Vitorlázás

A pecások örülhetnek - bővül a balatoni halállomány
Jó hírek a horgászoknak: védettségi igazolvánnyal éjszaka is lehet pecázni, megkezdődött a ragadozóhal-szezon a Balatonnál, és előnevelt csukát telepítettek a tóba.
Indul a balatoni szezon a vasúton
Május 17-től sűríti járatait a MÁV-Start.
Két hét múlva lép életbe az előszezoni menetrend a balatoni vasútvonalakon
Egyre népszerűbb a Balaton a tavaszi és az őszi időszakban is. Már ilyenkor is feltöltődést, kikapcsolódást nyújtó kirándulóhelyek, gasztronómiai és kulturális élmények várják a turistákat, ezért a MÁV-START már nemcsak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását és magasabb szintű szolgáltatást nyújt a járműfejlesztéseknek, felújításoknak köszönhetően.
Megújulva tért haza a híres Badacsony hajó

Május elsején kötött ki a badacsonytomaji kikötőben, megújult pompájában a Badacsony katamarán. A több, mint negyven éves múltra visszatekintő legendás hajó mostantól újjászületett formájában várja a vízi kirándulások résztvevőit – számolt be a balatontelevizio.hu. A 400 férőhelyes hajót 1979. július 22-én avatták fel és állították forgalomba Fonyód és Badacsony között. Immár 42 éve szeli a […]

Reklám
Indulhat a szezon a Tisza-tónál

Az idén is két lépcsőben töltötték fel a Tisza-tavat. Április 20-án fejeződött be a második, így kezdődhet a szezon – amint megszűnnek a korlátozások. A Tisza-tó nyári vízszint beállítását ezúttal is két lépcsőben végezték el. A tározó tavaszi feltöltésének első lépcsőjét a Tiszán levonuló árhullám apadó ágon történt megtartásával március 1-én befejezték (Kisköre-felső: 690±10 cm).

Ezek a fürdők nyitottak ki május 1-én

Május 1. az a nap, amikor végre kinyithattak a fürdők. Az ország 25 városában összesen 32 fürdő nyitotta meg kapuit. A termalfurdo.hu összegyűjtötte, hol csobbanhatunk mostantól. A fürdőkedvelők körében most nagy az öröm, azonban mielőtt elindulunk, érdemes tájékozódni. Ne hagyjuk otthon az igazolványokat Egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük érkező 18 év […]

Balatoni fesztiválok, fesztiválszervezők #6: Muraközy Péter - Sound, STRAND, Veszprémi Utcazene Fesztivál
Imádjuk a balatoni fesztiválokat, de vajon ki áll mögöttük? Milyen arc a főszervező? Mit csinál szabadidejében és hogyan szervezi a kedvenc fesztiválodat? Sorozatunkban a balatoni fesztiválszervezőket mutatjuk be. Ezúttal Muraközy Péterrel, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, a Veszprém 2023, a STRAND, a Sound, a Kompkoncertek és a Nagyon Balaton egyik szervezőjével beszélgettünk.
MAJKA & CURTIS / HORVÁTH TAMÁS – Plázs Siófok
None
Republic / New Level Empire koncert – Plázs Siófok
None
KRÚBI koncert – Plázs Siófok
None
Három javaslat az olimpiára

Néhány hete a Nemzetközi Olimpiai Bizottság komoly aggályokat fogalmazott meg a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra tervezett kétszemélyes, offshore vitorlásversenyszámmal kapcsolatban, így a World Sailing alternatív javaslatokkal állt elő. A folyamat a vitorlázás tizedik érméről szól, amit a sportág természetesen nem szeretne elveszteni, ugyanakkor az eddig befutóként kezelt verzió (nyílt tengeri vitorlásverseny vegyes párosok számára) mostanra

Ismerd meg a kilencszáz éves Balatongyörököt!
Atyusz 4 szolgacsaládot 2 eke földet, 6 szőlőt ugyanennyi szőlőművessel és 300 juhot adományozott az egyháznak, olvasható az almádi bencés monostor 1121-ben kelt alapítólevelében, mely először tesz említést a mai Balatongyörökről.
Mától látogatható a Fedett Fürdő és Terápiás Centrum medencefürdő Hévízen

A medencefürdőbe a védettségi igazolvány és a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány együttes felmutatásával lehet belépni.

