Vitorlázás

Csúcsot döntött az utasforgalom május első hétvégéjén a Balatonon

Csaknem tizenötezren utaztak a kompokon és a legforgalmasabb balatoni útvonalakon közlekedő személyhajókon.

"El lehet kezdeni az életünknek azon szakaszát, amelyre még emlékszünk és szerettük"
Azt szeretnénk elérni, hogy az elsők között indulhasson újra a magyarországi turizmus – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
Balatoni fesztiválok, fesztiválszervezők #7: Viszt Viktor - Babel Sound
Imádjuk a balatoni fesztiválokat, de vajon ki áll mögöttük? Milyen arc a főszervező? Mit csinál szabadidejében és hogyan szervezi a kedvenc fesztiválodat? Sorozatunkban a balatoni fesztiválszervezőket mutatjuk be. Ezúttal Viszt Viktorral, a Babel Sound főszervezőjével beszélgettünk.
Tarolt a BAHART május első hétvégéjén

Rekordot döntött az utasok száma a múlt hétvégén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) járatain. A társaság személyhajóin és kompjain mintegy 15 ezer utas fordult meg, így nem csoda, hogy nagy reménnyel tekintenek a 2021-es hajózási szezonra, amelyben a tradíció és a modernizáció egyaránt főszerepben lesznek majd – olvasható a cég közleményében. A BAHART felkészülten várta […]

Reklám
Luxushajó a bárányok között

A Somnium nevű, 55 méter hosszú motoros jachtot április elején tették vízre, és a holland csatornákon vontatták ki a tengerre, hogy megkezdje a próbaútjait. Szállítás közben igen látványos képek készültek róla. Maga a somnium szó latinul annyit tesz, „álom”, és elnézve a fotókat, még a „megvalósult” jelzőt is hozzátehetjük. A megrendelője rutinos tulajdonos, Észak-Európában lakik,

Turisztikai bomba ketyeg a Balaton-régióban

Folyamatosan növekszik az előfoglalások száma, akár rekordot is dönthet a belföldi idegenforgalom a nyáron. Már mintegy egymillió vendégéjszakát kötöttek le eddig – közölte az MTI a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának nyilatkozatát. Guller Zoltán kifejtette, az adatok alapján a Balaton-térség szálláshelyei a legnépszerűbbek, őket követi a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, illetve Budapest környéke. Úgy fogalmazott, […]

Kapitális méretű fogassüllőket fogott egy egyetemista a Balatonban
Elképesztően gyönyörű fogassülőket akasztott horogra május első hétvégéjén Kormanik Olivér. Az internet szabályosan felrobbant a gyönyörű halak fotói láttán. Az egyik példány jóval meghaladta a 80 centimétert. A 23 éves egyetemista gyerekkora óta foglalkozik a pergetés tudományával. Rengeteg energiát fektetett abba, hogy kifigyelje a legjobb balatoni süllőzős helyeket. Meg is kérdeztük: hogyan sikerült ilyen szép példányokat megfogni.
Kossuth-díjas hegedűművész zenélt a formabontó szezonnyitón
A Balaton megkoszorúzása a keszthelyi kórház előtt kezdődött egy különleges hegedűkoncerttel. Bartók Béla műveivel az egészségügyi dolgozóknak tolmácsolta köszönetét a Kossuth-díjas művész, Keller András.
Így érkezett meg a vihar a Balatonhoz – videó
Gyorsmozgású hidegfront érkezett északnyugat felől hazánkba. A lehűlés elérte a Balaton térségét is. Helyenként 80 km/h-s széllökésekkel érkezett meg a tóhoz a hideg légtömeg.
Csapatépítés helyett csapat fejlesztés – de hogyan és miért éppen egy hajón?
Az egyetlen magyar női földkerülő, Koczka Teri, jó barátom. Nemrég megjelent igen tanulságos cikkében a csapatépítés árnyoldalairól, elhibázott megközelítéséről írt kiemelten fókuszálva a hajós csapatokra, mint vegytiszta, egymásra utalt egyénekre építő szervezetre.
Hírek a hídról: Kezdődik a szezon
Az aktuális főtitkári beszámoló is a jó hírrel kezdődik, mely szerint az Évadnyitó 878co Nagydíjjal indulhat a szezon. Holczhauser András főtitkár arról is beszélt, hogy Berecz Zsombor az Eb után ezúttal a világbajnokságon bizonyít majd, hogy fontos változások vannak a szabályzatokban, a szabályokban és hogy elindul az online hirdetőtábla, ahol fontos információkat találnak majd a versenyzők az eseményekkel kapcsolatban.
Hajókat és épületeket pusztított el a véletlenül keletkezett tűz

