Vitorlázás

Új időszámítás a Művészetek Völgye életében

Sikerrel zárult a Völgyhétvégék eseménysorozat, indul a MűvészVölgy Kúria projekt. A Művészetek Völgye Fesztivál 30. jubileumának dátuma 2021. július 23. – augusztus 1. A Művészetek Völgye Fesztivál idén ünnepelte volna 30. jubileumát, a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt és a következő évre tolódott. Szeptemberben és októberben négy hétvégén át könnyed kulturális eseménysorozat várta a Kapolcsra […]

A Balatonon is bemutatkozhat az első napelemes magyar versenyhajó
Egyelőre külföldi vizeken hajózik, de jövőre a magyar tengerre is befuthat a BME négy karának és más egyetemek diákjaiból alakult Solar Boat Team.
Egy csók és más semmi
None
Hét futamban dőlt el a Dragon és Folkboat bajnoki cím
A Hungária Yacht Club rendezésében és a Magyar Dragon Szövetség szervezésében zajlott múlt héten a Dragon és Folkboat Országos Bajnokság. Változatos szélviszonyok között, szoros versenyben Dragonban a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly csapat lett a bajnok, míg a Folkék között Sárközy András (Maug-Lee), Gyapjas Zsombor és Wlasitsch Tamás kapta az aranyérmet.
Reklám
Négykilátós Légiós Túra
None
Nyitott pince napok a Dobosi Pincészetben
None
Balaton - Őszi szezonzáró kajaktúra
None
Színes őszi túra a Tihanyi-félszigeten
None
Füredi flódni - séta kóstolóval
None
Reformkori séta
None
Képeslapra való balatoni fotók az őszi magyar tengerről

Emlékszem, hogy gyermekkoromban bárhol is turistáskodtunk a szüleimmel, képeslapok sorát küldtük az ismerőseinknek.

Füredi Szüret a Balatoni Hal és Bor jegyében
None
Lázálom! Menet közben elkezdett lángolni egy autó a Balatonnál
Menet közben gyulladt ki egy személygépkocsi hétfő délelőtt az M7-es autópálya sóstói lehajtójánál.
Reklám
Szabó Lőrinc ezer szállal kötődött a Balatonhoz
Százhúsz éve, 1900 márciusában született Szabó Lőrinc költő, és hatvanhárom éve, 1957. októberében távozott az élők sorából. A Balaton nem csupán írásaihoz nyújtott ihletet, de titkos szerelme is ide kötötte, hiszen Korzáti Erzsébet keszthelyi születésű lány volt.
Ne írja le még a Balatont, ahol számos, csudajó programot ígér a hétvége
None
A legszebb őszi kirándulóhelyek, ahol pazar színkavalkád várja a túrázókat
Az ország egyre nagyobb térségében színeződnek át szépen lassan a fák levelei, néhányuknál elkezdődött a lombhullatás is. Ezt tapasztalhatjuk a Budapest környéki parkokban, a Mátrában, a Bükkben és azok lombkorona-sétányaiban is. Az ősz különböző színeibe öltözött fákat egy kirándulás, egy bicikli- vagy egy pihentető nordic walking túra ideje alatt is megcsodálhatjuk. Az alábbiakban olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol az elkövetkező hetekben pazar színkavalkád vár minden kirándulót.
Október 6-án az Aradi vértanúkra emlékezünk

171 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki az Aradi tizenhármakat, a magyar honvédsereg egy altábornagyát, tizenegy vezérőrnagyát és egy ezredesét.

Megtaláltuk a híres tihanyi levendula és illóolaj titkát!
Milyen volt az első tihanyi levendulamező? Mitől különlegesebb a tihanyi levendula, mint bármelyik másik a világon, s mi köze ennek az egésznek a paprikához és a kávézacchoz? Megkerestük a válaszokat ezekre az ínycsiklandóan illatozó kérdésekre.
Kezdődik a Laser Európa-bajnokság

Szeptember 8-án kezdődnek a futamok Gdanskban az olimpiai egyszemélyes női és férfi osztály Európa-bajnokságán,, ahol 38 nemzet vitorlázói között Érdi Mári és a Vadnai testvérek képviselik Magyarországot.

Nyereményjáték a Balaton Mániával!

