Vitorlázás

Principess áthaladt a csövön

Első egytestűként a Principessa áthaladt a tihanyi csövön, és elindult a katamaránok után.

Csökkent az éllovas előnye

Csökkent az RSM2 előnye. Az északi oldalra váltó éllovas Balatonrendes magasságában kb. 15 perccel van a Prevital előtt.

Több mint 500 hajó indult el az idei Kékszalag vitorlásversenyen
None
VIDEÓ - az élmezőny a tihanyi csőnél

Reklám
Elrajtolt az 52. Kékszalag tókerülő vitorlásverseny
None
Délután fél 2-es időjárási adatok

A tavi cirkuláció meghatározóvá vált, a keleti medencében mindenütt a víz felől fúj a nagyon gyenge szél (2-10 km/h), illetve főleg vízközép irányába nagyobb, szélcsendes területek alakultak ki.

Hosszú az út Keszthelyig, vezet az RSM2

Az RSM2 előnye több mint fél óra, de ők a többiektől eltérően, a déli partot választották. Az üldözők többsége, pl. a Prevital az északi part felé tart. Az MKB Prospex középen próbálkozik. Az OMSZ pillanatnyi friss adatokat mutató széltérképe alapján ez utóbbi talán a legvitathatóbb megoldás. Az "északiak" sebessége valamivel most jobb, az RSM2 déli parti áramlásban bízik, bár a parti szélre még órákat várni kell. Nem egyszerű feladvány ez... Ironikusan szólva talán az MKB Prospexnek van igaza. Oda igyekeznek, ahol most nincs szél. Hátha mire odaérnek, éppen ott lesz :)

Tudtad-e, hogy a Balaton megtelhet? A felesleget ilyenkor a Sió-csatornán engedik le.
Tudtad-e, hogy Balatonakarattyán van egy fa, melyhez a legenda szerint Rákóczi egykor a lovát kötötte?
Tudtad-e, hogy a Balaton környékének vulkanikus aktivitása miatt alakult ki a Tapolcai tavasbarlang?
Tudtad-e, hogy a Balaton vize közepesen radioaktív? Persze bőven a természetes határon belül, így enyhén gyógyhatású is.
Növelte előnyét az RSM2

Továbbra  is száguld a többiekhez képest az éllovas RSM2. A GPS-jeladók alapján több mint fél óra az előnye az üldözői előtt.

Siófoki eredmények

A siófoki pályajelnél az 1-21. helyezettek tájékoztató jellegű eredményei itt érhetőek el. Az első tízről korábban itt írtunk.

Reklám
Siófok, Plázs: a nyár biztos bulipontja
A balatoni ellazulás „epicentruma”, a siófoki Plázs biztos pontnak tűnik azoknak, akik a hétvégéken - ha nem is teltházas, de a korlátozásokat betartó – bulikra vágynak.
Elérhető a Top100 eredménye a kenesei bójánál

Már letölthető a Top100 hajó tájékoztató jellegű eredménye a balatonkenesei fordulónál.

Száguld az RSM2

Szelet talált az élen az RSM2. Jelenleg csaknem 9 és fél csomóval halad.

Megszületett a döntés: augusztus 1-én megtartják a Balaton-átúszást

Szombatra száraz, napos idő várható, így a szervezők úgy határoztak: az előre tervezett napon, azaz augusztus 1-én megrendezik a 38. Balaton-átúszást.

Búcsúzunk idén a balatoni nagy fesztiváloktól - jönnek a garázskoncertek
A csütörtöki Kormányinfón nem közöltek új híreket a fesztiválokkal kapcsolatban. Illetve pont az volt a újdonság, hogy minden marad a régiben: augusztus 15. után is érvényben maradnak a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedések, tehát az 500 fő feletti fesztiválok elmaradnak, mint a például a Zamárdiban évek óta hagyományos Strand és B my Lake.
Helyzetjelentés a mezőnyből

 A top 100-on kívül is van élet. A 363-as Papagena jelentkezett a mezőny sűrűjéből. 2,5 csomós sebességel haladt Sóstó magasságában. Íme a saját készítésű fotóik.

Mi történik a Kékszalagon? (frissítve)
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Majd olykor frissülő, de alapvetően gyenge szélben megy előre a mezőny. A Get The Red Sailing Team Virág Flóra kormányzásával a tizennegyedik helyen vette a siófoki bóját.
Káli Feszt 2020
None
VIDEÓ - az élmezőny Siófoknál

Reklám
Képek a Kékszalagról
Néhány kép az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról - kommentár nélkül.
Elmarad a Strand Fesztivál, a Balaton Piknik, a Paloznaki Jazzpiknik és a B my Lake Fesztivál

Újabb fesztiválok kerültek ki a balatoni rendezvénynaptárból a koronavírus-járvány miatti rendeletek értelmében.

Séf Fesztivál Tihanyban
None
Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissített prognózisát.

