Vitorlázás

Jön az automata vízitaxi

Egy amerikai cég odáig jutott, hogy mesterséges intelligenciát, kamerákat és szenzorokat összekötve megalkotta a kormányos nélküli hajóirányítás lehetőségét. Eredetileg a konténerszállítók automatizálását tűzték ki célul, de most szélesítik a felhasználási területet. Egész úgy indult, mint bármelyik másik egyetemi kutatási projekt. Thiru Vikram, Alexander Zhitelzeyf és Emilie Reynolds a Buffalo University végzős mérnökhallgatóiként csak iskolai feladatot

Idén is algásodhat a Balaton?
Egészen 2019 nyarának végéig mondhattuk, hogy a Balaton vízminősége kiváló.
Az élet nem állt meg

A Magyar Fóliázók Szociális Társasága (MaFoSzT) bemutatót tartott a kedvtelési célú szárnyalásból.

Partra vetve
Már vagy 6 hete annak, hogy nagy nehézségek árán, de sikerült hazajutnunk Spanyolországból. Lenyomtuk a két hetes önkéntes karantént, de sok minden azóta sem változott. Beszorultunk és próbáljuk megszokni új életünket. A hírek nyomasztóak, a TV nem opció, a jóga nem vonz, így leginkább a kertben bambulok a mezőgazdaság, a kisállattenyésztés és a halgazdálkodás bűvöletében. Hiányzik a mozgás. A bringázás tűnt a legjobb opciónak, bár nőm és leánygyermekem a mosás-vasalás-porszívás kombóban is találtak volna számomra aktív kikapcsolódást.
Reklám
Dometic – Az otthon kényelme hajózás közben

Világszerte több millió ember használja a Dometic termékeit. Egyetlen közös dolog van bennük: szeretnek utazni – legyen szó lakókocsis túrázókról, hajótulajdonosokról, a természet szerelmeseiről vagy akár kamionsofőrökről. A svéd Electrolux 1925-ben, az elsők között kezdett el hűtőgépeket gyártani, és ezen a területen rövid időn belül piacvezetővé vált. Ahogy nőtt a jólét Amerikában, az emberek egyre

Házhoz jön a Veszprémi Állatkert: videósorozatban mutatják be lakóikat
Mivel március 16. óta a Veszprémi Állatkert sem nyithatta ki kapuit a látogatók előtt, ezért a zoo munkatársai úgy döntöttek, ők hozzák el az állatokat otthonainkba, hogy ne maradjunk állati élmények nélkül. Most otthonról – a nappaliból, az erkélyről vagy akár a fürdőszobából – is bepillantást nyerhetünk az állatkerti lakók életébe a ZOOnline videósorozatnak köszönhetően.
Otthoni játékokhoz kínál ötleteket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A veszélyhelyzet miatt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei, szálláshelyei és erdei iskolái is bezártak. Munkatársaik viszont segítséget szeretnének adni a kisgyerekes családoknak a szabadidő lakásban, kertben való játékos eltöltéséhez.
Drasztikus korlátozásokat vezet be Badacsonytomaj és további öt település

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget közös közleményt adott ki a május 1-jei hosszú hétvégére.

Anyák napjára készül a Strand Fesztivál

Anyák napjára készülve hazánk négy, ikonikus zenei alakja közösen dolgozta fel Bródy János: Mama kérlek című dalát. Rúzsa Magdi, Lábas Viki, Járai Márk és Horváth Tamás a STRAND Fesztivál felkérésére állt mikrofon elé, hogy több tízezer fesztiválozó nevében mondjanak köszönetet minden anyukának. A STRAND ALLSTARS klipje pár nappal Anyák napja előtt, április 27-én debütált.. A […]

Nehéz év elé néz Zamárdi, ha elmarad a Balaton Sound

Zamárdi nagyon nehéz év elé néz, várhatóan elmarad a Balaton Sound is, teljesen felborult a település költségvetése – mondta az MTI-nek Csákovics Gyula polgármester. Kifejtette, a másfél milliárd forintos költségvetésen eddig 25 százalékos lyuk keletkezett, ami miatt drasztikus intézkedéseket kellett hozni, három prioritást szem előtt tartva: maradjon meg az önkormányzat működőképessége, garantált legyen a lakosság biztonsága, és […]