Reklám
Vigyázzunk a mocsári teknős bébikre
Kikeltek a kis mocsári teknősök és azonnal elindultak a víz felé.
A Zalakarosi Fürdő május 7-én kedvezményes napijeggyel nyitja meg kapuit

A szabályozó kormányrendeletek alapján a Zalakarosi Fürdőre kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Így fogyj le nyárra könnyen TRX-el! Mutatjuk a leghasznosabb gyakorlatokat
Csak két kötél, de brutál izomlázad lesz és látványos átalakulásba kezd a tested (a jó irányba!), ha kitartó vagy. Kezdd el még ma, ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal és érj el komoly eredményeket a strandszezonra.
Gyermekparadicsomot hoztak létre a zánkai Erzsébet-táborban
Amennyiben május közepén zöld utat kapnak, az Erzsébet Alapítvány nyáron újra gyermekeket táboroztatna a Balaton partján. A zánkai táborváros felújítása a vége felé közeledik, és augusztusban akár már a fonyódligeti helyszín is újra tud majd gyermekeket fogadni.
Időutazás a Balaton északi partján
Így utaztunk 83 évet és 116 kilométert a 71-es főúton, gyere velünk, mutatjuk a 24 települést összekötő, 116 kilométer hosszú utat!
Melyik balatoni programon kötsz ki a nyáron?
Június második felében kezdi a 16. évadát a Kultkikötő. A nyári színház öt Balaton-parti településen számos teátrumi előadással és koncerttel várja az érdeklődőket.
Középkori találmány a szörf?

Egy olasz történész, Nicola Zanella szerint nem Polinéziából, hanem Kínából származik a szörfözés, amelyet már a Szung-dinasztia idején is űztek. Zanella először akkor kezdett el erre gyanakodni, amikor 2006-ban egy kunmingi buddhista templomban járva meglátott egy domborművet, amely megvilágosodott buddhistákat ábrázolt. Nem ez volt az igazán érdekes, hanem az, hogy a középen álló alak pont

Átépítés alatt a veszélyes Tihanyi műút

A biztonság érdekében alakítják át a Balatoni Bringakör legforgalmasabb szakaszainak egyikét, a Tihanyi műutat. A 71-es főút szervízútját biciklisek, futók, gyalogosok és gépjárművek egyaránt igénybe veszik és az út menti parkolás is fokozza balesetek kockázatát. A biztonságos kerékpáros és gyalogos közlekedés érdekében önálló kerékpárutat szerettünk volna ezen a szakaszon kialakítani. Több kerékpáros érdekképviseleti szervezettel is […]

A szocialista korszak balatoni kerítéseit bemutató sorozat indul

A szocialista korszak balatoni kerítéseit bemutatja be az a fotósorozat, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program határterületeit bemutató kampány első része – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. A sorozat célja, hogy bemutassa az Európai Kulturális Főváros program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez – olvasható a közleményben. […]

Reklám
Évadnyitó modellvitorlás verseny 2021.
F5-M és F5-E/IOM versenyt rendezett a DEMK Velencén.
Kanozsai Zoli emlékére.
Elment Kanozsai Zoli is.
Ciprus várja a turistákat

Májustól az Európai Unióban elfogadott vakcinákkal, illetve a Szputnyikkal oltottak előtt szabad az út a szigetre. Ciprus az Európai Unió, Norvégia, Izland, Svájc, Szerbia, Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna, az USA, Nagy-Britannia, Izrael, valamint tucatnyi arab ország állampolgárai előtt megnyitotta a határait. Az egyes országokat az aktuális járványhelyzet alakulása szerint zöld, narancs vagy vörös zónába sorolják, az

Melyik programon találkozunk a Művészetek Völgyében?
Amennyiben a járványhelyzet engedi, idén július 23. és augusztus 1. között rendezik meg a különleges atmoszférájáról is ismert Művészetek Völgye fesztivált, ahol a főszerepet 1989 óta a művészet és a természet kapja.
A vonat és a busz nem terasz!
Egyre többen érkeznek vonattal vagy busszal a Balatonhoz, és egyre jobbak a járványügyi mutatók is, de ne felejtsd el a maszkot sem felvenni, ha tömegközlekedéssel utazol!
Néhányan már megfürödtek idén a Balatonban
Szombaton páran megmártóztak a 14-17 fokos vízben.
Virágnézés a lelki feltöltődéshez
A fák virágzása minden évben ünnepi díszbe öltözteti a tavaszi világot - a Balatonnál ugyanúgy, mint Japánban, ahol a virágnézésnek komoly hagyománya van. Ha a cseresznyevirágzásról le is maradunk, egymás után nyílnak a szépségek, amelyek látványában megfürödhet a szemünk és feltöltődhet a lelkünk.
Tovább jár a balatoni komp, sűrítok a járatokat

Május elsején megháromszorozzák a menetrendi hajók indítását Fonyód-Badacsony között a többi naphoz képest, a komp májustól hosszabb üzemidővel közlekedik Szántód-Tihany útvonalon – a Balatoni hajózási Zrt. (BAHART) honlapjának tájékoztatása szerint. Május elsején Fonyód felől 8-19 óra, Badacsony felől 9-20 óra között óránként indulnak a menetrendi hajók. Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony […]

Sűrítik a menetrendi hajójáratokat Fonyód-Badacsony között, tovább jár a balatoni komp

Május elsején megháromszorozzák a menetrendi hajók indítását Fonyód-Badacsony között a többi naphoz képest, a komp májustól hosszabb üzemidővel közlekedik Szántód-Tihany útvonalon – a Balatoni hajózási Zrt. (BAHART) honlapjának tájékoztatása szerint. Május elsején Fonyód felől 8-19 óra, Badacsony felől 9-20 óra között óránként indulnak a menetrendi hajók. Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony […]

