Vitorlázás

Kékszalag eredmények
A jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjra 682 nevezés érkezett, ami rekord a verseny 1934 óta íródó történetében. A svájci Safram futott át elsőként a balatonfüredi célvonalon, másodikként a PreVital, harmadikként pedig az Opel Fifty-Fifty. A befutók listája folyamatosan frissül, a hivatalos végeredményt később publikálja a Magyar Vitorlás Szövetség. Rekordszámú nevezővel indult el csütörtökön reggel 9-kor a
Segítettek a vitorlázók

Rendhagyó megoldással segítették az autizmussal élőket az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon az indulók.

80% - vastaps a vitorlázóknak

Az 50. Kékszalag Erste Nagydíjra 681 hajó nevezett, ami rekordot jelent a verseny történetében. Közülük 541 hajó futott be a balatonfüredi célba, ami 79 százalékos befutási arányt jelent. Azaz 10-ből 8 hajó végigment a több mint 150 kilométeres távon. 

Befutott a füredi célba a Végrehajtó - nincs több versenyző a vízen

Szombat reggel nem sokkal 8 óra előtt futott be a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíj egyetlen, még versenyben lévő hajója, a Végrehajtó.

Reklám
Folyamatosan frissülő Kékszalag eredmények
Folyamatosan frissülő Kékszalag eredmények
FD VB Medemblik - harmadik nap
Harmadik nap – 3 futam
Svájci katamarán futott be elsőként a jubileumi Kékszalagon
Svájci katamarán futott be elsőként a jubileumi Kékszalagon
Még mindig több száz Kékszalag-induló szeli a Balatont
Hol a teljes szélcsenddel, hol a hirtelen betörő, jégesőt is hozó viharral, de leginkább a saját fizikai és lelki határaikat feszegető fáradtsággal küzd a még vízen lévő mezőny. Ez egy teljesen más arca a Kékszalagnak. Akik még ma is kint vannak, akik még ma éjszaka is vízen lesznek, azok tudják csak igazán, hogy mit jelent a szó: teljesítménytúra.
Frissülő eredménylista

A jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjra 682 hajó nevezett, a beérkező csapatok folyamatosan frissülő eredménylistája itt olvasható

Katamaránok küzdelme az 50. Kékszalagon
Remek videó-összefoglaló a katamaránok harcáról az 50. Kékszalag Erste Nagydíjról.
A Safram nyerte a Kékszalagot
Nem túl látványos, de meglehetősen izgalmas, taktikus versenyt hozott a jubileumi, 50. Kékszalag Erste Nagydíj. A győztes a svájci Safram lett, a tizenháromszoros nyertes Litkey Farkas ezúttal a második helyen ért célba, a haramdik pedig az Opel Fifty-Fifty csapata lett. A verseny időrekordja nem dőlt meg, de a nevezők sosem volt még ilyen magas, majdnem világrekord lett.
50. Kékszalag: jön a vihar
Az előrejelzések záport, sőt, zivatart is ígérnek délutánra.
Viharfelhők Füredről - szakadó eső Révfülöpön

A Balaton térségébe felhőtömb, amely Veszprémbe felhőszakadást hozott a keleti medencébe pedig 30-40 km/h-s szelet, így nézett ki Füredről (nem sokkal péntek 14 óra után). 

Reklám
50. Kékszalag – Szuperhősök akik 24 óra után is vitorláznak

Elsőként a svájci legénységgel vitorlázó, Christophe Peclard kormányozta Safram katamarán futott át a balatonfüredi célvonalon 12 óra 40 perc vitorlázás után.

Már 179 hajó ért be a célba

Pénteken - nem sokkal 12 óra után - a Magyar Vitorlás Szövetség közölte, hogy a jubileumi 50. Kékszalag Nagydíjon elindult hajók közül 179-en értek be a célba.

Verstappen Budapesten: Majd 40 évesen ráérek lazítani
A nyári szünet előtti utolsó hétvégén, a Magyar Nagydíj helyszínén kérdeztük Max Verstappent, hogyan viselte az elmúlt hetek hajtós időszakát, és vállalna-e még több versenyt, akár virtuálisan is.
Percről-percre összefoglaló
Fa Nándor egykori földkerülő hajója leégett

A Karib-tengeren található St. Martinnél leégett az a hajó, amivel Fa Nándor 1996-ben elindult a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

Itt vannak a legszebb képek a Kékszalagról
None
Befutott az első 98 hajó

Péntek reggel a Magyar Vitorlás Szövetség közlése szerint befutott az első 98 hajó a 50. jubileumi Kékszalag Erste Nagydíjon. (Összesen 682 hajó nevezett.) 

Befutott a Balaton legrégebbi hajója - gyönyörű kép

Péntek hajnalban futott be a Balaton legrégebbi hajója, a Kishamis. Az abszolút értékelésben a 45. helyen közel 21 óra vitorlázás után. 

43

Reggel 5.30-ig 43 hajó ért célba

Reklám
Harc a huszadikért

Szoros küzdelem alakult ki a befutóra az abszolút 20. helyért. A Magnum, Sponsor Wanted, Tantál és a Schatz van versenyben. 