Csúszdákra is jut pályázati pénz

A 100 millió forintot elnyerő Balatonfenyves polgármestere szerdán az MTI-nek elmondta: öt önkormányzat kapott értesítést a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) az elnyert támogatásról.Lombár Gábor – aki a régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöki tisztét is betölti – hozzátette: a jelenlegi helyzetben nehéz lesz a 28-30 millió forintnyi önerőt előteremteni, de ha nem is erre a nyárra, jövőre […]

Tihany a déli parton volt 500 éve?
A Balatonról már hétszáz éve is készült térképrajz. Arról, hogy ezek mennyire lehettek pontosak, illetve a Balaton vízszintjének változásairól is sokat elárul, hogy az idők során Tihany volt sziget és a déli parthoz tartozó félsziget is.
Országos felmérés indul a járvány monitorozására
Mekkora a koronavírus-fertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók? Ezekre a kérdésekre keres választ a hazai orvosegyetemek és a KSH által indított reprezentatív országos szűrővizsgálat, amelynek részleteiről videokonferencián számoltak be ma a szervezők.
Reklám
Megújult külsővel készül Szigliget a nyárra
Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat.
A világ legsúlyosabb tengeri katasztrófájának nyomában

Orosz katonai kutatók megtalálták a Fekete-tengerben a náci légierő által 1941. november 7-én elsüllyesztett Armenyija szovjet kórházhajó roncsait. Az Armenyija pusztulása a világ egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája volt. A menekülőket és sebesülteket szállító hajón feltételezések szerint 6-10 ezernyien lehettek, így a tragédiának legkevesebb négyszer annyi halálos áldozata lehetett, mint a Titanicnak. A hajótörzset hanglokátor segítségével

Misztikus fotókon a reggeli, köd fedte Balaton-felvidék

Látványos, ködös hajnal várta a melengető napsugarak érkezését a Balaton-felvidék szívében, a Tapolcai-medencében.

Megújul az északi part egyetlen vasúti alagútja

A Csittényhegyi alagút mellett a Szabadbattyán-Balatonfüred pályát is renoválják majd. Az április végéig tartó, jelenleg is érvényes vágányzárban elvégzik a felsővezetéki oszlopok állítását, Balatonfűzfő állomás átépítését, valamint a Balatonakarattyán található 95 méter hosszú Csittényhegyi alagút szükséges mélyítését is. Mivel az alagút mélysége nem volt alkalmas az elektromos felsővezetékek kiépítésére, így a teljes pályaszerkezetet helyezik alacsonyabbra, […]

Az első online Jókai-bableves főzőverseny sikere - receptekkel
2020. április 25-én, szombaton lezajlott Balatonfüred évente megrendezett tradicionális bablevesfőző versenye, ezúttal azonban a virtuális térben. Több mint 10 család vállalta, hogy otthon főz, folyamatosan dokumentál, és feltölti a képeket az internetre.
Flip-flop papucs: tippek, előnyök, jó tanácsok a vásárláshoz és a viseléséhez
Hirdetés - A strandolás elképzelhetetlen egy jó strandpapucs nélkül, ami tetszetős, kényelmes és praktikus. A flip-flop nagy előnye, hogy a legnagyobb forróságban is jól szellőzik, ráadásul kimondottan trendi viseletnek számít.
Díjnyertes fotó készült egy hajóról

Horváth Eszter magyar fotósnak ítélték oda környezet kategóriában a World Press Photo fődíját, jegesmedvékről készült fotójáért, amelyet a Polarstern hajó fedélzetéről készített. „Épp a Polarstern sarkvidéki expedíciója elején voltam egy hajó fedélzetén, amikor megpillantottam két jegesmedvét, egy mamát és a bocsát. Közeledtek felénk. Végigszimatolták az egész kutatófalut, amit felépítettünk a jégen, és közeledtek a hajóhoz.

Szerelem korona idején – romantikus randi, de hogyan?
Hogyan randizzunk a járvány idején/után? Mi lesz velünk idén tavasszal és nyáron ilyen szempontból? Mondják, hogy semmit sem szabad elsietni, így a randizást sem - de hogyan ismerkedjünk a korona idején? Nem csak elmélkedünk, hanem orvost és pszichológust is megkérdeztünk.
Megszűnő hajójáratok, bezáró kikötők

Megszűnne a Bahartnál a szálloda-, a kemping- és a vitorláskikötő-üzemeltetés, valamint több menetrendi és sétahajójárat. Öt hajót kivonnának a forgalomból, négy kikötőt bezárnának a reorganizációs terv részeként. Profiltisztításról szóló reorganizációs tervet készített a tavaly nyár végén meghatározó állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új igazgatósága, a javaslatra május 6-ig várja a kisebbségi tulajdonba