Hosszú idő után nő a balatoni régió népessége

Éveken át tartó népességcsökkenés után végre pozitív irányba billent a Balaton demográfiai mérlege, amelynek elsődleges oka folyamatosan növekvő igényben keresendő a tóparti ingatlanok iránt – összegezte a legújabb kutatások eredményét a tvkeszthely.hu. A Balaton térségében a népességfogyás hosszú évek óta fennáll. 2020-ban a Balaton térségében a halálozások száma meghaladta a 3500-at, míg a születésszám 2000 […]

Újra felpörög a keszthelyi óriáskerék
Hány éve ülhetünk óriáskerekekre? Hogyan lesz a hatalmas csövekből romantikus lánykérési helyszín? Szerinted hány elefánt súlyát teszi ki egy ekkora monstrum? Mindent elárulunk a cikkben!
Turisztikai ügynökség: esély van a nyári belföldi rekordforgalomra
Idén is van esély a nyári rekordforgalomra a belföldi turizmusban: hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek, a legtöbbet, 1,1 milliót júliusra - nyilatkozott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.
Gigantikus tengeri hulladéktemetőt fedeztek fel a kutatók

Azt lehetett sejteni, hogy a Santa Catalina-sziget közelében fekvő „szemétlerakó” óriási, de még a tudományos munkatársakat is meglepte, hogy valójában mekkora: nagyobb, mint San Francisco. A legutóbbi felmérést Eric Terrill vezette, aki elmondta: „megdöbbentett a terület mérete. Alig tudtunk lépést tartani a beömlő adatmennyiséggel”. A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének kutatója márciusban szállt vízre

Zivatar, viharos szél, felhőszakadás várható vasárnap
Ha nem használtad ki a május elsejei szabadtéri lehetőségeket, mára ne tervezz ilyet. Bár meleg lesz, zivatar, viharos szél és felhőszakadás miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra.
Thomas Coville-nak csak a legjobb elég jó

Bár egyszemélyes földkerülő világrekord (is) kötődik a nevéhez, nem tartja magát szólóvitorlázónak. Ha választhat, inkább csapattal vág neki a tengernek, mint egyedül, és simán felrúgja a szerződést, ha a partner nem hozza az elvárt színvonalat. A francia vitorlázó egyik sajtóbeszélgetésén sikerült részt vennünk, lehetőségünk támadt belelátni az óceáni vitorlázás rekordhajhászó szegmensébe, ahol mindennek és mindenkinek

Ilyen volt május elseje a Balatonnál
Ragyogó napsütés, igazi majális hangulat van a Balatonnál, tele vannak a vendéglátóhelyek teraszai, a part sétányok, és sokan hajóra szálltak május első napján. Gyere velünk egy tó körüli virtuális sétára!
Hivatalos! Lesz Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj!
A sok bizonytalanság után, végre kijelenthető, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon. Az erre vonatkozó engedélyeket megkapta a Magyar Vitorlás Szövetség, így az eredeti terveknek megfelelően 2021.05.15-én, szombaton 11 óra 55 perckor hangzik majd el az egynapos túraverseny figyelmeztető jelzése és 12:00 órakor rajtolhatnak el a hajók. A versenyen – a szélviszonyoktól függetlenül – a Balatonfüred-Alsóőrs-Tihany-Balatonfüred útvonalat teljesítik majd a résztvevők. Már nevezni is lehet a VIHAR-ban.
Idén is megválthatod a legnépszerűbb balatoni vonatjegyeket
Május 1-től újból elérhetők a tavalyi év sikertermékei, a korlátlan utazást biztosító Balaton24 és a Balaton72 napijegyek a MÁV-nál.
Újra száguld a Kis-Balaton feletti hullámvasút
A Balaton régió legnagyobb családi élményparkja fél év szünet után újra fogad vendégeket, májusban a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók ingyen kalandjegyet kapnak.
Vonzzák a turistákat a balatoni piacok
Friss saláták, zöldségek, gyümölcsök, házi készítésű lekvárok, sajtok, szörpök, szalámik, sonkák - már ettől a felsorolástól összefut a nyál a szánkban, és akkor még nem is mondtuk, hogy frissen sült lángos, sült halak, helyi borok is kaphatók a kézműves termékek mellett a balatoni piacokon.
Ma sűrűbben járnak a kompok Badacsony és Fonyód között
None
Május közepén kezdődhet vitorlás szezon a Balatonon
A sok bizonytalanság után biztossá vált, hogy a hagyományoknak - és a terveknek - megfelelően a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.
A hagyományoknak és a terveknek megfelelően kezdődhet a vitorlás szezon a Balatonon
A sok bizonytalanság után kijelenthető, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.
Sűrűbben járnak a kompok a Balatonon május elsejétől
Szombaton megháromszorozzák a járatok számát, utána pedig ugyancsak gyakrabban járnak.
Reklám