Közös nyereményjátékot hirdetünk a legötletesebb balatoni szuvenírek megálmodóival és kivitelezőivel, a Balaton Mániával. Attól, hogy te is birtokba vehesd a magyar tenger ihlette szuper plüssfigurák egyikét, mindössze pár kattintás választ el! A BALATON MÁNIA csapatának szeretett tavunk nem csupán a kikapcsolódás egy helyszíne, hanem egy életforma. Pontosan ezt a lelkesedést szerették volna formába önteni az […]

Egy elfeledett Balaton-kutató – 130 esztendeje született Margittay Rikárd
Akadnak a Balatonnak nagy és elismert kutatói, ismerői, de vannak olyanok is, akiknek az életműve kissé a feledés homályába vész. Ilyen Margittay Rikárd, kinek 130. születési évfordulóján felidézzük sajátos pályáját.
Őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni kompok október 5-től

Rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként járnak Szántód és Tihany között a balatoni kompok az őszi menetrend szerint.

Reklám
Tihany jövője került terítékre

Helyi civil szervezetek képviselői gyűltek össze a tihanyi Polgármesteri Hivatal tanácstermében, hogy tájékoztatásban részesüljenek a település jövőjét illető fejlesztésekről. Tósoki Imre, polgármester már korábban is tartott ilyen jellegű beszámolókat, de az érdeklődők száma így is magas volt. Eddigi eredmények Tósoki Imre polgármester mindjárt kezdésként kiemelte, hogy fontos megérteni, mi és miért történik; mit, miért tesz […]

Új modellt mutatott be a Monte Carlo Yacht

A Monte Carlo Yachts 66 és 105 láb közötti portfóliójának minden egyes darabja letisztult, egyedi stílusú, időtálló formatervekkel, kifinomult anyaghasználattal és kortárs dekorációval jelenti napjaink hajógyártásának csúcsát. A MCY hajógyár hajóit Magyarországon a Pannon Yacht Kft. forgalmazza. A luxusjachtok eleganciája es kifinomult dizájnja mellett a legfejlettebb technológia garantálja a biztonság, a kényelem és a gazdaságos

Persze, hogy van menyhal! 11 ezer darabot telepítettek a Balatonba
A fonyódi kikötő mólójánál engedték pénteken a vízbe az apró, de életerős egynyaras menyhalakat. A Balatonban őshonos menyhal 1965 óta szinte eltűnt a tóból, de öt éve elkezdték a visszatelepítését, ami hatékonynak bizonyult.
A Vici nyerte a VII. Viapan Bavaria 32 Országos Bajnokságot
A Vici nyerte a VII. Viapan Bavaria 32 Országos Bajnokságot
Önbizalomfejlesztés a vízen: 5 tanács, hogy hogyan hozd ki magadból a legtöbbet
Georgie Corlet-Pitt, a Yachts & Yachting magazin munkatársa beszélgetett Elaine Penhaullal, a Magenta Project vezetőjével arról, hogy hogyan tudják a vitorlázónők kibontakoztatni lehetőségeiket a vitorlázásban.
Balatoni telkeket árul az állam
Október 21-ig várják az ajánlatokat több ezer meghirdetett telekre.
Az időjárás is közbeszólt az Unitef Kupán

Az időjárás is közbeszólt az Unitef Kupán, a kétnapos verseny második napján többen voltak, akik a hatalmas szél miatt rajthoz sem tudtak állni. Szombaton 6-10 csomós délies szélben rajtolt el a Spartacus Vitorlás Egylet által rendezett Unitef Kupa 59 nagyhajóból álló mezőnye. A pálya a földvári rajt után Tihanyt, majd Balatonakalit, Balatonudvarit, majd a földvári

Olyan mint egy gördeszka, csak a vízen - kipróbálnád a Balatonon?
A foilboardozás az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ez lenne a vízisportok jövője? Te szívesen látnád a Balatonon?
Keressük az Év Turistaházát

Nevezd be kedvenc turistaházadat, és nyerj egy hosszú hétvégét a pályázat során nyerteseként megszavazott Év Turistaházába!

Családi körben a múzeumban
None
Műhelyfortélyok
None
Október 16-án kezdődik Hévízen a Variációk ABORRA gasztrohétvége

Több hévízi szolgáltató is különleges menüsorral készül a háromnapos rendezvényre, melyen a főszerepet Hévíz Város Bora kapja.