Reklám
Megmutatjuk a titkokat, hogyan csinálhatsz profi drónvideót
Különleges perspektívából mutatja be a Kis-Balatont az a felvétel, melyet egy drón és egy földi kamera rögzített. Gyere velünk egy képzeletbeli utazásra, ahol azt is eláruljuk, mi kell ahhoz, hogy neked is szuper drónos felvételeid legyenek!
Mintegy 1,5 milliárd forint bevételkiesés várható Hévízen a koronavírus-járvány következtében

Ennek ellenére Hévíz fejlesztései nem állnak le, jelenleg is zajlik az állami és európai uniós forrásokból elnyert pályázatok megvalósítása.

A hajózás nem alapvető szükséglet

Koronavírus-járvány idején a Riviérán sem fenékig tejfel az élet, Monacóban pedig egyenesen megtiltották a szuperjachtok tulajdonosainak, hogy hajójukkal elhagyják a kikötőhelyüket. Monaco harmincnyolcezer lakosának körülbelül a harmada milliomos (euróban), a Port Hercules-ben számtalan igen drága motoros parkol, itt rendezik minden évben a Monaco Yacht Show-t. Utóbbi tavaly harmincezer érdeklődőt vonzott, a kiállításra 4,3 milliárd dollár

Színházat a hősöknek - a Petőfi Színház kezdeményezése
A Veszprémi Petőfi Színház előadásra hívja a rendkívüli veszélyhelyzetben erő feletti munkát ellátó egészségügyi és szociális szférában dolgozókat.
Daganatos gyerekekért, varratokkal a tenyerében tekerte körbe a Balatont Zsiga Csaba

Április 24-én körbetekerték a Balatont Borókáért, a daganatos gyerekekért, önmagukért, hogy bebizonyítsák, a sok mozgás, a kitartás segíthet a gyógyulásban.

Grófok nyomában a keszthelyi Festetics-kastély parkjában

Ha lehetséges lenne az időutazás, és Festetics Tasziló ismét sétálhatna a keszthelyi kastély parkjában, biztos, hogy elégedetten nyugtázná a látványt.

Andalúziában ragadt a Kékszalag-győztes vitorlázó

Litkey Farkas a koronavírus-járvány miatt Spanyolországban elrendelt szigorú intézkedések miatt Andalúziában ragadt. A 13-szoros Kékszalag-győztes vitorlázó legkésőbb május közepén, autóval tud elindulni Magyarországra. Az 54 éves vitorlázó az M4 Sportnak azt mondta, Spanyolországban legfeljebb öt percre lehet kimenni az utcára, de a gyermekeknek teljes mértékben tilos elhagyni a lakhelyüket. Bár tengerparton vannak, hajós edzésekre nincs

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat
Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat
Nyüzsgő élővilág vette birtokba az átmenetileg lezárt Hévízi-tavat

A mentőcsónakban kacsa csücsül, a teraszon kis vöcsök napozik a Hévízi-tavon, amely a járványügyi helyzet miatt átmenetileg nem fogad fürdőzőket.

Hogy vészelik át az üres gyógyfürdők ezt az időszakot?
Bár készülnek a nyári szezonra, de a koronavírus járvány miatti bevételkiesés miatt bajban vannak a Balaton környéki gyógyfürdők is. A Magyar Fürdőszövetség Fürdővédelmi akciótervet dolgozott ki.
Vaddisznók az Adriai-tengerben

A horvát halászok ezúttal Bračról Makarskara úszkáló vaddisznókról készítettek videót. A delfinek megszokottak a környéken, sőt bálnát is láttak már, no de vaddisznókat? A helyi halászok két tempósan úszó vaddisznót kaptak lencsevégre, akik feltehetően Brač szigetéről indultak útnak, majd biztonságban megérkeztek a szárazföldre, ahol is gyorsan eltűntek a Promajna-öböl erdejében. Jurica Gašpar a Morski.hr oldalon

Kubából hajóztak haza a vitorlástábor diákjai

A holland gyerekek egy vitorlástáborban voltak a Karib-térségben, majd amikor március közepén a légi korlátozások miatt nem tudtak hazarepülni Kubából, úgy döntöttek, hogy hazavitorláznak. A huszonöt 14–17 év közti tanuló három tanárral és 12 tengerésszel együtt tette meg a 7 ezer kilométeres utat, ami 5 hétig tartott egy kétárbócos vitorlással. A kalandot megelőzően a hajót