Hétfő délután 5 óra körül csaptak fel a lángok a Temze apró szigetén, később robbanásokat lehetett hallani, a tűzoltók végül kedd délután vonultak le a helyszínről. Az anyagi és eszmei kár jelentős. A szakértői vizsgálat szerint baleset történt, a közelben szemetet égettek, és a szél a szigetre (Platt’s Eyot) sodort egy parázsdarabot. A mérleg: egy

Hajóraszállás Superman módon

A brit Gravity Industries repülő ruhájával egyszerűbb egy mozgó hajóról átszállni egy másikra

Reklám
Ez hihetetlen! Ördög Nóra farkasok és szarvasok között forgat a Balatonnál!
Ördög Nóra egy ősi mítoszt kelt életre a TV2 új, saját fejlesztésű műsorában, a Totemben, melyet a Balaton közeli hegyekben forgatnak.
A díjnyertes ifjú tudós Tihanyban szeretne kutató lenni
A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottsága (Veszprémi Akadémiai Bizottság, Veab) minden évben kitüntetéssel honorálja a kiváló teljesítményeket. Legutóbb, 2020-ban négyen érdemelték ki a Veab Kiemelkedő Ifjú Kutatója címet: Dörgő Gyula Ádám, Lengyel Edina, Rózsenberszki Tamás és Fodor István.
Egész évben nyitva tartó zarándokház épül a Balatonnál
None
A Tihanyi Királykriptában megkezdődött a régészeti feltárás - videóval!
A feltárt Királykriptát az ásatások befejeztével a nagyközönség is megtekintheti.
Már lehet nevezni a 2021-es Balaton-átevezésre
Elindult a nevezés az idei Balaton-átevezésre, amelyre július 10-én kerül sor. Idén Zamárdiból indul a mezőny.
Beporzók napja – családi nap 2021 Keszthely

2021. május 22-én 14 és 17 óra között rendezik meg Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban a Beporzók napját.

50 férőhelyes, egész évben nyitva tartó zarándokszállás épül Aszófőn

A zarándokház elsősorban gyermek- és felnőttzarándok-csoportok, valamint egyéni zarándokok számára nyújt szállást.

Aszófőn egész évben nyitva tartó, 50 férőhelyes zarándokház épül

A zarándokház elsősorban gyermek- és felnőttzarándok-csoportok, valamint egyéni zarándokok számára nyújt szállást.

79 éves lenne Bujtor István, a Balaton és a vitorlázás szerelmese

1942. május 5-én született Bujtor István, mindannyiunk Ötvös Csöpije, aki többször választotta filmjei helyszínének a Balatont és környékét.

Reklám
5+1 balatoni terasz, ahová mindig megéri kiülni

Mindannyiunk nagy örömére végre megnyithatták kapuikat a vendéglátóipari egységek, amelyeknek teraszai és kerthelyiségei egy csapásra váltak a belföldi idegenforgalom csomópontjaivá. Most a Balaton környéki helyek szinte végtelen listájáról mazsoláztunk párat a teljesség igénye nélkül. 1. Tölgyes Kúria A 19. század végén épült, de utoljára 2018-ban korszerűsített épület a Badacsony lankái között elterülő magyar tenger fenséges […]