Beváltak az újdonságok, nagy sikerrel zárult a balatoni vasúti szezon
A balatoni nyári és utószezon alatt több mint 1,7 millióan utaztak vonattal a magyar tengerhez. Rekordot döntött a kerékpárosok száma, közel 88 ezren vették igénybe a szolgáltatást. Az idén bevezetett Balaton 24 és Balaton 72 nyári tó körüli utazást biztosító jegytípusnak mintegy 16,8 ezer utas szavazott bizalmat.
Letűnt korok nyomában az egykori várszigeten

Egy talpalatnyi történelem bújik meg a Kis-Balaton nádi világában, amit érdemes felfedezni.

Megfertőződött két diák és egy tanár, digitális oktatást vezettek be egy balatoni iskolában
Digitális oktatást rendeltek el a balatonfüredi Szent Benedek középiskolában, ahol két diák és egy tanár is megfertőződött a koronavírussal.
Keresik az Év Balatoni Házát
Idén harmadszor hirdették meg az Év Balatoni Háza díjpályázatot, amelyre lakóépület, üdülő, valamint gazdasági épület és középület kategóriákban lehet nevezni december közepéig.
Szenzáció! Brutális méretű óriáspontyot fogtak a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen
96 cm hosszú, 29,175 kg súlyú pontyot fogott ki Balatonmáriafürdőn a VIII. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny Balaton Baits By Pipsi nevű csapata. Ez a mindenkori versenyek legnagyobb hala.
Tök jó délután Balatonföldváron 2020

2020. október 10-én, szombaton a balatonföldvári Jubileumi téren rendezik meg a Tök jó délutánt.

Októberi nyár a Szigligeti-vár tövében
Nyárzáró piknik októberben? Nem kérdés, a Balatonnál már rég nem ér véget a csúcsszezon augusztus 20-án. Szombaton Szigligeten különleges fogásokkal és a régió legjobb boraival várták a vendégeket a BalatoniKör tagjai.
Október 5-től őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni kompok

Rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként járnak Szántód és Tihany között a balatoni kompok az őszi menetrend szerint.

A balatoni fürdőházak története
A XIX. század második felére, nyugati fürdői minták alapján a Balatonnál, szinte minden településen megjelentek az általában faszerkezetű, kisebb méretű fürdőbódék, valamint a nagyobb, impozáns fürdőházak. A központi települések – Balatonfüred és Siófok – fürdőházainak érdekes, olykor viharos történetét tárjuk most fel ebben az írásban.
Kihaltnak hitt halfajra bukkantak a Balatonban

Őshonos, kihaltnak vélt halfajt fedeztek fel a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai – értesítette az MTI-t az Ökológiai Kutatóközpont.     A közlemény szerint a faj 2015-ös visszatelepítése a Balatonba mindezek alapján nem volt hiábavaló.    Mint írják, Czeglédi István és Preiszner Bálint, az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai a halállomány monitorozásakor két egészséges menyhalat fogtak ki a […]

2022-re készül el a Balaton legújabb élményparkja

2022 tavaszára készül el a Balaton-part legújabb gyermekbarát élményparkja, a BalaLand FamilyPark Szántódon. A tematikus játékelemeket tartalmazó üdülőközpont alapkövét szeptember 29-én tették le. A Kisfaludy tematikus élményparkfejlesztési konstrukcióban, 3.449.900.000 forint pályázati finanszírozási forrással megvalósuló FamilyPark a Willy Fog, 80 nap alatt a Föld körül történetét követi majd végig kaland-játszóházzal, élményfürdővel és vidámpark elemekkel, melyeket a […]

Foilerek szállják meg a Balatont

Október 10–11-én Balatonföldváron rendezik Magyarország egyetlen foiler találkozóját, a Foiling Balatont. A rendezvény keretein belül a szervezők nem titkolt célja az, hogy a világban egyre népszerűbb foil tevékenységet bemutassák a sportág hazai kedvelőinek egy hangulatos hétvégi rendezvény keretein belül. Az ötlet Lovas Zsolt és Nagy R. Attila közös agyszüleménye, amelyhez lelkesen csatlakozott a többi szárnyaló

Reklám