Derékhad a csőben

A mezőny derékhada hajnali 4 órára közelít a tihanyi csőhöz. pp

Cirkáló a cél közelében

Rövidesen befut a 70 cirkáló M4 Sport (Capella). Előtte a NO1, a HunCat és a TriniTeam. 

26 másodperc

Ennyi hiányzott a Principessának, hogy a legjobb tízbe kerüljön. Így kilencedik a Sporttech Jedi Business, tizedik az RSM2. pp

Célban az első nyolc

Célban az első nyolc katamarán, a Principessa egyelőre előzi a Thenderbird-öt és az RSM2-t. pp

50. Kékszalag – a svájci Safram nyerte a jubileumi nagydíjat

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye. 1934-ben rendeztek meg először. Az 50. Kékszalagon minden eddiginél több, 682 hajó állt rajthoz.

A Safram nyerte a szuperlassú 50. Kékszalagot
Alig fújt a szél Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén.
Az Opel Fifty-Fifty a harmadik

A magyar fejlesztésű, kétárbócos katamarán, az Opel Fifty-Fifty 22:27-kor, harmadikként futott át a füredi célvonalon.

Másodiknak jött be a Prevital

A tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas vezette Prevital futott be másodikként - 22:01-kor - az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon. 

Elsőként futott be a Safram

A balatonfüredi célvonalon a svájci Safram ért át elsőként, 21:40-kor. A nemhivatalos eredmény szerint ezzel megnyerte a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjat. A Safram kormányosa, Christophe Peclard. A legénység tagjai: Rodolphe Gautir, Fabien Froesch, Fabian Racloz KF, Nils Palmieri, Antoine Lauriot Prerost. 

A svájci Safram ért be elsőként a jubileumi Kékszalagon

A Cristophe Peclard kormányozta svájci Safram katamarán futott be elsőként a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjon. A győztes 21:41:31 perckor futott át a rajtvonalon. A második a Litkey Farkas kormányozta PreVital, amely 22:01:40 ért be a célba. Harmadik a Józsa Márton vezette Opel Fifty-Fifty lett, amely 22:27:18 perckor ért be.

Ragyogó képek a Saframról - a cél előtt

Esti képek a Saframról, ahogy a célegyenesbe fordult - kommentár nélkül.

Elhagyta az apátság vonalát a Safram

A Safram jön ki a tihanyi csőből, szelet kapott a füredi célegyenesben és felgyorsult. A második a Prevital, de még a csőben.

Friss bójasorrend Keszthelyről (frissítve)

Újabb katamaránok vették a bóját, az első tíz így néz ki.

Safram Balatonszárszónál, mögötte a Prevital

A mezőny élén álló Safram Balatonszárszónál volt este negyed 9 után, a Prevital lemaradva. A szél továbbra is gyenge, 1-3 csomós lehet.

Ahogy a Sirocco beköszönt Révfülöpnél

Így néztek ki Révfülöpnél a Sirocco, miközben Keszthely felé haladt.  Képregény.

Kiszállt a RedBull32

Az egyik Red Bull-hajó (RedBull32) feladta a küzdelmet - mondta a hajón versenyző Rutai Lili.  

Badacsony mögött gyűlnek a felhők

A vízről még nem látszik, hogy mit hoznak ezek a felhők. Az M4 Sport csatornának a Köpönyeg.hu munkatársa azt mondta, hogy Szentgotthárd környékén van egy felhőtömb, ez látszik Badacsony-mögöttinek, de balatoni viharra a szakember nem számít.

Fanyuszi: mintha több szél lenne a déli parton

A Fanyuszi (az MVSz tudósító motorosáról, a Fanyúlról) jött a következő: az északi parton kezd nagyon elfogyni a szél, 1-2 csomó lehet. A délin, mintha frissülne, akár 3-4 csomós is lehet.pp Kékszalag

Black Jack, 4. Keszthely, 19:06

Negyedikként fordult Keszthelynél a Black Jack. Közel két órával később, mint a forduló harmadikként Opel Fifty-Fifty.

Az egyik rekord megdőlt, a másik nem

Egy rekord megdőlt a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjon, azzal, hogy közel 700 hajó nevezett be a  versenyre. Az Opel Fifty-Fifty alig több mint 7 órás időrekordja nem került veszélybe. Hiszen 10 órája tart a verseny. 

Kokaincsempészek gyújtották fel Fa Nándor vitorláshajóját
A segelreporter.com beszámolója szerint kokaincsempészek használták a Fa Nándor által tervezett és épített Spirit of Hungary hajót, de később kiderült, valójában a Budapest nevű, egyik korábbi versenyhajójáról van szó.
1-5 csomó Tihany után - ezt kapja a többség

Egyre többen jönnek át a tihanyi csövön, ahol 1-5 csomós, délnyugatias szélben mennek a keszthelyi forduló felé. A mezőny nagy része Balatonakalit vette célba, azaz a többség arra számít, hogy az északi part lesz a nyerő.

Katamaránok a magasból

A gyenge szélben eléggé szétszóródtak a katamaránok. Keszthely felé így mentek.

Reklám