5+1 balatoni terasz, ahová már biztosan kiülhetünk

Mindannyiunk nagy örömére végre megnyithatták kapuikat a vendéglátóipari egységek, amelyeknek teraszai és kerthelyiségei egy csapásra váltak a belföldi idegenforgalom csomópontjaivá. Most a Balaton környéki helyek szinte végtelen listájáról mazsoláztunk párat a teljesség igénye nélkül. 1. Tölgyes Kúria A 19. század végén épült, de utoljára 2018-ban korszerűsített épület a Badacsony lankái között elterülő magyar tenger fenséges […]

Éjszakai munkavégzés a dél-balatoni vonalon, Dombóvár és Pécs térségében

A Siófok–Balatonszentgyörgy, a Pusztaszabolcs—Dombóvár,  a Dombóvár–Pécs, a Pécs–Gyékényes, a Dombóvár–Gyékényes vonalak több szakaszán és állomásán előre tervezett éjszakai karbantartást végeznek a felsővezeték-hálózaton és a vasúti pályán azok megfelelő állapotának fenntartása, valamint a menetrend szerinti közlekedés javítása érdekében. Az éjszakai munkavégzés miatt nem kell korlátozni a vonatforgalmat a karbantartások idejére. A Siófok–Balatonszentgyörgy vonalszakaszon: Siófok és Szántód […]

Fákat ültettek a Velencei-tó közepén

Az Úttörő-szigeten, a Velencei-tó kellős közepén szerveztek faültetést, amelyek a helyiek mellett egy ismert műsorvezető is segédkezett. Az akció során számos Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajta került a földbe az Úttörő-szigeten. A két szervező, Péter Ágnes és Kovács Anna mellett helyiek is részt vettek a kezdeményezésben, valamint megjelent Rákóczi Ferenc műsorvezető is családjával – írta a feol.hu.

Folly tobozok érkeztek a debreceni Természettárba

A Folly Arborétum és a Természettár együttműködésének köszönhetőn 18 db különféle cédrus és fenyőtoboz utazott különleges gonddal becsomagolva Debrecenbe, köztük az óriástobozú fenyő (Pinus coulteri) 35 centiméteres toboza is. A Folly számára mindig is fontos volt az edukáció, a fiatalabb generációban a környezet iránti érdeklődés, a természet iránti szeretet felkeltése, ezért szívesen ajándékozták a Természettárnak […]

Görög sakál üvölt fel esténként a Nagyberekben
Folyamatosan gyérítik az állományt, ám még mindig sok az aranysakál a Nagyberekben. Az éjszaka csendjében a berekhez közeli utcákban is gyakran hallani az üvöltésüket. Az állományt igyekeznek felmérni, hogy a legmegfelelőbb vadgazdálkodást végezhessék.
Berecz Zsombor elsőként tesztelhette a hazai tervezésű és gyártású 878co vitorlásruhát
A 878 márka hivatalos nagykövete Berecz Zsombor, világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó. Nevét mostanra megtanulhatta az egész világ, évek óta gyűjti a dobogós helyezéseket. 2018-ban a Finn Dingi osztály világbajnoka lett, 2019-ben megnyerte az olimpiai tesztversenyt, 3. lett a világbajnokságon és 2. helyen végzett az Európa-bajnokságon. Zsombor megnyerte a 2020-ban rendezett Európa-bajnokságot és most idén áprilisban is megvédte címét a vilamourai Európa-bajnokságon.
Május 14-én elrajtol a FlexFleet Klasszikus Szóló egykezes verseny mezőnye Tihanyból
A kihívás komoly, hiszen a versenyen indulóknak a Kékszalaghoz hasonló távot, vagyis a teljes Balatont kell körbevitorlázni, méghozzá teljesen egyedül egy viharálló méretes hajón. A kormányzás, a vitorlák kezelése és azok cseréje, a spinakkerezés mind egy ember feladata, a verseny pedig a szélviszonyok függvényében akár 36 órán át is tarthat.
Berecz Zsolt elsőként tesztelhette a hazai tervezésű és gyártású 878co vitorlásruhát
A 878 márka hivatalos nagykövete Berecz Zsombor, világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó. Nevét mostanra megtanulhatta az egész világ, évek óta gyűjti a dobogós helyezéseket. 2018-ban a Finn Dingi osztály világbajnoka lett, 2019-ben megnyerte az olimpiai tesztversenyt, 3. lett a világbajnokságon és 2. helyen végzett az Európa-bajnokságon. Zsombor megnyerte a 2020-ban rendezett Európa-bajnokságot és most idén áprilisban is megvédte címét a vilamourai Európa-bajnokságon.
Fürdőbe mennél? Mutatjuk a szabályokat
A fürdők megnyitottak, de csak védettségi kártyával látogathatóak és további szabályozások is vannak, amelyeket be kell tartani.
Így utazhatunk Horvátországba