Megújulva várja az évadnyitást a Tramontana, a Balaton egyik hercegnője
A hatalmas munka elkészült és a koratavasz folyamán ismét a Balatonba kerül az „öreg hölgy”, vagyis a legendás 8mR yacht. Wonke Péter a Tramontana Yacht Club Egyesület elnöke beszélt a felújításról és a tervekről.
A kibertérben látogatható a keszthelyi Balaton Múzeum

A koronavírus következtében a keszthelyi Balaton Múzeum is kapui bezárására kényszerült. Aki azonban az intézmény tudományos anyagai iránt érdeklődne, az megtalálja őket a világhálón. A múzeum ugyanis a digitális térbe helyezte át szolgáltatásait a kényszerhelyzet ideje alatt. Emellett már az újranyitásra is készülődnek. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás várta a látogatókat a Balatoni […]

Vajon kibírja a hajónk a hullámokat?

Amikor valaki először nyaral egy jachton a tengeren, szinte mindig felmerül a kérdés: Nem fogunk elsüllyedni, ha nagy hullámok jönnek? A rövid válasz az, hogy nem, de azért ez önmagában nem feltétlenül nyugtatja meg a vendégeket. Érdemes tehát picit jobban elmerülni a kérdésben. A különböző típusú hajókon, eltérő megoldásokat alkalmaznak a stabilitás érdekében. A vitorlásokon

Megvan Nánásiék balatoni kisboltjának a neve

Ahogyan múlt héten már írtunk róla, a Balatonnál nyit kisboltot Ördög Nóri és Nánási Pál, amit a számukra oly kedves magasparti településen, Balatonakarattyán, a mindenki által közkedvelt egykori kisbolt épületében alakítanak ki, keltenek életre. Nánásiék elmondták, hogy nagyon fontosnak tartják a helyi kistermelők támogatását, ezért a kisbolt profilját tekintve helyi, minőségi termékekre szeretnének alapozni, amire […]

Fesztiválszerelmek, ne tűnjetek el az életünkből
Szabadtéri koncertek, bor- és pezsgőfesztiválok, strandok… Boldogsággal, felhőtlen mámorral, balatoni borral teli nyári éjszakák… Kérlek, ne tűnjetek el az életünkből.
Külföldön is kutatják, hogy biztonságban strandolhatunk-e nyáron
A koronavírus természetét folyamatosan kutatják szerte a nagyvilágban, hogy a minél több információ hozzásegítsen a minél hatékonyabb védekezéshez és megelőzéshez. Utánajártunk, hogy a külföldi kutatások hol tartanak most arra vonatkozóan: terjed-e a vírus az édes vízi tavakban, mint amilyen a Balaton is.
RS Sailing – Pulse 58 – Forradalom az elektromos hajók piacán

A brit hajógyár elektromos motorcsónakjaival szeretné forradalmasítani a piacot. Az első valóban versenyképes elektromos RIB díjáért szoros verseny folyik. A Rand, az X-Shore, a Frauscher, a Nimbus, a DutchCraft vagy az Avon lehet a potenciális befutó. Az RS Sailing – Pulse 58 egy tisztán elektromos RIB, aminek fejlesztésénél az autóiparban már bevált alkatrészeket részesítettek előnyben.

400 méter és 24 000 konténert szállít a világ legnagyobb konténerszállító hajója

A HMM Algeciras 200-zal több konténert képes szállítani, mint az eddig legnagyobb ilyen hajó.

Lesz idén Kékszalag?
A Kékszalag a vitorlázás legtöbb visszhangot kapó versenye és hazánk legnagyobb helyszínről nézett sporteseménye.
Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

A Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba duzzasztották a tavat.

WOW történetek - László Zita
2014. nyarán kezdtem a vitorlázást a BYC nyári felnőtt táborában egy Laser Bahian: gimnáziumi osztálytársam vitorlázó, ő ismertetett meg a vitorlás sporttal.
Az abnormális, de normális America's Cup
Ahogy senkit sem a világban, az America`s Cup-ot sem kerülték el a Covid-19 koronavírus hatásai. Gyorsan kiderült, hogy sajnálatos, de elkerülhetetlen a nagyon várt Cagliari-i és Portsmouth-i ACWS események törlése.
Reklám