jöjjenek a Balatonhoz, hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön, a Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti, 1,3 kilométeres szakasz átadásán, ami 57 millió forintba került, amelyről páratlan kilátás nyílik a tóra.
A vízi mentő nem a strand alkalmazottja
Amint berobban a nyár, egy eddig ismeretlen, így rutinnal sem járó, ellenben konfliktusforrást jelentő helyzetek várnak a balatoni strandok, élményfürdők személyzetére, akik most szereznek elsőként gyakorlatot a vakációzók körében, akik egy esetleges járványhelyzetre hozott előírásokat mindenütt be kell tartsák.
Káprázatos virágtenger várja a kirándulókat Balatonfüreden

Beköszöntött a tavaszias nyár Balatonfüredre is, a település virágpompás ünnepi ruhát öltött.

Kvíz - Te mennyire ismered a Balatont? - Vitorláskikötők
Teszteld az ismereteidet a Balatonról a likeBalaton.hu-val! Minden héten egy izgalmas kvízzel jövünk, szóval vedd elő a játékos énedet, a tó iránt érzett minden rajongásodat és az összes tudásodat! Sok sikert kívánunk!
Palácsik Lilla elárulta, mi az egyik legnagyobb vágya
Hamarosan megszületik Palácsik Lilla első kisbabája, kedvesével pedig addig is kihasználják az időt, amit még kettesben tölthetnek. A Balatonnál kirándultak a hétvégén.
Gombóc Artúr szobrot avattak Tihanyban

Csukás István népszerű rajfilmjének, a Pom Pom meséinek egyik karakterét örökítették meg Tihanyban egy kis szobor formájában. Az alkotás az apátság felé vezető sétányon tekinthető meg. A műalkotás elkövetője nem más, mint aki egyébként is nagy szeretettel állít emléket a mesefiguráknak: Kolodko Mihály. Természetesen csokival, egy Balaton szelettel fotózta le Kolodko Mihály szobrászművész a legújabb […]

Új szabályok lesznek a Balatonnál

A balatoni strandokon új szabályok lépnek életbe. Siófokon strandjárőrök járják a partot, Balatonfüreden a vízi rendőrök ellenőriznek, a fizetős strandokon létszámkorlátozás lesz. Siófok összes szabad és fizetős strandján számos óvintézkedés mellett lehet ezeken fürdeni és napozni. A fizetős strandokon egyenpólóba öltözött strandjárőrök dolgoznak, akik felhívják a vendégek figyelmét a kötelező távolság betartására. Szankcionálási jogkörük viszont

Ma nyit a Balaton új kutyás strandja

Pünkösdhétfőtől várja a kutyákat és gazdáikat a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert – számolt be róla a TV Keszthely. Létszám korlátozás azonban ott is lesz. A Déli szabadstrand területén kialakított helyszínen büfé és agility pálya is lesz, de pihenni és fürdeni is lehet majd. A parkba nem kell belépőt fizetni, a területet pedig bárki szabadon látogathatja. […]

Az élőhelyek romlása befolyásolja a hazai gólyaállományt
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felmérése szerint az utóbbi öt évben több mint 20 százalékkal csökkent a fehérgólya-állomány hazánkban. A lehetséges okokról és következményekről kérdeztük Szinai Pétert, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológiai-ökológiai szakreferensét.
Ránk kacsint a hajnal
Hosszú éjszaka tespedt nyakunkba. A tavaszt partra vetve, tilalmak közé kényszerítve, jórészt lakásunk börtönébe zárva vészeltük át. Vajon túl vagyunk rajta? Csak remélni tudom, biztosan hinni nem. Viszont most, dacára a fenyegető viharoknak, alaposan megkésve, de azért is nekiindulunk idei első túránknak.
Kibontották a vitorlákat a Balatonon
Koszorút dobtak a Balatonba a gyönyörűen felújított Tramontana fedélzetéről a füredi mólónál, majd a rendhagyó megnyitó után hivatalosan is megkezdődött a vitorlásszezon a tavon.
Reklám