A Horvátországba való beutazás eddig is érvényes négy feltétele április óta egy újabbal bővült. Magyar állampolgárok Horvátországba való beutazásához szükséges feltételek: A határátlépéstől számított 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR-teszt (PCR-teszt) vagy az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatása. A Covid elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú

Rekordszámú utas közlekedett a balatoni kompokon és hajókon május első hétvégéjén
A Balatoni Hajózási Zrt, csaknem 15 ezer utast szolgált ki a kompokon és a legforgalmasabb balatoni útvonalakon közlekedő személyhajókon május 1-jén és 2-án. A BAHART bizakodva tekint a 2021-es balatoni szezon elé.
Megnyitott a tapolcai tavasbarlang is
Május 4-én megnyitotta kapuit (és barlangrendszerét) a tapolcai tavasbarlang, de természetesen itt is be kell tartani bizonyos szabályokat. MHa szeretnél újra a föld alatt csónakázni, érdemes figyelned.
Vitorlabontó, a vitorlás szezon megnyitója 2021 Balatonfüred

2021. május 15-én a Kishamis fedélzetén felvonják a nemzeti lobogót, eldördül a startpisztoly, a legénység megkoszorúzza a tavat, s ezzel kezdetét veszi az idei vitorlázási szezon.

Költöztetés gyorsan, olcsón - létezik ilyen?
Hirdetés - Természetesen igen. Ha a megfelelő szolgáltató mellett tesszük le a voksunkat, akkor profi segítségre számíthatunk.
Sűrűbben közlekednek a vonatok a Balatonhoz május 17-től

A MÁV-START már nem csak a vakáció idején, hanem előtte már egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását.

Duna Classic Oldtimer Rally 2021

Első alkalommal, hagyományteremtő céllal, 2021. június 24-27. között rendezik meg a Duna Classic Oldtimer Rally versenyt.

Május 7-én nyit a zalakarosi fürdő
Két ütemben, fokozatosan nyit a Balaton közelében fekvő családi élmény- és gyógyfürdőkomplexum, mely május 7-20. között kedvezményes napijeggyel látogatható.
Idén is lesz Balaton-átevezés, a helyszín viszont változott
None
Alighogy kikeltek, máris veszélyben vannak a Balaton aprócska teknősei
None
Elindult a nevezés a Balaton-átevezésre, amely idén már Zamárdiban lesz

A tervek szerint július 10-én, új helyszínről, Zamárdiból rajtol a Balaton-átevezés, melynek szlogenje: Evezd le keresztbe!

Elindult a nevezés az idei Balaton-átevezésre

A tervek szerint július 10-én, új helyszínről, Zamárdiból rajtol a Balaton-átevezés, melynek szlogenje: Evezd le keresztbe!

Különleges orchideafajra bukkantunk Badacsonyban
Az elhagyott badacsonyi bányaudvarokban ilyenkor virágzik a hegy egyetlen orchidea faja, az agárkosbor. A bíborszínű, apró virág különleges látvány a hatalmas sziklák alatt, gyere, mutatjuk!
MÁV: ekkor lép életbe az előszezoni menetrend
A MÁV-START már nemcsak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását: május 17-től a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.
Reklám