Információk a tihanyi iránybójáról

PP

VIDEÓ - a kenesei forduló

Két keréken a Balaton körül #5: Suhanás és szárnyaló gondolatok
Tekerés és suhanás a tó körül – felejthetetlen élmény egy Balaton körüli bicajtúra. Elmesélem, milyen volt az a négy nap, mialatt körbetekertem a Magyar Tengert. Az első részben a készülődésről és felkészülésről írtam, majd a következő két epizódban látnivalókat is ötleteket is javasoltam, meséltem magasságokról és mélypontokról is, a negyedik részben pedig varázslatos vidékeket mutattam be. Most következik az utolsó nap útinaplója - de a történetnek még nincsen vége. Ez az utolsó előtti epizód.
Az RSM2 vette elsőként a siófoki pályajelet, 11 óra 53 perc 53 másodperckor

Méghozzá jelentős, körülbelül 200 méteres előnnyel. Vándor Róbert csapata egy AC45-ös, eredetileg az America's Cup sorozatra kifejlesztett, alaphelyzetben foilos ("repülő") katamaránnal versenyez, amelyet idehaza ők alakítottak ki a balatoni szélviszonyokra. A legfontosabb változtatás: víz alatti szárnyak helyett sima sverteket szereltek a hajóra. Az AC45 a legnagyobb katamarán a mezőnyben.

Fotók a mezőnyből

Tájékoztató adatok a kenesei bója eredményeiről

Innen letölthető a tájékoztató jellegű eredmény a kenesei bója 1-24. helyezettjéről.

Helyzetkép Kenese és Siófok között, a Raiffeisen Opel Fifty Fifty kísérőmotorosából

Gémesi Jókát hívtuk telefonon, aki elmondta: gyenge ejtett kreuzban haladnak a Siófoki kapu felé, azaz cirkálnak. Ez nem az ő szelük... Sajnos a kenesei bója előtt, szinte az utolsó métereken vesztettek pozíciót, ők dél felől próbálkoztak, Fűzfő felé teljesen olaj volt a víz, de Litkey Farkas a Previtallal talált egy szélcsíkot, amivel elsőként vették a bóját. Már a bója környékén villant az RSM2: Vándor Róbertéknek fantasztikus a sebessége ebben a szélben. Az övék az a tavi viszonyokra optimalizált AC45-ös katamarán, amelynek hosszú vízvonala, magas árboca, hatalmas vitorlázata nagy sebességpotenciált jelent. Gémesi Jóka elmondta, a Kenese Siófok távon az RSM2 át is vette a vezetést, második a Prevital. Jön fel a Raffica libera, ez a szél az ő szelük lehet, ha jól választanak irányt a trükkös szélben.

A Balaton szélmérő automatáinak az elérhetőségei

Ezen a térképen megtalálhatók a Balaton és környékének szélmérő automatáinak az elérhetőségei!

VIDEÓ - az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Kenese előtt

Gyengeszeles menet várható Siófokig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pillanatnyi szélviszonyokat mutató térképén jól látszik, hogy a partokhoz közel lehet egy kis szélre számítani. A különböző irányú áramlások a tó közepén kioltják egymást, ott nincs hőmérsékletkülönbség, amely helyi áramlást okozhatna. Nagyon komoly koncentrálást, figyelmet és türelmet kíván ilyen körülmények között versenyezni.

535 hajóval elrajtolt az 52. Kékszalag

A Kékszalag a vártakhoz képest erősebb szélben rajtolt, de az előrejelzések szerint délre csökkenni fog a szél a Balaton keleti medencéjében.

Mi történik a Kékszalagon?
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Nem sokkal 10 óra után azonban lényegében leállt a szél.
A Prevital vette elsőként a kenesei bóját

A tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal a kormánynál, 11 óra 1 perc 2 másodperckor fordult elsőként a Prevital. Második helyen jött az RSM2 (Vándor Róbert), 3. MKB Prospex (Kaiser Kristóf), 4. Racing Django (Petrányi Zoltán) 5. Black Jack (Roland Gaebler).

Élő GPS-nyomkövetés

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2020 GPS-es nyomkövetését az utolsó pilanatban egy fiatal csapat, a Track vállalta. A mezőny 49 hajóján van GPS-jeladó, amelyek jele az alábbi linken elérhető. 

Kenese egyre távolabb van...

Mármint időben. A szél legyengült, szinte állnak a vezető hajók. Az erős szélre optimalizált Raiffeisen Opel Fifty-Fifty a boly déli oldalán áll. Nagy a küzdelem a pillanatnyilag a vezető helyen álló MKB Prospex, a Prevital és az RSM2 között.

VIDEÓ - a katamaránok rajtja

Mi történik a Kékszalagon: cirkálás, majd leállás
A startot követően a katamaránok vezetésével a mezőny 6-7 csomós keleties szélben cirkáltak Kenese felé. Nem sokkal 10 óra után azonban lényegében leállt a szél.
Kenese felé max. hat csomóval...

A pillanatnyi állás szerint a Prevital, a Raiffeisen Opel Fifty-Fifty és a Nanushka között dől majd el, ki veszi elsőként a kenesei bóját. Az egytestű hajók közül kiváló helyen vitorlázik a Principessa és a Trentasette, nem sokkal mögöttük, egymás közvetlen közelében gyilkolja egymást két nagy klasszikus, a két legendás 75-ös cirkáló, a Lillafüred és a Sirocco. Mindkét hajó több mint 70 éves... szép teljesítmény! De nem ők a legidősebbek. Itt van a mezőnyben például a Tramontana 8R yacht, "ő" 1910-ben épült. A története meglehetősen kalandos, szinte regényes. Itt olvasható: https://tramontana.hu/historia/

Képeink a rajtról

Rajt utáni képgalériánk az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról.

Videó! - Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja és az azt követő percek

Reklám